Eko-tips! Tvättlera

Edit 2013-09-06: Gör ett tillägg här uppe för jag tyckte det var viktigt. De produkter nedan jag provat var jag först ganska nöjd med men sedan märkte jag att mitt hår började filta ihop sig, och jag tappar mycket hår. Det håller i sig trots att jag inte tvättat med varken lera eller det andra sedan juli. Det finns många som är supernöjda med tvättleror men på mig funkade det alltså inte alls.

Efter 6-7 veckors WO-metod så gick mitt hår från helt okej till superfett över en natt känns det som. Jag brukar tvätta håret med godkända balsam eller med uppvispat ägg, men nu beställde jag hem tvättlera från hennahåret.nu, de har två kategorier med produkter: Hårfärger och hår/hudvård. Enbart naturliga produkter alltså inga tillsatser över huvudtaget. Sen hur ekologiskt odlade produkterna som kommer från grödor är det vet jag inte.

Jag har hittills provat:

Shikakaipulver, som utvinns ur de här torkade frukterna:

Le-shikakai11 images

Shikakai

De kommer från en trädsort som växer i Asien. Man blandar ut det med lite vatten (varmvatten från kranen tog jag) så det får en krämig konsistens. Jag tyckte shikakai påminde väldigt mycket om henna i konsistensen, så om ni har färgat håret med henna förstår ni vad jag prata rom, lite “smuligt”. För mig blev håret jätterent, en smula torrt och det blev “smutsigt” igen efter cirka 3-4 dagar. En äggtvätt kan hålla håret rent för mig i cirka 10 dagar. En ba sak att veta om shikakai är att man kan packa in håret i det med, men om man som jag är blond så kan det missfärgas lite åt det gröna hållet. Jag tänkte inte prova. =)

I morse provade jag Rasullera (rhassoul). Det är en naturlig minerallera som bryts med långvarig tradition i Marocko. Den var lite svårare att lösa upp men resultatet blev en mjuk, smidig kräm, mycket lättapplicerad. Håret kändes jättemjukt när jag sköljde ur den. Resultatet blev lite samma som efter shikakai, lite torrt. Får se hur länge det känns rent.

fez-september-2007-clay-drying-basic-image-medium

Rhassoul

En sak som faktiskt förvånar mig är att mitt hår numera kan bli fett dock aldrig någonsin så fett som efter en schamponering. Förr när jag använde vanligt schampo (billigt skräp eller dyrt salongs) så blev håret alltid fett andra dagen och dag tre var det ju helt horribelt. Nu när mitt hår känns lite fett så SYNS det inte. Det känns när jag borstar det eller tar i det men det går inte att se, så särdeles fett blir det ju inte.

Jag provade ytterligare en produkt – Neem. Jag har haft lite kliig hårbotten i perioder, oftast botar jag det med en oljeinpackning men så läste jag om Neem och provade det. Neem är ett pulver som man blandar i sitt lertvättpulver, så man tvättar inte enbart med det. Jag tycker det funkar rätt bra. Mitt hår behöver sig en inpackning med någon form av olja, men att attackera problemet från två håll – win!

images-1

Neem

Jag köpte även en förpackning med Reetha, vilket jag förstår är nedmalda vad vi kallar tvättnötter. Jag visste ju att man kan göra avkok av tvättnötter och tvätta håret med men inte att det fanns att köpa som pulver. Jag har inte hunnit prova det ännu, jag tänkte att mitt hår nog vill fortsätta med rasul ett tag, men när jag provar så uppdaterar jag.

ritha-936-500x500

Reetha


Jag är rätt nöjd! Jag kommer fortsätta att prova olika godkända balsam, men det här är helt klart bra alternativ. Jag sa ju att jag använder ägg och det är ju oslagbart på mitt hår, men det finns ju de som inte kan tänka sig att använda ägg och då är ju de här naturliga produkterna ett superalternativ. Det funkar nog lite olika för alla, jag har hört både bu och bä, men de  är billiga att köpa så skulle det inte funka har man inte lagt ut en förmögenhet.

Edit 13-06-24: Tyvärr efter två tvättar med rasullera så måste jag säga nej. Min hårkvalité är som sagt SUPERTORR. Rasul har schampoeffekten på mitt hår, torkar ut rejält och då kompenserar håret tillbaka så dag 3 = superfett. Synd för jag gillade verkligen konsistensen och känslan när jag tvättade håret. Nu försöker jag återfukta så gott jag kan.

This entry was posted in Ekotips!, hygien/skönhetsprodukter, miljö and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Eko-tips! Tvättlera

  1. Om du får torrt hår av rassullera så häll i en skvätt olja i din blandning. Håret blir mer återfuktat och inte fett. Om du har tunt och fint hår tror jag att vit lera passar bättre. Vit lera är mer finkorning och inte lika högabsorberande som rasullera. Har precis skrivit om vanligt förekommande hårproblem. Läs gärna om det här https://iloveekologiskhudvard.wordpress.com/2015/03/10/9-snabba-harfragor-och-svar/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s