Men vidrigt! Aldrig mer en odlad jätteräka i munnen och magen. Ny info ute på facebook hos Antiscampi/Naturskyddsföreningen.
Bild lånad från Antiscampi.
Jätteräkor injiceras med vatten för ökad vikt, men det är inte det smutsiga vattnet som är den stora boven utan de olika antibiotikarester man hittat vid stickprover:
“Under 2011 gjorde man exempelvis tre positiva fynd av nitrofuraner i jätteräkor importerade från Kina. Nitrofuran är en antibiotika som har cancerframkallande egenskaper. Därför är kemikalien helt förbjuden inom EU sedan ett antal år tillbaka.
I Sverige är det också totalförbjudet med antibiotikarester i animaliska livsmedel. Därför stoppades en sändning med 20 000 kg vietnamesiska jätteräkor förra sommaren, efter att stickprover visat att de innehöll kloramfenikol. Det är en antibiotika som kan skada benmärgen så att produktionen av röda blodkroppar tar skada.
Men är det ett problem när kontroller ändå hittar och stoppar kemikalieräkorna? Ja verkligen, eftersom stickprover bara tas på ungefär en tiondel av importen. Med andra ord slipper 90 procent igenom nätet. Troligtvis når alltså en hel del kemikalieräkor svenska butiker och restauranger.”
Tänk på det nästa gång du ser räkorna på menyn hos lokala sushin eller thaistället. Blä!