52: Byta el-bolag

Jag har idag elavtal med Telge energi vind och vatten, jag tecknade avtal med dem när jag flyttade tillbaka till Visby. Jag gjorde nyss en jämförelse på compriser, och de ligger rätt dåligt till.

Miljömässigt så är det sämsta att teckna avtal med någon av jättarna Vattenfall, EON och Fortum enligt Greeneace. De står för en tredjedel av all elhandel i Sverige och de har även grön el men huvudsakligen investerar de i fossila bränslen och kärnkraft. Jag tyckte Telge Energi vind och vatten var ett bra alternativ, jag vill verkligen betala för grön el.

Men det finns ju andra alternativ, jag kollade nu upp God el som jag har hört om. God el drivs utan prvata intressen och överskottet går till välgörenhet. De har avtal med SOS barnbyar, Läkare utan gränser, Rädda barnen mfl. Man kan göra tillvalet Bra miljöval, vilket är Naturskyddsföreningens märkning, och genom det inte bara bidra med välgörenhet utan även betala för hårt kontrollerad el miljömässigt sett.

De låg på 110:e plas för mig när jag gjorde en sökning. Telge Energi låg på 138:e plats.

Jag betalar gärna extra för grön el. Och att betala för välgörenhet, det måste jag säga känns dubbelt bra. Helt galet att det kan bli billigare än vad jag betalar nu.

This entry was posted in energi/energislöseri, globalt, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to 52: Byta el-bolag

 1. Mikaela says:

  Fördelen när man bor i lägenhet är ju att elkostnaden är relativt liten, så man kan ju kosta på sig att ta ett dyrare alternativ, det är inte många hundralappar det skiljer.

  • AnnaCarin says:

   Ja men precis, visst är det så. Jag betalar iof kallhyra, så utöver elen har jag fjärrvärmen. Så procentuellt lägger jag en ganska stor del av min inkomst (CSN) på el och värme 🙂 det kan ju handla om att prioritera med, alla kanske skulle bo i lägenhet… 😉

   • Mikaela says:

    Ja, miljömässigt skulle vi bo i lägenhet hela bunten, ingen tvekan. Inser att sedan elen började kosta mig 3000 i månaden, så får det i perioder räcka med bra miljöval, bättre än inget. Men det är ju så spännande med elpriser, de skiljer sig massor mellan bolagen och det varierar väldigt vilka som är billiga, det lönar sig att byta.

   • AnnaCarin says:

    Ja för mig blir det ju billigare OCH bättre. Win-win! Jag har som tur var ingen dröm om att bo i hus, det är en ekonomisk omöjlighet. 🙂

 2. Anna E says:

  Attans också. Jag hade fem minuter på mig idag att teckna ett elavtal, mitt första egna på sju år så jag har inte direkt varit insatt ska jag erkänna. Kollade med Naturskyddsföreningen igår och förstod att jag ville ha el märkt med Bra Miljöval. Tecknade via elskling.se. Sen kom jag på att du hade skrivit något om el tidigare, naturligtvis var det Fortum jag tecknat. Det blir till att göra om och göra rätt om ett år då avtalet går ut…

  • AnnaCarin says:

   Åh så där blir det ibland! =D Men är Fortum Bra miljöval? Har ingen aning om vilka som är och vilka som inte är. Gillar god-el dock, grejen att man får ge bort lite med. =D

 3. Anna E says:

  jo men visst är de det: http://www.fortum.com/countries/se/privat/el/miljoval/bramiljoval/pages/default.aspx
  så det är ingen “fulel” jag tecknat, men jag förstår ju Greenpeace man ska ju inte gynna de stora kärnkraftsjättarna när det ex finns bolag som bara satsar på förnyelsebar energi. Samtidigt så visar man ju Fortum vad för slags el man vill ha. Funderade lite över det där vad det finns för kontrollorgan, vem som kollar upp var elen kommer ifrån egentligen, vad de har för redovisningsskyldighet osv. Bolagen kontrolleras varje år så att de inte säljer mer miljömärkt el än de faktiskt producerar så det känns ju bra.

 4. Anna E says:

  Glömde smilegubben efter fulel. 🙂
  Kollade upp Eon och Vattenfall också men de verkar inte vara några Bra Miljöval än!

  • AnnaCarin says:

   =) Jag hade Telge energi innan, de har bara grön el men inte Bra miljöval. Det som förvånade mig var ju att de var mkt dyrare än god-el. Men så är nog inte fallet med Fortum. =)

 5. Anna E says:

  Det tokiga är att Godel faktiskt är billigare än det avtal jag också just tecknat……var tvungen att kolla upp det!

  • AnnaCarin says:

   Åh irriterande!! Men bra egentligen, en tror ju att stora bolag ska vara billigare liksom.. Jag märker ingen större skillnad, den stora kakan är ju värmen och den får jag vare sig jag vill eller inte från GEAB (fjärrvärme) men det käns ju bättre med det man kan styra över =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s