54: Pimpa balkongen eko

När det kommer till möbler både ute och inne så är vi väldigt dåliga på att välja miljömedvetet. Nu är det dags för utesäsongen och varför inte pimpa altanen/balkongen miljömedvetet?

Natskyddsföreningen har en lista på vad man kan tänka på för att göra utemöblemanget mer miljövänligt:

 • Tänk efter. Behöver du verkligen nya utemöbler? Kan de gamla fräschas upp och klara en sommar till?
 • Köp begagnat. Spara pengar och miljö! Det klart bästa miljövalet om du ska köpa något. Snygga och fräscha möbler finns att fynda på till exempel Blocket, din närmaste loppis eller annonserna i lokaltidningen.
 • Köp möbler av svenska träslag, som furu. Numera fungerar furu lika bra i vårt klimat som tropiskt trä, tack vare nya behandlingsmetoder. Idag finns också nättare furumöbler och fler kulörer. Genom att köpa närproducerat bidrar du till minskade transporter och ett bättre klimat.
 • Om du absolut vill ha möbler i tropiskt trä, köp FSC-märkt.
  FSC ställer krav på skogsbruket utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Naturskyddsföreningen anser dock att det krävs stora förbättringar av FSC.
 • Låt dig inte luras. Tro inte på luddiga förklaringar om möbler som är “bärkraftigt producerade” eller “certifierade”. Be att få se en FSC-märkning! Är du osäker eller upptäcker fiffel, kontakta Naturskyddsföreningen. Läs mer om vanliga säljargument i möbelaffären här.

Jag måste uppgradera balkongmöblemanget. Där finns nu ett trasigt litet bord. Och en trasig 2-sitts-soffa i trä, som är uuuuurgammal. Jag menar typ antik. Den är från mitt föräldrahem och jag tror den är köpt för cirka 25 år sen. Bra kvalité och väl vårdad. Men nu fick den dödsstöten på min balkong under snömassorna.

Så “nya” balkongmöbler. Men jag tänker inte köpa nya. Hade jag haft råd hade jag iof köpt de här stolarna:

tgi_lodge3_2255

Stolen Lodge från Ygg och Lynge, bild lånad härifrån. Norsk furu, hampa och nån sorts bets. De är inte miljömärkta, men de ser sjukt sköna ut, och kan nog få ett jättelångt liv om man sköter dem. Men priset var 2390 spänn för en stol, så nej. I år blir det plockehop från loppisturer/Blocket/annonsmarknaden. Begagnat är ju ändå väldigt, väldigt bra! 🙂

This entry was posted in eko-varor, globalt, klimatförändringar, konsumtion, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 54: Pimpa balkongen eko

 1. Vi behöver faktiskt köpa balkongmöbler då vi får balkong för första gången! Jag hade tänkt byta till mig ett möbelset i en bytesgrupp på facebook, men det var endast hämtning en bra bit utanför stan och vi har inte bil…:-( Det är ju den enda nackdelen med begagnatköp.

  • AnnaCarin says:

   åh ja det är ju tradigt. Men det finns ingen i stan som vill bli av med lite möbler? Grattis till balkongen! Det ärju guld värt, ett extrarum 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s