57: Eko på jobbet

Jag gör praktik nu sju veckor innan sommaren och det som ligger nära till hands är ju klimatsmarta lösningar för kontoret. På arbetet men även hemma.

 Kan du jobba hemifrån? Där jag är nu erbjuds de som bor minst 2,5 mil från Visby att jobba hemifrån 2 dagar per vecka. Det gör ju cirka 240 mil om året om man bor precis på gränsen.

Pendla med kollektivtrafik eller bil-pool om du har möjlighet och behov.

Om man har ett jobb med mycket möten/resor till annan ort, kan man göra någon digital variant ibland? Videokonferenser är miljövänligare än flyg.

Köp in miljömärkt material! Hos Klimatsmart så finns en lista över företag som tillhandahar miljömärkt papper och andra miljömärkta kontorsvaror.

Printa inte i onödan! Medelsvensken använder 250 kg papper per år, ungefär 60 kg är printat material. Vi använder dock bara 10 % av allt material från pappersmassaindustrin i sverige, resten går på export. Det är verkligen jätteviktigt att köpa in miljömärkt papper, 90% av de totala utsläppen från industrin i Sverige kommer från massaindustrin. Att utvinna 1 kg papper kräver 2 kg träved, kemikalier motsvarande 200 gram, vatten motsvarande 35 liter, el i form av 4 kWh. Dessutom innebär det CO2 utsläpp vid avverkning, tillverkning och transporter. Angående återvunnet papper så återvinner vi cirka 55 kg per år per person.

Stäng av lyset! Mitt mot min bostad ligger Riksantikvarieämbetet, en stor maffig byggnad,  jag tror de har någon miljö/spar policy för där är nästan alltid mörkt om natten. Topp!

Köp grön el!

Stäng av elektronik! Koppla allt till en grendosa eller använd en timer. Förstås mår ju allt bäst av att stängas av manuellt. Använd helst LED-lampor till belysning. Andra lågenergilampor innehåller kvicksilver.

Källsortera på jobbet! På min nuvarande arbetsplats är det strikt källsortering, och alla verkar följa det.

Säg nej till reklam! Jisses vad företag får reklam. Upp med skylt på dörren.

Köp TCO-märkt elektronik. Det är en smula bättre för miljön, människorna som producerar varorna och människorna som använder dem.

Kolla upp hur miljövänliga underleverantörerna är. Tex om ni har städning på företaget, använder de miljövänliga produkter?

Använder ni plastblommor för att pynta, byt ut dem till riktiga blommor. De funkar som luftfilter, gör atmosfären trevligare och så får man ett avbrott i ett kanske monotont jobb när man måste vattna.  🙂

This entry was posted in arbete, eko-varor, energi/energislöseri, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 57: Eko på jobbet

  1. Mikaela says:

    Här är det katastrofalt dåligt med miljömedvetenheten på jobbet. Hon som är kontorsansvarig tycker på allvar att det är bättre att bilarna har företräde framför cyklar och gångtrafikanter eftersom “annars står vi ju där och spyr ut avgaser som nu ska vara så farligt”. Men vi har fått henne att byta till ekologisk fruktkorg, vilket hon konstant påpekar hur dyrt det är. Så ingen sopsortering här inte. Morr.

    • AnnaCarin says:

      Hahaha! Så otroligt konservativt. Ja jag var fruktansvarig på mitt förra jobb och det var bu, bu, bu. Går ej att tillfredställa alla… Och sorteringen var ju löjligt. minst 5 aluminiumbackar i sopen varje lunch. Jag införde kärl till glas och metall iaf. Resten dumpades “för det brändes ju ändå ihop”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s