Ekotips! Kräm ut – olja in

Edit 2013-04-13: Fick en kommentar till det här inlägget på facebook. Hen sa “Kan jag inte äta det så smörjer jag inte in hudet med det” – klockrent.

2011 slängde jag ut alla hudkrämer och hårprodukter. Det finns så mycket enklare, billigare och roligare alternativ. I skafferiet.

Jag har torrt skandinaviskt hår. Extrem torrt. Risbuske. Jag har de senaste 20 åren mestadels haft kort hår, för att det bara blir ett torrt trassel när det når en viss längd. Serum, inpackningar, håroljor osv har ALLA frisörer jag gått till pratat sig varma för. “Du borde…” Jag har underprioriterat håret, och sällan känt att en liten tub med nått serum för flera hundra kronor varit prio. Fast i ett par år så var jag beroende av Sebastians potion no 9. Fatta hur dyrt det var då. MY GOD. Vad är det i de där produkterna då? Vad är det som gör det frissiga ofrissigt och det torra blänkande. Typ plast. Plasta in hårstråna. Det funkar ju, men vill man det. Nja.

Samma med kroppsvård. Den där hudkrämen. Kolla innehållsförteckningen, de här ämnena som grupp ska man hålla utkik efter. Och de här är ju plaster. Som  man smörjer in sig i. Och även konventionella kroppsoljor, t.o.m de för småkids, plast.

Rensa ut badrummet och kolla i skafferiet, det är mitt tips. Oljor är ju makalösa. Guld i skafferiet liksom. Jag använder bara oljor numera. I ansiktet tistelolja (bra för fet hy), och i håret blir det ofta jojoba, raps, avocado eller ricin. Ser håret torrt ut, ta några droppar i handflatorna och klappa in. Behövs det en inpackning, då blandar jag raps och ricin, ibland gör jag en inpackning med bara kokosolja, det är bra för självfall. Kroppen smörjer jag in med raps eller jojoba.

Alla oljorna bör vara ekologiska och kallpressade. Skafferiets guld.  Förstå vad lurad jag känner mig,  de ggr jag köpt en liten tub plast hos frisören och betalat guld för plast. Aldrig mer.

Självklart finns det bra alternativ med, jag har ju tipsat förr men kika hos Hanna på Naturligt snygg. Hon har en kategori med hårtips bla. Jag kikar ju på sånt med, när jag känner att jag vill lukta mer än kallpressad jojoba. Då köper jag något mer tillagat. 🙂

This entry was posted in Ekotips!, hygien/skönhetsprodukter, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ekotips! Kräm ut – olja in

 1. Erika says:

  Härliga inspirerande tips!!!!! TACK

  Ps de två länkarna till innehållsförteckningarna funkar inte.

 2. Sanna says:

  Ååå, jag känner mig också lurad av alla plastiga produkter! Skönt att slippa dem. Bra inlägg om oljor! Jag gillar också kokosolja som inpackning. Vetegroddsolja är jättebra när man är torr. Olivolja är min favorit till rengöring och insmörjning. Tistelolja har jag hört mycket bra om, den kanske man skulle testa. Arganolja är riktigt bra för håret, det räcker med en minidroppe så får håret glans, blir starkare och alldeles silkeslent. Gäller bara att inte ta för mycket för då blir det fett. Arganolja ska tydligen vara extra bra att ha i håret när man är nyklippt, då suger tydligen håret åt sig mer.

 3. johannaholt says:

  Hej!
  Hittade din fantastiska (!!!) blogg igår och har bläddrat igenom så många kategorier jag hunnit. Är en nyfrälst amatör inom området “eko” (både för miljö och hälsa) och din blogg inspirerar mig supermycket med alla knep om rengöringsrondeller och inpackningar och skrubbar etc. Ser fram emot fortsatt läsning!
  Keep up the good work!
  Vänliga hälsningar Johanna

  • AnnaCarin says:

   Men vad kul att höra!!! Välkommen!! 😀 Om du är särskilt no poo intresserad så ligger det några bra bloggar under eko skönhet, bla trix och ekofix är jättebra! 🙂 Tack snälla för kommentar! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s