76: Ha gotländskt kräftkalas

Det är tre år sedan jag åt kräftor senast. I år blir det av, om än väl sent. Kräftkalas i september, funkar väl, kräftor finns ju året om? Idag har varit en hel del susa mellan olika affärer för att undvika kinesiska/turkiska kräftor. Helt utan att ha läst på så kändes det som nej, helst inte kinesiska eller turkiska. Nu när jag letar på nätet så är en sak säker.

Det finns inga MSC-märkta kräftor. Det finns inga miljömärkta. Bara dåliga eller sämre alternativ. Ni kan läsa lite här om det i DN.

De turkiska och de kinesiska har kostat lika mycket ungefär i CO2. De från Kina kommer hit med båt och de från Turkiet med flyg. Men hur ser omgivningarna/odlingarna ut där de lever? De spanska kräftorna som är samma sort som de kinesiska är ett någorlunda bättre alternativ.

Närmast till hands ligger väl att äta svenska kräftor. Jag kollade inte ens efter det i affärerna idag. Jag trodde det var lite sent, men sen är det ju det här med priset. Jag förstår fullkomligt varför det är dyrt däremot. Det är kort säsong och det är en ganska dyr produktion. Nu när jag kikar runt efter gotländska kräftor så hamnar jag hos Vattenbruket som är den odling jag känner till, ni kan läsa storyn bakom företaget här. Hela odlingen strök med när det var en storbrand här på Gotland, på Torsburgen. Helikoptrarna hämtade vatten i dammarna. Intressant är dock att det står att man kan beställa året runt. Branden föresten var läskig. Vi kunde känna brandrök hemma cirka 5 mil bort. Galet. Orsaken var troligen en slängd fimp.

Den svenska flodkräftan är rödlistad enligt WWF:s fiskelista. Den är hotad p.g.a. signalkräftan. Jag har ätit svenska signalkräftor en gång. De kom från Hjälmaren och det var min dåvarande chef som slog på stort. Det var OTROLIGT gott. Jag tror det är därför jag har taggat ner på kräftorna sen dess. Inga når upp till de där Hjälmarkräftorna.

Den här lilla listan nedan är inte från Naturskyddsföreningen utan från Coop. Jag hoppas att deras information stämmer. Nästa gång får vi välja de Gotländska kräftorna. Och baka en stor kantarellpaj att ha till. Det är ju inte mängden egentligen utan smaken. Men i morrn äter vi tyvärr import.

Picture 6

Ps. Kräftpynt är en onödig grej att köpa år för år. Satsa på hållbara ljuslyktor och tygservetter 🙂

This entry was posted in globalt, högtider, mat, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s