58: Grilla miljövänligt

Nu börjar det bolma i villaträdgårdarna och längs stränderna. Jag har läst flera facebook-uppdateringar om “Årets första grill!”. Grilla – den svenska farsoten. Men hur grillar man miljömedvetet?

Naturskyddsföreningen har små tips som inte verkar så svåra att följa:

Använd inte gasolgrill
Anledning till att gasolgrillar inte är klimatsmarta är att gasol är en petroleumprodukt som vid förbränning avger CO2.

Använd inte engångsgrillar
Engångsgrillar har ofta paraffin som tändbas och paraffin avger CO2 vid förbränning. Förutom det har engångsgrillar även en form av aluminium till vilket det går åt energi för att tillverka. Absolut inte klimatsmart!

Använd FSC eller SIS-märkt grillkol
Använder du grillkol som är FSC-märkt är skogen skött bättre ur en miljösynpunkt och om grillkolet är SIS-märkt så är inte kolet från trä som är kemiskt behandlat.

Använd inte tändvätska!
Alltså tändvätska. Som vi gärna sprutar på under tiden med för att “det tar sig dåligt”. Som ångar upp på käket. Mums! Tändvätska är miljöfarligt, brandfarligt och en risk att ha hemma ifall man har kids. Den här artikeln som visserligen är från 2007 beskriver hur ihärdiga barn minsann visst kan pilla upp de där korkarna som jag knappt kan öppna. Hundratals barn får i sig tändvätska varje år. 

Istället för tändvätska kan du välja andra tändmetoder när du ska tända grillen, till exempel:

Eltändare
Så länge du kör med el som är miljömärkt så har du här ett bra sätt att tända grillen.

Elgrill
Med samma anledning som med eltändare, har du miljömärkt el är en elgrill ett bra miljöalternativ.

Skorstenständare
Om du använder en skorstenständare så kan du tända med vanligt tidningspapper eller tändpapper.

Tändpapper
När du väljer tändpapper är det viktigt att du väljer ett tändpapper med stearin som bas.

Utöver det här så är det ju väldigt bra att välja närproducerade, ekologiska varor att lägga på grillen. Här är det ett himla tjat om sparris. Sparris, sparris, sparris. Tjöta. Vit sparris är läskigt. Grön är god.

Men är man på Gotland så kan man med fördel handla sparris hos Lilla Bjers i Västerhejde, de har ett helt ekologiskt jordbruk och numera även en restaurang med enbart ekologiska råvaror och andra produkter.

lilla-bjers-gardskrog-visby-1

Bild lånad från Lilla Bjers bordsbokning.

This entry was posted in eko-varor, klimatförändringar, konsumtion, mat, miljövärstingar, non-profit organisationer and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s