Eko-info! Lokalproducerat vs eko

Jag läste en artikel i DN häromdagen om hur liten effekt det har för klimatet att välja lokalproducerat. Det var en rapport från Svenska miljöinstitutet som var bakgrund till artikeln. Karin har gjort ett jättebra inlägg på sin miljöblogg, ni kan läsa det här. Jag saxar samma stycke som hon har gjort, ifall ni vill läsa vidare här:

“– Debatten om klimatsmart mat har varit felfokuserad, vilket lett till att många konsumenter idag tror att närodlat alltid är det klimatsmartaste valet. Men vår undersökning visar att transportavståndet egentligen kan ha ganska liten betydelse, säger Stefan Åström, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

En betydligt större utsläppsminskning får man däremot då nötkött byts ut mot vegetariska alternativ i matkassarna. Allra lägst utsläpp har matkassen innehållande säsongsanpassad vegetarisk mat.

– Genom att äta säsongsanpassad vegetariskt mat kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras. Ett försiktigt överslag visar att om alla svenskar skulle göra ett sådant dietval skulle växthusgasutsläppen minska med cirka 3.6 miljoner ton koldioxid, säger Stefan Åström.”

Karin rangordnar så här: 1 vego, 2 Eko, 3 rätt säsong, 4 lokalproducerat.

Jag tycker att det är jättesvårt, Men som Karin säger på sin blogg, så är jackpot alla fyra, men så ser det ju inte ut. Jag lagade kött ikväll, eller köttprodukt. Nötfärs. Svensk, eko nötfärs. Det sämsta i kassen. Jag drygade ut den med linser iaf, men ändå. Enligt Köttguiden är nötkött aldrig ett klimatsmart alternativ.

Jag har inte läst rapporten bara artikeln i DN, men det var intressant. Min rädsla är lite bara att sånt här ska få de som vacklar att tänka “men det går ju inte att göra rätt!! Lika bra att strunta i det.”

 

This entry was posted in Ekoinfo!, energi/energislöseri, klimatförändringar, mat, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s