Eko-reko textilkonsumtion: H&M/Lindex

Jag ställde en fråga till H&M på FB. Älska sociala, snabba, öppna medier.

Picture 32

Picture 18

Klart jag kunda ha uttryckt mig lite bättre i fråga två, jag fattar att de inte äger fabriker, det vore dyrare för dem. Lämpligt att alltid kunna skylla på tredje part med. Får se vad se säger härnäst. Fick svar av Lindex med, jag blev lite mer imponerad av deras svar. 

Picture 35

Jag har snäppet högre förtroende för Lindex än för H&M. Senast jag köpte ett H&M-plagg var i somras, och jag tänker att nej aldrig mer.

This entry was posted in globalt, kläder, konsumtion and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Eko-reko textilkonsumtion: H&M/Lindex

 1. Matilda says:

  Bra gjort!
  Jag är lite skeptisk till de här uppförandekoderna. Kanske är det för att vi konsumenter sällan får veta vad som sker när uppföljandekoderna bryts. T.ex. rubriker om “XX bryter avtalet med y-fabriken pga dåliga arbetsvillkor” eller “XX premierar y-fabriken för fackligt inflytande och bättre arbetsmiljö”. Jag vill ju givetvis tro att uppföljandekoderna gör skillnad, men det syns ju knappast på priset att de gjort det…

  • Matilda says:

   För övrigt tror jag inte att jag köpt ett plagg på HM på 15 år, däremot har jag nog några av deras plagg som är från någon secondhand-affär

   • AnnaCarin says:

    Jag handlade ganska mycket p åH&M till för ett par år sedan, eller de kläder jag handlade handlade jag på H&M, först av ekonomiska anledningar och sen av gammal vana. Dra till H&M liksom.. Men de senaste åren har jag panikhandlat en mössa åt barnet, en t-shirt och en väska när min blev stulen. Insåg när jag gick in på H&M i Visby med min kusin att jag inte hade sett deras utbyggnad och renovering som invigdes ett år tidigare. Nä de där uppförandekoderna ger jag int emkt för heller. Lindex nämde iaf Rana Plaza som en hemsk händelse, H&M inte ett ljud. Usch för det moderna slaveriet.

 2. Ekolisa says:

  Ja, när man får svar från de stora kedjorna så känner man sig ofta bortdribblad och inte så lugnad. Enda anledningen till att kläderna sys just i Bangladesh är ju att arbetskraften är så billig där. Men jag tror att det är viktigt att fortsätta ställa de där obekväma frågorna, jättebra att du gjorde det. HM syns ju mer i media, kanske har de fattat nu att de därför måste fokusera mer på att förbättra tillverkningen.

  • AnnaCarin says:

   Ja jag gillar verkligen fb och twitter för man kan nå och nå ut. De kan som inte gömma sig, möjligen plocka bort inlägg men då kan man göra skärmdumpar. Jag övar på att fråga, jag är egentligen ruskigt dålig på det.
   Precis, det är ju kanppast så att de har en högre agenda att främja fattigdom genom att starta tillverkning. Om så vore ändå.

 3. Jag tror också det är viktigt att ligga på och ifrågasätta så att företagen förstår att kunderna faktiskt bryr sig. Bra att göra det på facebook också där det får större spridning än via mail. Just H&M är jag extra skeptisk mot men det kanske är en illsuion att de andra är bättre, vem vet…

  • AnnaCarin says:

   Visst är det så?! Märkligt nej jag vet inte heller om tex Lindex är bättre än HM, men eftersom deras kläder är snäppet dyrare så blir det så att man tror det. Det är ju jättevårt att veta! 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s