63: Miljövänliga husdjur

Nu är det ju inte ens på planeringsstadiet att vår familj ska ha några djur, men i helgen har vi varit hundvakt åt tre st chiwawas. Roliga hundar och rätt behändiga. Hur som helst, det fick mig att börja fundera lite på hur husdjur påverkar miljön. I DN kunde man läsa den här artikeln 2011.  En schäfer har ett ekologiskt avrtyck på 1,1 hektar/år (landytan som krävs för att föda upp schäferns föda) och en katt har ett ekologiskt avtryck på 0,15 hektar/år. En flygresa från nordeuropa till Marocko motsvarar 0,37 hektar.

Jag hittade ett blogginlägg på Djurens Rätt från 2009, där kan man bla läsa följande:

“Enligt siffror som publiceras i en ny bok (med den gissningsvis avsiktigt provocerande titeln Time to Eat the Dog? The real guide to sustainable living) så är det mer skadligt för miljön att ha en hund än att köra en Toyota Land Cruiser 10 000 km om året. Hundar är de stora miljöbovarna i sammanhanget, men även katter och andra djur är skyldiga. En guldfisks ekologiska fotspår motsvarar det av två mobiltelefoner. En katt har inte samma miljöpåverkan som en hund, men ligger på andra plats, strax under det som motsvarar en Wolksvagen Golf.”

Den där boken verkar intressant, tänkte se om jag kan låna den på bibblan. En chiwawa är ju inte en schäfer. De åt ca 0,5 hundmat/dag. Så det är ju ett klimatsmart djur att äga. Till skillnad från tex en häst. 

“Klimatavtrycket per häst varierar mellan ca 1,5 till drygt 5 ton koldioxidekvivalenter per häst och år. De faktorer som framförallt påverkar klimatavtrycket per häst är det totala foderbehovet samt omfattningen på transport av häst och foder. Om foderförbrukningen är hög innebär det dels att mycket foder behöver produceras, vilket orsakar högre växthusgasutsläpp, dels att mer metan produceras i fodersmältningen och mer kväve och organiskt material finns i träck och urin vilket ger högre lustgas- och metanavgång från gödsel och beräknas ge mer lustgas från mark. De mesta växthusgasutsläppen från fodret kan kopplas till odling av hö och hösilage eftersom detta utgör så stor andel av foderstaten. Långa eller bränslekrävande transporter kan ge betydande växthusgasutsläpp, det kan t ex handla om hästar som transporteras långt och flera gånger till tävlingar och träningar eller foder som körs längre sträckor med personbil och släp eller traktor.”

Att sluta att ha husdjur är ju knappast ett alternativ men det är intressant att tänka på det här. Har man ett djur så kan man ju försöka vara så miljövänlig som möjligt iaf. Den här helgen har jag använt typ 10 bajspåsar. Tre hundar i stan, ja då får man plocka. Det finns ju inga chiwawaanpassade påsar dock, shit vad onödigt det känns att slösa en hel påse på slikt. Men det finns komposterbara, nu kanske man inte har någon kompost och man vill kanske inte heller släpa på påsen hela vägen hem, men det känns ju bättre att bränna en komposterbarpåse än en vanlig i plast.

Angående mat, så finns det ingen KRAV-märkt hundmat, vad jag förstår. Men det finns de märkena som garanterar att köttet är svenskt iaf. Eller norskt/svenskt som Vom og hundemat.

Edit: Verkar som om jag hade fel! Här finns en lista med klimatsmarta djurtillbehör och där finns ett företag som tillverkar ekologiskt hundfoder.

Är det någon som läser här som har ett husdjur? Hur tänker ni på de här frågorna? Lämna gärna kommentar 🙂

En annan aspekt med varför jag inte är supersugen på husdjur är ju att de inte lever för evigt, de kan bli stulna, de kan knata iväg. Om man inte har burdjur då, men burdjur – nej.

Min systers katt har försvunnit från Gråboväg i Visby, han heter Truls och är tatuerad i örat. Jag lägger in en bild här med, man vet ju aldrig – ringar på vatten osv. Han försvann den 25e april och samma natt försvann ytterligare en långhårig katt från samma gata. Båda katterna är rätt skygga, gick bara ut på nätterna, extrem otur att nån sett dem och antagligen snott dem. Via tatueringen kan man hitta hans riktiga hemadress. Hittar du en katt med ID-märkning i örat, död eller levande, så kan du kolla det här registret.

941559_4743138585033_1935386016_n

Saknad kisse!

Edit 2013-05-12: Katten är hemma igen! Han hade krupit in under ett verandagolv och blivit fast när ägarna spikade igen hålet. Där satt han i nästan 14 dagar. Änglavakt! 🙂

This entry was posted in barn, energi/energislöseri, klimatförändringar, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to 63: Miljövänliga husdjur

 1. Ekolisa says:

  Intressant ämne, kul att du tar upp det! Har två dvärgpapegojor hemma. De äter iaf inte så mycket. Det känns som lite tabu att ifrågasätta folks fritidsintressen. Tänker även på sport mm. Men vi måste göra det. ..

  • AnnaCarin says:

   Men visst är det! Jag tycker alla slags motorsporter är lite dumt, tänk formel 1 liksom. Så himla onödigt. Dvärgpapegojor har nog inte så stort ekologiskt avtryck 🙂

 2. Ja själv har jag en högt älskad vovve. Har också hört det där med hur skadligt det är för miljön att ha hund. Folk i min närhet verkar gilla särskilt mycket att dra dessa siffror för just mig 😉 Men då brukar jag försvara mig med att jag inte har nån bil så det går jämt upp 🙂 Men självklart är detta saker som man bör tänka lite på. Det blir ju faktiskt väldigt mycket konsumtion till djuren under ett liv bla leksaker, mat, hundgodis, hundbäddar, regntäcken etc.

  • AnnaCarin says:

   Haha men visst är det förargligt när folk gör så? Vad det än må gälla liksom. “du som är med i viktväktarna äter du choklad??” Sånt gör mig ilsk. När folks ska trycka ned andra bara för att må lite bättre. Det är hur som inte alls min mening, jag bara reflekterar över det här, som jag aldrig skänkt en tanke innan. Klappa hunden! 🙂

 3. Solkatten says:

  Vi har katter, de inskaffades dock innan vi började ställa om oss till hållbar livsstil. Jag har läst här och var att husdjur är miljöbelastande, kanske skulle vi inte skaffat katt idag. Men å andra sidan bor vi på landet, de är mycket ute och äter en hel del möss, vilket bara är positivt.
  Kaniner och marsvin t ex borde väl vara ganska ok, de är små och kan leva till stor del på gräs och hö och lite säd.

  • AnnaCarin says:

   Ja menjisses. Bor man på landet så måste man ju ha katt. Usch minns höstarna när det började bli lite rått och fuktigt ute, helt plötsligt fick vi ovälkomet sällskap inne.. Älska lägenhet.. Jag skulla absolut ha katt om jag bodde p ålandet! 🙂

 4. Anna E says:

  Det finns en annan sida av myntet också :-), genom att ha hund så tvingas man ut och gå, ju större hund desto längre promenad..:-) och för mig innebär det att jag inte behöver gå till gymmet och slösa energi :-), var det tur och retur till Marocco eller enkel resa för 0,37 hektar? I och med att man har hund så är det inte lika lätt att resa och man spar lätt in den där 1,1 hektaren :-), sen vill jag ju påstå att man konsumerar mindre av annat då man har hund eftersom det är så vansinnigt dyrt med veterinärräkningar, rehabilitering osv så det blir helt enkelt inga pengar kvar till annat!
  Djur är bra för hälsan och alla äldreboenden och sjukhus där människor tvingas vistas länge borde ha ett antal djur som kan gå runt och sprida glädje och livskvalitet och därmed förkorta sjukdomstiden samt minska medicineringen :-), så snuskigt som det är på många vårdinrättningar idag skulle det inte innebära någon förändring i hygienfrågan! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s