67: Hushållstips bikarbonat

Bikarbonat. HUR kunde jag leva utan det?! Detta mångsidiga pulver. Tänkte tipsa om lite bikarbonattricks.

bikarbonat-100g-dr_oetker

Skönhetsvård:

1. Gör världens bästa ansiktsskrubb. Gör rent ansiktet ordentligt med tvättlapp och hett vatten, låt gärna tvättlappen ligga mot huden ett tag och öppna porerna. Blanda ricinolja och bikarbonat till en pasta i handflatan – skrubba. Ta bort skrubben med tvättlappen. Det här gör jag en gång i månaden ungefär (absolut inte oftare), huden blir som ny.

2. Torrschamponera med bikarbonat! Jag gnuggar in lite i håret och sköljer rent sen i duschen. Man kanske kan hoppa över duschen men jag tycker det känns skönt att skölja ur. Det blir lite “dammigt”. Jag har aldrig testat kommersiella torrschampon så jag vet som inte vad skillnaden är.

Städning:

1. Hemma-kemtvätta med bikarbonat! Strö över t e x ryamattan eller din madrass, låt ligga i 20 minuter och dammsug sedan upp det. Binder fukt och tar bort dålig lukt.

2. Jag brukar göra rent vasken med bikarbonat och hett vatten, pudra över och slå på vattnet, skrubba lite med en vanlig svamp – som ny. Har man problem med sina avlopp så hjälper det till att rensa, man kan hälla på ättika innan vattnet. Ingen klorin i mitt avlopp! 🙂

3. Är du som jag kanske lite slarvig med att göra rent plattorna på spisen, häll på ättika, pudra över bikarbonat och låt fräsa. Torka rent med en vanlig disktrasa. Man ska tydligen kunna göra rent ugnen med hjälp av en blandninga av 1 dl bikarbonat, 1 dl vanligt salt och vatten. Gör en pasta och bred ut, låt ugnsluckan stå lite öppen, värm ugnen till 200° och torka bort när ugnen har svalnat lite.

4. Har du bränt vid en kastrull, i med lite vatten och bikarbonat – koka upp, låt svalna och diska sedan. Det här har jag itne provat dock. Jag har provat en annan grej om du har lite vanligt pulvertvättmedel så kan man koka upp det i kastrullen. Hjälper upp den värst brända popkornkastrullen. 🙂

5. För att göra rent fog och kakel i duschen ska man tydligen kunna blanda bikarbonat, potatismjöl och ett uns vatten till en pasta. Fukta väggarna, smörj på, låt verka över natten och skölj av. Vet inte om det biter på kalkavlagringar dock.

6. Vissa skrubbar toastolen med bikarbonat och såpa, det funkar nog alldeles ypperligt, jag har inte provat dock.

7. Man ska tydligen kunna få bort tefläckar från porslin genom att fylla diskhon med hett vatten, blanda i en halv kopp bikarbonat och låta muggarna ligga i en halvtimme- ska absolut prova!.

8. En anna grej jag ska prova är att blanda 2 teskedar bikarbonat i en kopp vatten, koka den i micron i 3 minuter – torka sedan enkelt bort ingrodd smuts.

Övrigt:

1. Just ja, man kan ju baka med det också… 😉

Här kan ni läsa vad som känns om hundratals bikarbonattips! Här kan ni läsa vad Sanna Ehdin tycker om bikarbonat. Jag väljer att inte kommentera just det, jag är väl lite i ingenmansland när det gäller Ehdin, tror att vissa saker är självklara och andra lite mer luddiga.

This entry was posted in hushållssysslor/husmorstips, hygien/skönhetsprodukter, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to 67: Hushållstips bikarbonat

 1. En till två teskedar bikarbonat kan även blandas ut i ett glas vatten och användas istället för t ex Losec eller Omeprazol om man har problem med magkatarr och sura uppstötningar. Funkar superbra!

 2. Jag testade förresten ditt tips om att hälla ättika i tvättmaskinen och köra ett program på hög temperatur. Maskinen blev verkligen som ny, all gammal unken doft försvann. Helt fantastiskt!

  • AnnaCarin says:

   Men åh vad bra!! Jag har inte kommit till skott än, min ättika var slut och varje gång i affären “det var något mer… vad…?” Nu blev jag peppad!! 🙂

 3. Lagerstedt says:

  Superduper info! Hoppas många läser och verkligen testar det också. Vi som redan är fast, vi vet ju redan 🙂 Som sagt, bra att du skrev om det!

 4. Pingback: Ett ämne – Flera användningsområden | Svar på en massa problem

 5. Tänkte göra ett inlägg om bikarbonat, men ditt är ju fantastiskt. =)

 6. Reblogged this on Sparsamhetsprojektet and commented:
  Här kan ni läsa om bikarbonat och vad man kan använda det till. Ett superbra inlägg av Eko-info! Ta vara på detta och slipp mycket kemikalier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s