74: Glassa eko

Sommaren är ju inte slut än, vi har ju haft 20 grader idag, och peppar, peppar ser det ut som om det fortsätter ett par dagar till. Hoppas på lördagen iaf, då far vi till Fårö. Vore ju grymt med ett sista dopp på Sudersand för säsongen. Vilken sommar vi har haft va?! OMG liksom.

Till sommar hör ju glass, och när jag bad er eko-tipsa så kom det glassinfo från olika håll. Perfekt!

Jag är rätt besviken på typ GB, SIA och Triumf.

GB verkar inte ha någon ekologisk glass…? Jag tycker jag har letat iaf. Däremot har de laktosfri, mjölkfri och glutenfri.  Men ingen eko. I den här artikeln så hävdar de att de väljer schysst kakao iaf, de får det lite att låta som om man bara kan få det ena eller det andra.  Samma med Triumfglass. Inga eko vad jag kan se.

SIA har ett ekologiskt sortiment men mest med glasskuleglass till återförsäljare. Ekologisk styckglass har de en liten vaniljpinne, där en krona även går till BRIS. Bra så, men alltså, det är ju inte en sådan jag blir sugen på iaf. Men en bra glass till små barn, absolut. Sen har de ju halvliters förpackningar som är svingoda och ekologiska. Vilket är ju bra men inget man äter på stranden… 🙂

Nere i Visby hamn finns två glasshak, gamla Glassmagasinet och det lite nyare Visby Glass. Jag tycker personligen bra mycket bättre om Visby Glass produkter, och nu när jag läser om dem på nätet förstår jag varför. De har inte ekoglass, men de strävar efter att ha riktiga råvaror. Den är äggfri och all frukt som smaksätter är riktigt, t.ex. så smaksätts viol med riktiga violer som är plockade på Italienska berg om våren… Så här säger ägaren om mjukglass t.ex:

“Något jag speciellt önskar framföra är att vi gör vår egen mjukglass mix. Här om något har ni en smaksensation framför er. Skillnaden på vår riktiga mjukglass mix och den kemiska färdiga surrogat mix som man får när man köper vanlig mjukglass är fullständigt otrolig. Vanlig mjukglass mix skulle förses med varningstexter och dödskallar. Ni kan inte ens föreställa er vad denna sörja tillverkas av. Här om något total fuskas det med alla tänkbar kemikalier och annat skräp.”

Visby Glass produkter är dessutom lokalproducerade. Ska maila iväg en fråga angående ekologiska råvaror, det framgår iaf inte på hemsidan så jag antar att det inte är det. De där glasshaken ligger vägg-i-vägg så om du står med näsan mot dem, ta till höger.

På mataffärer kan man ju köpa en del ekologiska glassar och då har jag mest hittat den från Triumf, halvlitrarna. Tror det finns en stor eko-vanilj.

27240-280Ben&Jerrys brukar ju finnas med, de använder bara ekologisk mjölk vet jag, jag försökte hitta lite info om andra råvaror men hittar inget bra, nån som vet? De är hur som så himla dyra att jag ändå skulle välja Triumfs.

sp_ekochokladLejonet&Björnen har jag aldrig hittat i någon affär här, men jag vet ju att man kan fråga så kanske de dyker upp. Har hört gott om dem, nån som provat?

Man kan ju styra hela processen och göra sin egen glass hemma istället (löser ju fortfarande inte glass på stranden dock…) Man behöver ju inte ha en glassmaskin, jag åt urgod punchglass nyårsafton 1999 medan vi väntade på att buggen skulle kicka in, den var handgjord. Vad jag har förstått så måste man röra lite i den då och då. Ifall man vill att glassen fixar sig själv så får man skaffa en maskin. Min idé är att det borde inte vara så svårt att hitta en begagnad, det är nog en sån pryl som hamnar på hyllan när latheten tar vid. Men om man vill köpa en ny så finns det ju en UPPSJÖ! Vilken djungel. Jag gillar HBOs lilla gulliga som finns i pastellfärger.

749245_b

Vrålgulligt! Får jag bara en sån så får jag ett sånt gulligt kök, pleez! Ja jo jag förstår att en pastellmaskin inte gör mig till Laila. Synd. Den har väl hur som fått lite kritik att den är liten. Hittade ett test här med andra glassmaskiner. Är det någon som har en glassmaskin? Kanske inte är prio ett här just nu, men det kommer ju en jul 😀 (Pepparkaksglass… mmmmm)

Isglass då! Det var ju det som kom på tips-inlägget! Egna isglassar! Åh vad jag minns smaken av saftglass där man slurpade bort saften och fick en isbit kvar. Men gott!! Har sett lite recept på äldre dar nu med mosad frukt blandat med lite juice, det låter supersmaskigt. Men invändningen var då att man kanske inte vill köpa ett sånt plastset och hålla på att joxa med och frysa och hetta upp under kranen och frysa igen osv.

På rekolek hittar man det här setet med isglassformar i rostfritt stål, det är lite svårt att se bilden, det där med välvt rostfritt stål i en fotostudio, saknar det inte! 🙂 Ni kan iaf läsa mer här.  Samma ställ fanns på Lappland eco store. Det är bambupinnar som man sticker i och det går att beställa extra.

790-4-iskubsform2

Än är inte sommaren slut! Glassa på! 😀

This entry was posted in barn, eko-varor, mat and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to 74: Glassa eko

 1. Ekolisa says:

  Härligt inlägg om glass!

 2. Anna says:

  StikkiNikkis glass är ekologisk men finns bara i Stockholm så vitt jag vet: http://www.stikkinikki.com/en/Hem.html

  Hansens gör även pinnglass, jättegod: http://www.sthlmicecream.se/sthlm_hansens_valkommen.html

 3. Vi har den där lilla glassmaskinen och den funkar jättebra. Det enda problemet är väl att det inte blir så mkt.

  I Sthlm köper vi alltid glass på 18 smaker, de lagar själva med ekoingredienser. Stans bästa glass skulle jag säga. Sedan såg jag på Ica ett nytt märke som skulle vara ekologiskt och som såg helt ok ut. Får köpa och återkomma.

 4. Matilda says:

  Pipersglace finns också: http://www.pipersglace.se Lite dyr kanske, men det gör att man tar mindre portioner och njuter längre 🙂

 5. Ja att det ska vara så svårt att hitta bra ekoglass! Om du besöker Malmö någon gång så ligger ju Lejonet&Björnens glassbar där. Det finns även en ekologisk glassbar på Drottningtorget, Dolce Sicilia heter den. Båda ställena har finfin glass! Jag vet inget mer specifikt om Ben&Jerrys, men de är Fairtrade vilket ändå är bra med tanke på att de använder mycket choklad. Tror också att de har eko-mjölk.

  Svar: Åh, bönor måste jag ju odla, det äter vi en hel del av här hemma. Tack för tipset! Hur länge har du kunnat skörda bönorna och blir det mycket? (Knepig fråga, beror naturligtvis på hur mycket som sås…)

 6. Sanna says:

  Glass är ju gott! istället för att köpa en glassmaskin kan man ta ett par rostfria bunkar, en större och en mindre. Häll lite vatten i den stora bunken, sätt i den lilla, lägg en tyngd i så att den trycks ner och ställ in i frysen några timmar. Sedan har man en jättebra glassmaskin, bara att hälla i glassmeten, ställa in i frysen och ta fram lite då och då och vispa med elvisp. På det sättet slipper man köpa en dyr maskin som bara kan användas till en sak och som kanske dessutom inte används superofta. Tipset läste jag om i boken “Glass, parfaiter och sorbeter” av Göran Söderin, riktigt bra bok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s