61: Köpa en miljövänlig(are) bil

Min bil är trasig. Den ska lappas ihop hoppas jag. Nu är verkligen inte ett ekonomiskt läge att köpa en bil. Just nu pryder den parkeringen i väntan på ett beslut, och jag cyklar runt i staden.

Jag har kollat lite på miljöbilar. Det verkar som om det miljömässigt bästa alternativet vore att köpa en begagnad biogasbil. Det finns en tankstation här i Visby för biogas, jag pratade med en kollega som har en biogasbil och hon sa att man kommer ungefär 50 mil på en tank ungefär. Dessutom är bränslet väldigt billigt, hon betalar ungefär 300 kr/tank. Man kan även tanka med naturgas, det är ett fossilt bränsle men om man kör på naturgas så sänker man sina CO2-utsläpp med 25%.

Däremot måste man vara noga vid framställningen av fordonsgas, eftersom det bildas metangas. Metangas är 20 gånger starkare växthusgas än CO2. Utsläppen är relativt små dock och fordonsgas, speciellt biogas är just nu det miljövänligaste alternativet. Elbilar vore ju fantastiskt om de laddades med hjälp av grön el förstås. I dagsläget så kommer man bara 10-15 mil dock per laddning. Det finns ju elhybridbilar med.

Att köpa bil är ju en djungel. Jag är ändå glatt överraskad, att det finns miljövänligare alternativ inom ramen för rimligt köp numera. Jag kollade runt lite på begagnat-marknaden för biogasbilar och tex årsmodeller från 2010 kostade runt 100 000 kr. Det är mycket pengar att lägga på en bil förstås, men det kanske är en möjlighet om ett par år.

Här kan ni läsa mer om drivmedel:
http://www.konsumentverket.se/vara-omraden/bilar-och-fordon/miljotips-for-bilagare/drivmedelochutslapp/drivmedel/

This entry was posted in energi/energislöseri, klimatförändringar, konsumtion, miljö, miljövärstingar, resor and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 61: Köpa en miljövänlig(are) bil

  1. Mikaela says:

    Vi har en gasgolf, kombi från 2006. Betalade 110 000 för tre år sedan. Är nöjda, trots att vår har liten gastank. Tankar kanske en gång i veckan och då kör vi ändå några mil om dagen. Helst vill jag dock ha elbil, men upplever att tekniken inte riktigt är framme än.

    • AnnaCarin says:

      Åh spännande! Jag har ju bara kikat lite, det får bli om ett par år. Lappa och laga gamla bensinbettan först. Men nästa bilköp, förhoppningsvis en bättre bilvariant. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s