59: Ny TV?

Jag har en gammal tjock-tv. Den är tio år ungefär, jag fick den begagnat av en kollega.  Tjock-tv:s är ju en utdöd art numera, min börjar sjunga på sista refrängen. Ibland tar det en stund innan den vaknar och en misstänkt rand har uppträtt på bildskärmen. Min tjock-tv är på intet sätt miljövänlig. Den innehåller 3-4 kg bly. Mysigt att ha i vardagsrummet.

Vi konsumerar platt-tv apparater på ett helt sjukt sätt i dag. År 2010 såldes i Sverige närmare 1 miljon platt-tv apparater. EN MILJON! Inför varje fotbolls-EM/VM skjuter försäljningen i höjden. Storlekarna är ju dessutom helt löjliga. Att se vad grannarna i huset mitt emot kollar på för tv-program är lätt i mitt bostadshus. Slit och släng-mentaliteten. Att det ska vara omodernt att ha en 5-6 år gammal tv.  Helt galet faktiskt.

Det är ju inte miljövänligt precis. Här kan du läsa mer om teknik-råvaror via Medveten konsumtion. Platt-tv:s innehåller kvicksilver och flamskyddsmedel bla. De innehåller också PVC som bildar dioxin vid förbränning. Dessutom så använder man vätetrifluid vid tillverkningen, vilket är en växthusgas 17 000 gånger starkare än CO2. De olika delarna transporteras kors och tväs runt jorden innan de sätts i hop och efter med när produkten är monterad och klar. Sedan när tv:n är uttjänad så transporteras elektronik ofta runt jorden och demonteras under tveksamma förhållanden i länder med sämre förutsättningar. Här kan du läsa om hur det går till vid återvinningen av din platt-tv. Rubriken är “Platt-tv:n en återvinnares mardröm”.

Att köpa en tv tar emot, och jag tänker förstås vänta på att min ger upp. Men vad ska man tänka på då, när man köper tv. Medveten konsumtion (Eko-guiden) har tips här. De lyder:

 • Fråga efter energianvändningen när du ska köpa tv. Titta efter energimärkningen som finns på tv-apparater. Hur energieffektiv en modell är visas på skalan G till A och syns på etiketten från mörkt grönt till rött. Energimärkningsskalan uppdateras kontinuerligt och 2019 ska skala vara D till A+++.
 • Välj en lagom stor tv. Ju större tv desto större energianvändning.
 • Leta efter en tv med inbyggd digitalbox, en separat digitalbox har lika stor årlig energianvändning som en mindre tv.
 • Stäng alltid av tv:n med avstängningsknappen och inte bara med fjärrkontrollen. Tyvärr är det vanligt att tv:n använder energi även när den är avstängd. Om du kopplar tv:n, DVD-spelare och andra apparater till ett grenuttag med strömbrytare kan du vara säker på att de är helt avstängda.
 • Lämna alltid uttjänta tv-apparater på återvinningscentralen. Här finns information om olika kommuners återvinningssystem.

  Miljömärkningar för teknik:

  TCO – ställer krav på låg energiförbrukning och begränsad användning av miljöfarliga ämnen och återvinning.

  Energy Star – är ett internationellt frivilligt märkningsprogram för energieffektivitet.

  Svanen – granskar miljöpåverkan från varor och tjänster under hela deras livscykel från råvara till avfall.

  EU Ecolabel – Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall. Produkterna ska uppfylla miljö-, funktions- och kvalitetskrav.

  Jag har tittat på Samsungs Svanenmärkta produkter. De är en smula bättre i hänseende till produktion och energisnålhet. Däremot är de inte på något sätt klimatsmarta i hänseende till transporter. De är kvicksilverfria och innehåller inga flamskyddsmedel. Vid produktionen används dock vätetrifluid. Jag är kluven till att köpa en ny tv, konsumtion av en nyproducerad vara är alltid dåligt, men för att få det miljövänligaste alternativet blir det nog till att köpa en ny. Å andra sidan är ju en begagnad icke miljömärkt platt-tv bättre att köpa ur energisynpunkt. Att ta beslut är ju inte min starka sida. Kommer antagligen ha kvar min blybomb i vardagsrummet en stund till.

This entry was posted in energi/energislöseri, klimatförändringar, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 59: Ny TV?

 1. Mikaela says:

  Det är så skönt att ha en tjock-TV i vardagsrummet. Och en i reserv i gäststugan. Vi behöver inte tänka på ny tv på lääänge än:-)

  • AnnaCarin says:

   Hehe gratulerar! MIn är inte nere fär räkning än, men det skulle inte förvåna mig om det händer i morrn eftersom bilen är trasig. Lagen om alltings…etc… 😀

 2. Det är alltid svårt med teknik tycker jag. Nu köpte vi ny tv för fyra år sedan, när den gamla gick sönder, så förhoppningsvis slipper vi ta ställning till ett nyköp på bra länge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s