68: Köp inte vatten på flaska/burk

Det här är ju något jag försöker hålla och har gjort ett par år. Ändå slinker det med en flaska när man glömt, eller om jag bjuder på middag så köper jag hem en flaska Ramlösa granatäpple – gött. MEN jag vet ju, ajabaja. Sjukt onödigt att köpa vatten när vi har lyxen att ha så bra vatten i kranen.

loka-likes_la_148599177-1

År 2007 minskade försäljningen av flaskvatten för första gången. Gissar att det var då Sodastreamern var på frammarsch…? Det fortsatte att minska för att mellan år 2010 och 2011 vända. Nu är trenden uppåt igen. År 2011 såldes i Sverige 22 liter flaskvatten/person. I italien ligger siffran på 200 liter som jämförelse. Men det är ju en sån onödig grej! Jag har ju en Sodastreamer, den saknar en patron. Jag ska knata iväg och köpa en. Jag är väldigt bra på att dricka vanligt vatten utan kolsyra, men ibland är det ju festligt med bubblor. En kolsyrepatron räcker till 55-60 liter bubbelvatten.

1. Skaffa bubbelmaskin, kolla runt om det är nån som har en som står och dammar – det var så jag fick min som är från förra gången det var poppis med Sodastreamer.

Edit kl 21.25: Fick en kommentar på twitter, en grej med just märket Sodastream är att den tillverkas på ockuperat område i Palestina. Om man inte hittar en begagnad, så finns svensktillverkade Aqvia via AGA. Sodastream har en enormt stor del av marknaden, men det går alltså att undvika att köpa just en sådan.

Edit kl 22:10: Nu fick jag även en smart kommentar på FB, med info man kan ha i bakhuvudet (visste int eom du ville vara anonym vännen!)

Picture 28

Då undrar ju jag om jag har sådan tur att kolsyrepatroner ser likadana ut eller om typ man måste ha en Sodastreamvariant till en Sodastreammaskin. Det måste ju hur som vara mer miljövänligt att fortsätta använda min gamla från 1990 typ än att köpa en ny.

2. Bubbla och smaksätt med frukt och bär. Mums.

3. Ska du på stranden stoppa en flaska i frysen – då har du en kylklamp och en vattenflaska. 🙂 Använd inte tomma gamla tex Ramlösa/Loka-flaskor att dricka ur om du väljer plast – drick ur en flaska som är avsedd att fylla på igen typ en sportflaska, det är en smula bättre  d v s mindre giftigt.  Om du vill ha en miljövänlig/människovänlig flaska, jag har länge tänkt köpa en från Klean Kanteen. Då gäller nog i och för sig inte kylklampstricket.

klean_kanteen_classic_800ml

This entry was posted in energi/energislöseri, konsumtion, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 68: Köp inte vatten på flaska/burk

 1. Anna E says:

  Hej hej
  Jag kan varmt rekommendera Klean Kanteeen, har själv en i rostfritt. Till min son köpte jag både rostfria och en i färg men tyvärr får de ett antal stötar ibland då han har en tendens att dänga flaskorna i golvet och pga detta så har den färgade börjat tappa färgen i botten. Jag köpte först med adapter och pipkork men nu har de utvecklat en ny sippykork där man slipper adaptern och de är kanon. Nu till sommarens alla picnicar har jag tänkt att investera i en insulated också. Vad var det för slags termos du fick i födelsedagspresent?

  • AnnaCarin says:

   Just ja! Jag har läst om deras nya kork hos Ekomamman i stan, ja jag är lite sugen på att handla till oss. Verkar kanon!
   Det var en vanlig i stål, från ICA, ingen aning om hur miljövänlig den är. Hoppas den är varm 🙂

 2. Anna E says:

  Fick just ett mail från Kivanta.de en tysk nätaffär med bra sortiment på rostfria flaskor, lunchboxar m.m. De har börjat med en blästringstjänst så att man kan få sina färgade men flagade flaskor skonsamt blästrade till rostfria igen vilket innebär att de kan leva för evigt även för de estetiskt lagda som inte gillar flagande färg. Mkt eco! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s