Ekoinfo! Tonfisk- Havets vargar

992tonfisk

Bild från SVT, filmen ligger kvar t.o.m 2013-04-30

Ikväll blev det popcorn och dokumentären Tonfisk – Havets vargar. Rick Rosenthal är marinbiolog och har följt tonfisk, speciellt den blåfenade. Det var så mycket jag inte visste om tonfisk. Jisses. Det finns jättemånga arter först och främst, de varierar i storlek och den blåfenade verkar mest komplex och blir störst. Den kan bli 3 meter lång och väga över 600 kilo. Den är SUPERSNABB. Verkligen. De kan simma 55 km/h. Den här filmaren har varit enveten, för den verkar inte lätt att fånga på bild. Under de här 52 minuterna så hann han dessutom nästan bli uppäten av en knölval.

Jag blev lite lättad att höra att den tonfisk vi köper på burk är vanligast, den är den minsta och förökar sig lättast. Bonit tror jag den hette. Jag har en del tonfiskburkar på mitt samvete, jag köper dem inte längre för de finns inte MSC-märkta, men det var ändå rätt gött att höra att det inte var någon utrotningshotad variant i burken. Man kan ju ana det faktiskt att kilopriset borde vara högre. Den blåfenade tonfisken fiskas strikt. De fiskare som gör det har en kvot på 2 (!) fiskar. När de har fiskat upp en så blir det auktion, och nu i januari såldes den dyraste hittills på auktion – 12 MILJONER kronor. Fatta. I filmen sa de att kilopriset är 2 ggr dyrare än silver. 

På 40 år så har beståndet minskat med 75%. Varför? Sushi.

På en svensk vanlig sushitallrik hittar man inte blåfenad tonfisk, kanske om man är på någon finkrog och betalar massvis…?  Men väl andra arter, samt jätteräka och odlad lax. Nu tänker jag lära mig att göra egen sushi. För häromkring finns det inget sushiställe som är art-vänligt. Om man har turen att bo i Lund med omnejd kan man med gott samvete äta sushi på Rå Epok, de satsar på sushi som det är tänkt – med lokala fiskar, ingen rödlistad fisk förekommer i deras 9-bitars.

This entry was posted in Ekoinfo!, fisk/fiske, globalt, konsumtion, mat, miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ekoinfo! Tonfisk- Havets vargar

 1. Anna E says:

  En annan anledning att inte äta tonfisk är ju att många delfiner dör när de fastnar i tonfiskarnas nät.
  En tredje anledning är att burkmat inte är bra för hälsan. 😀 Ska försöka hinna med att se filmen.

  • AnnaCarin says:

   Ja precis, tror iof att den jag köpt är dolphinfree – men det behöver ju itne betyda något, och ja, nej konserver… inte bra. 🙂 Ja men gör det! Jag tyckte den var bra, framförallt så vet jag 100 ggr mer nu. 🙂

 2. Sanna says:

  Oj, mycket man inte vet! Den filmen ska jag se. Ojojoj igen, galet att sushin påverkar så mycket. Scampi undviker jag, men ska tänka på tonfisken också. Blir bara mer och mer motiverad till att äta ännu mer vegetariskt. Kommer nog inte sluta med fisk helt för jag tycker att det är himla gott, däremot kan man ju som du skriver välja rätt fisk. Jag älskar sushi, men jag äter det inte superofta, för det kostar ju en del att äta ute eller köpa hem. Jag har dock gjort egen några gånger, blir rätt gott det med, speciellt med riktigt sushris (man kan ju använda grötris också), så testa gärna! Avokado är riktigt gott att ha på. Sedan kan jag inte sticka under stolen med att lax är det godaste jag vet, den är på mitt dåliga samvete. Jag försöker tänka att jag gör mycket annat för miljön, men ändå…Hur tänker du?

  • AnnaCarin says:

   Ja men jag tyckte om den! Lagom lång med 🙂 Det är nog gulfenad på sushin man köper för det mesta, det är ju så fruktansävrt dyrt med den andra. Men naturskyddsföreningen säger ju nej på den med. Jag vill gärna lära mig laga egen, får prova och se 🙂 Jag har slutat köpa odlad lax om den inte är eko. På restaurang väljer jag vad som finns. Generellt vill jag bli bättre på att fråga efter bättre mat på restaurang dock, att fråga efter ekofisk ska jag bli bättre på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s