Bli medmänniska

628x471 ap-bangladesh-building-collapse-4_3_r536_c534

För fjorton år sedan var jag i Bangladesh. Jag bodde bland annat 3 veckor i Savar, förstad till Dahka. Det  är där fabriksbyggnaden rasade igår på grund av konstruktionsfel i grunden, plus tyngden av de fyra översta våningarna som byggts illegalt. Hittills har man hittat 238 omkomna i rasmassorna.

Det är vårt fel att de är döda. Vi som konsumerar. Absolut att strukturen i Bangladesh är helt uppåt väggarna och om korruptionen var mindre skulle det bi svårare att komma undan med att bygga hus som rasar ihop. Men trots det så är det VÅRT FEL! Vi som ständigt måste köpa den där söta toppen, eller den där festblåsan. Som betalar skampengar för kläder. Någon vis person sa i ett kommentarsfält i en annan blogg:

Ett plagg kostar ALLTID lika mycket pengar. Frågan är bara VEM som betalar för det. Så om inte DU eller JAG gör det här i Sverige där hus inte rasar och där tröjor kostar 99 kr så är det ju NÅGON ANNAN som betalar.

“The front-line responsibility is the government’s, but the real power lies with Western brands and retailers, beginning with the biggest players: Walmart, H & M, Inditex, Gap and others,” said Scott Nova, executive director of Worker Rights Consortium, a labor rights organization. “The price pressure these buyers put on factories undermines any prospect that factories will undertake the costly repairs and renovations that are necessary to make these buildings safe.” The New york Times

Jag handlade lite babykläder på Lindex för några dagar sedan. Organic basic. Idag när jag packade ner dem i sitt vadderade kuvert läser jag Bangladesh i nacken. Och avskyr mig själv.

http://www.nytimes.com/2013/04/26/world/asia/bangladeshi-collapse-kills-many-garment-workers.html?pagewanted=all

Edit 2013-05-05: Nu är dödssiffran över 600 personer.

Edit 2013-05-10: Och nu är siffran över 1000 personer.

This entry was posted in kläder, konsumtion and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Bli medmänniska

 1. Å herregud, jag visste inte ens att det hade hänt. Vilken fasa.
  När det gäller klädpriser: jag har ofta önskat en tjänst där man kan se hur olika klädkedjor uppfyller etiska krav, och även vilka kostnader som har ingått i priset för kläderna.

  • AnnaCarin says:

   Ja fy fan. Jag kan inte få bilder ur huvudet. I sama område hade de en brand i en textilfabrik för ett tag sen. De jobbar ju under fruktansvärda förhållanden för inga pengar alls.
   Ja en sån app kanske? Vet att det finns en liknande men jag tror att den gäller matvaror bara.

 2. Anna E says:

  Snacka om divine intervention, satt just som din post dök ned i brevlådan och skulle beställa lite eco toppar på Lindex…jag skippar det nu. Köpte en ecotopp på Lindex i förra veckan och läste just att det stod Bangladesh i den…och Ebbe chinos som jag köpte till min son också i förra veckan- Bangladesh…
  Polaren och Pyrets eko kläder verkar vara tillverkade i Lettland iallafall, de andra ekomärkena jag brukar köpa som Katvig bland annat verkar vara tillverkade i Kina och Ukraina mestadels. Det är säkert illa där också…fast Katvig skriver att de jobbar för bättre förhållanden för textilarbetarna.
  Är det någon som känner till någon tillverkare av både vuxen och barnkläder som tillverkas av ekologisk bomull eller ex hampa och som tillverkas i Europa eller kanske till och med i Sverige?
  Knowledge Cotton gör ju herrkläder i eko bomull och de tillverkas i Europa, i allafall de plagg min sambo har. Finns det någon motsvarighet för kvinnor?
  Sen vill jag också påstå att det är ju inte bara billiga toppar som tillverkas i dessa länder, det är ju även lite dyrare märken och fast att man betalar dyrt för dem här i Sverige är det säkert samma fabriker som tillverkar dem som tillverkar billiga toppar till H.M….

  • AnnaCarin says:

   Ja visst är det så, det är ju en jätteindustri i Banglladesh, textiltillverkning. Kan ju vara dyra märken med. Det man kan göra, om man känner att man inte har råd med de dyrare varianterna är ju att försöka påverka vid köp, ellelr pressa på dem på andra ställen. Jag laddar för att maila runt, och ställa frågor via FB och så. Det har ju gett jättebra resultat i andra frågor.
   Man vill ju att de ska få arbete, men under bra förhållanden.

   • Anna E says:

    Hej, kan inte du maila mig om du har skrivit en färdig formulering så kan jag också skicka den vidare till klädföretag.

   • AnnaCarin says:

    Absolut! Jag har skrivt på Lindex och H&Ms sidor på FB men jag kan nog formulera mig lite bättre efter deras svar där.. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s