75: Stoppa sommaren i frysen.

Jag har ju ingen trädgård men har turen att ha en mor med kolonilott. På köksbänken just nu står en stor skål med röd och gul lök samt jättefina vitlökar. Annat vi har skördat är potatis, rödbetor, morötter (de var ena taniga ena) bondbönor, pumpa och squash. Jag hade lite projekt på balkongen och det som lyckades bäst var körsbärstomaterna och kryddorna. Jag satta physalis med som NU kommit igång, även om vi har brittsommar utan dess like så tror jag att de skulle behövt ett par veckor till. Leason learned.

När jag var liten så var det ett långt bärplockande-saftkokande-gelétillverkande-krämfixri-etc hela sommaren känns det som. Herregud vad man fick plocka. Och lyckan när det mest blev saft av vinbären och man fick plocka de små, små uslingarna med kvist. Hurra! Då var det så att ekonomin satte agendan “köpesaft? Är du galen?”. Nu blir jag superglad när jag för andra året i rad får min mammas kusins SVINGODA fläderblomsgelé.  Guld i naturen!

Jag har kokat gelé och gjort sylt dock aldrig saftat, och det är ju så himla kul att göra sånt. I år verkar det bli äppelmos iaf! Mitt bästa äppelmosrecept kommer ur en bok som heter Frukt och Bär av Ingela Persson. Den verkar tyvärr vara slutsåld,  men kolla på bibblan, den är verkligen superfin och jag har haft stor glädje av den.

Picture 6Äppelmos med lite bitar i:

1 kg äpplen
3 dl vatten
1 kvist rosmarin
400 g strösocker

Skala, kärna ur, skiva. Häll på vatten och lägg i rosmarin. Koka upp, småkoka tills äpplena är mjuka. Mosa med en potatisstöt. Rör i sockret och koka ytterligare 5 min. Ta bort rosmarinkvisten. Häll upp på väl rengjorda burkar, förvara svalt. (Fast jag brukar stoppa det i frysen.) Ibland gör jag med timjan, och ibland med kanelstång. Mumsigt. 😀

Vi som inte har frukt, men som gillar att göra sånt här, fasan vad glada vi blir när nån skänker bort. OM ni har trädgård med frukt ni inte mäktar med, sätt in en annons, skylta vid vägen, ställ ut en kasse om ni inte vill ha folk rännande i trädgården. Så tacksamt! Mina pallardagar är nog över men det rycker i den nerven när jag ser lila, ätmogna plommon bara ruttna bort.

Att göra egna ätbara produkter istället för att släpa hem dem i emballage från affären. Så jäkla bra. 😀

Vad är ditt favorit-ta-till-vara på frukt/grönt recept?

This entry was posted in mat, många bäckar små, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 75: Stoppa sommaren i frysen.

  1. Erika says:

    Här hittar man annonser där man kan plocka frukt å bär hos människor som har mer än de gör av med själva. alt sätter in en annons om man har frukt man vill bli av med
    http://www.aktavara.org/Guide.aspx?f_id=73118&latest=True

  2. Sanna says:

    Fantastiskt att du bloggar igen! Jag har saknat dina inlägg. Det där äppelmoset ska jag testa! 🙂
    Det skulle verkligen vara underbart att ha egen trädgård, men fram tills den drömmen blir verklighet passar jag på att ta emot frukt och grönt när tillfälle ges.

    Mitt tips skulle nog vara min farmors äppelpannkaka, den är bland det bästa jag vet.

    Lagom till kanske 4 portioner:
    8-10 syrliga svenska äpplen (OBS: viktigt att de är svenska)
    Pannkakssmet:
    3 ägg
    3 dl vetemjöl
    6 dl mjölk
    1 tsk salt

    Skala och skär äpplena i klyftor. Smält smör i en gjutjärnspanna som tål att vara i ugnen, lägg i äppelklyftorna och häll över pannkakssmet, precis så att äpplena täcks. Sätt ugnen på 225 grader och grädda tills pannkakan får fin färg (typ 10-15 min kanske). Strö över lite strösocker och ät direkt! Medan man äter gräddar man nästa pannkaka. En väldigt mysig rätt som man liksom delar på och väntar tillsammans på nästa, perfekt i höstmörkret. 🙂 Till äppelpannkakan är det otroligt gott att äta saltgurka, gärna på knäckemacka, då blir det liksom matigare och inte så efterrättsaktigt som pannkaka lätt kan bli.

    Här är mitt recept som jag äntligen lyckats få till efter ett par försök att härma min farmors recept som tyvärr inte fanns nerskrivet. Jag och sambon har redan ätit upp nästan 3 kg saltgurka nu under hösten. 🙂

    1 kg västeråsgurkor
    15 svartvinbärsblad
    Ett par matskedar salt
    Kallt vatten

    Borsta och stick hål i gurkorna.Varva dem och svartvinbärsbladen i en glasburk. Lös upp saltet i vattnet, smaka av, salthalten som vattnet har kommer gurkorna att ha så ta inte för mycket/ för lite. Häll saltvattnet över gurkorna så att de täcks. Låt stå i kylen 5-7 dagar. Ät och njut!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s