65: Måla miljövänligt

Kiddo fick en säng igår, jag fick tag på en begagnad växasäng. Den är i hyfsat skick, men jag funderar på att slipa och måla den. Det gör ju att jag funderar på HUR man målar miljövänligt. Slipa ska man ju göra utomhus, den där lacken som sitter vill jag helst inte ha i lungorna eller i sovrummet.

I Johan Tells bok 100 sätt att rädda världen står följande: Använd aldrig färg med lösningsmedel, de bidrar alla till att skadlig marknära ozon bildas. (På tal om marknära ozon så frigörs den gasen varje gång man solar solarium, därför ska man absolut inte göra det i onödan, har man hudproblem som blir bättre av det – absolut, men om man bara vill “få lite färg” – nej.)

Sedan finns det lite tips om miljövänliga färgval:
Kalkfärg – inne och ute på putsade ytor, cement, tegel, mursten och ohylvlat trä.
Slamfärg- tex Falu rödfärg på obehandlat trä.
Linoljefärg- inomhus och utomhus om fasaden tidigare är målade med det.
Naturfärg- lasyrmålning av obehandlade träytor (möbler och väggar).

Vattenbaserad plast- eller latexfärg är bättre än sådan med lösningsmedel i men de innehåller konserveringsmedel som visat sig giftiga för vattenorganismer, och kan även vara allergiframkallande.

Jag hittade en vad som verkar vara ganska bra nätbutik enbart med ekologiska färgprodukter. Dock har de produkter med lösningsmedel i. Auro heter företaget och ni hittar det här. Jag får botanisera lite häromkring och se vad jag hittar. Steg ett är ju att slipa sängen iaf, och det kommer nog ta en stund innan jag kommer till skott.

This entry was posted in barn, inredning, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to 65: Måla miljövänligt

 1. Sanna says:

  Har du läst Katarina Johanssons “Den onda badankan?” Hon har ett kapitel som handlar om färg och gifter, kan vara bra att kolla upp.

 2. Anna E says:

  Börjar mer och mer gilla obehandlat trä..måste man måla?

 3. Johanna L says:

  Jag har också kollat runt lite på färg med bättre innehåll och även jag har fastnat för Auros sortiment. Jag kommer att köpa färg till spjälsängen vi ska måla och det blir nog en burk från just Auro, då Byggfabriken som ligger nära oss har en del därifrån i sitt sortiment. Lycka till!

 4. Skriv gärna mer om du hittar mer info. Jag har många målarprojekt inför sommaren, t ex vill jag måla om barnens slitna tripp trapp-stolar.

 5. Solkatten says:

  Jag har sett vattenbaserad färg som är svanenmärkt men jag minns inte om det var väggfärg eller färg som passar att ha på trämöbler. Kolla i en färghandel, det var i en sådan jag såg det.

 6. Maria says:

  Hej,

  Jag antar att du kanske redan kanske har hunnit måla, men jag har lite tips på hemsidor vart du kan hitta ekologiska färger och även bra info om färger.
  http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/farg/
  http://www.fargriket.com/
  http://www.ekologiskabyggvaruhuset.se/c/308/farg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s