För någon vecka sedan läste jag ett bra blogginlägg hos Jenny, Ekomamman i stan. Det handlade om ett par frågor som hon ställde sig varje gång hon behövde handla något eller fick en impuls att handla något. Jag får väldigt ofta impulser att köpa grejer, okej de senaste åren har jag impulsstyrt lite bättre mycket p g a ekonomi men också p g a att jag försöker kontrollera det. Senast häromkvällen höll jag på att köpa tre par nya MOLO-tajts till min son. De låg i kundkorgen, men sen i sista stund “men visst är de fina, men de är jättedyra och behöver han dem verkligen?” och jag besinnade mig.
Så här ser Jennys lista ut:
- Behöver jag verkligen det här?
- Går det att hitta second hand?
- Går det att hitta ett ekoalternativ eller åtminstone en produkt som är tillverkad i naturmaterial?
- Går det att tvätta på ett smidigt sätt?
Ganska ofta stannar mina köpimpulser på första frågan numera, och är svaret nej så handlar jag inte. Det är verkligen det där slentrianmässiga lönehelgsshoppandet som jag vill undvika. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om medveten konsumtion, du kan läsa det här!
Att shoppa har blivit en så vardaglig grej. Pipa in på H&M på lunchen – ny partytop, nya temuggar från Indiska, en sväng till IKEA – ny soffa etc etc. Jag läste om #crop100, ni kan läsa om projektet här bla. Det hela går ut på att man under ett år ska göra sig av med 100 prylar. Sälj/skänk de där sakerna som bara samlat damm. Jag har börjat, häromdagen kom en tjej och hämtade en hög gamla barngrejer som jag inte ville spara. De åker till ett barnhem i Lettland. En barnvagn flyttade hem till en annan barnfamilj här på ön, jag hade fått den gratis och gav den vidare gratis. Helt plötsligt behövde jag inte fälla in handtaget på min egen vagn varje gång jag ställde in den i förrådet. Win!
Nu är det kanske många som tänker jaha, men gör man sig av med saker för att kunna skaffa nya? Vet ni jag tror faktiskt att när man gör sig av med saker så händer två saker. För det första så blir man lättare i sinnet. Mindre grejer – mindre tyngd. För det andra så blir man mer medveten som konsument. Jag tror faktiskt att man handlar mindre när man medvetandegör sina vanor. Vad tror ni?
Kul att du uppskattade mitt inlägg!
Mitt egen erfarenhet är att när man minskar på sakerna hemma så minskar man också behovet att köpa nytt. Låter ju konstigt, men jag tror att det kanske har att göra att man inte ser skogen för alla trän, och minskar man mängdmässigt så ser man de där guldkornen som kommit bort i trängseln tidigare. Vem har inte öppnat garderoben och känt “men jag har inget att ta på mig”, trots att det knappt går att få in en galge till, shoppat något och sen sett att “men här hänger ju ett liknande plagg som det jag köpte nu”. Har man istället en mindre, överblickbar garderob så gör man inte de misstagen.
Jag tror som du! Det känns på något vis helt onödigt att shoppa, shoppa ,shoppa. Att gå på stan den 25:e ger mig lite äckelkänsla nästan.
Jag var med på kursen Medveten konsumtion på fb och min redan då låga shoppingdrive tappade fullständigt fart. Jag tycker ju det är viktigt att saker kommer till användning och skänker gärna bort på olika sätt, men för mig är det ännu viktigare att veta att saker verkligen kommer till nytta, så jag ligger hellre på dem ett tag. Känner inte behovet att rensa ut och skala ner utan omger mig gärna av junk som jag själv gör om och recyklar :-).
Det är verkligen ett smart tänk, man vet faktiskt inte vad kan man behöva om 5 år. 😀 Jag håller på att göra mig av med mycket barnsaker. Jag hoppas lite på ett barn till men det blir nog troligen inte så. Jag vill inte jinxa det, det är dumt men det känns som om det kommer cementera att det inte blir fler om jag sparar på allt. Bakvänt tänk men ändå.. 🙂