Ekoinfo! Nyheter från Kina

Alltså den här myten att västerländska länder är sååååå mycket bättre på miljöfrågor än resten av den här världen. Kan vi bara inte gå på den? Senast nu i veckan så blev det en bildiskussion i lunchrummet. En personal skulle nämligen köpa ny bil. Splirrans ny bensinbil. Då sa jag att jag skulle vilja ha en biogasbil, och så kom diskussionen igång. Och en kläcker ur sig den klassiska:

“Visst måste man tänka på miljön, men det gäller ju alla. Om alla kineser körde bil så skulle jorden gå under. ”

Alltså  f a n vad trött jag blir när privilegiade personer sitter och säger att alla inte kan få samma standard. Nä alla kan inte köra runt i bensinbilar. INGEN borde köra runt i en bil som går på fossilt bränsle. Basta.

Med den här diskussionen färskt i sinne så var det EXTREMT glädjande att läsa ett inlägg hos Supermiljöbloggen. En av Kinas största biltillverkare, BYD co, fasar ut den konventionella bensinbils-tillverkningen de närmaste två åren. De kommer enbart tillverka elhybridbilar. Ett jättesteg i rätt riktning ialla fall. Och inget steg som någon av de västerländska biltillverkarna vågar sig på.

Dessutom i nästa inlägg på Supermiljöbloggen kan man läsa mer nytt från Kina:

“För första gången någonsin ökade Kina 2012 sin produktion av vindkraft mer än vad de ökade produktionen av kolkraft. 

Argumenten om att det inte spelar någon roll om vi i Sverige, eller vi i västvärlden, ställer om mot ett hållbart samhälle, då Kina ändå bara bygger nya kolgruvor är alltså längre inte hållbart, då de numera bygger ut mer vindkraft än kolkraft.”

Att tänka på miljön kan man verkligen inte kräva av människor som måste kämpa för att överleva, men vad jag förstår så kommer miljöarbete ganska snart därefter. I så kallade utvecklingsländer (värdelöst ord) så är miljöpåverkan mer synlig, mer kännbar. Det gör ju också att folk engagerar sig lättare. Vi bor här bredvid ett av världens smutsigaste hav, Östersjön, men det syns ju inte. Det som inte syns, äsch det finns väl inte.

Jag tycker man ska sopa rent framför sin egen dörr innan man ber grannen tvärs över stan sopa framför sin.

This entry was posted in Ekoinfo!, globalt, klimatförändringar, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s