49: Byt ut teflonet och skippa Gore-tex

 

Jag har inga plagg i gore-tex, tror jag. Regnkläder har jag i andra material, sånt som inte andas. De är väl inget att hurra för de heller men gore-tex är verkligen inte det supermaterial som det framställs som. Om man är en friluftsmänniska så verkar tex Fjällrävens Hydratic-material vara ett för miljön bättre alternativ. Jag hittade den här undersökningen som Råd och Rön gjort (älska R&R!), och de ansåg att miljömässigt var hydratic väldigt mycket bättre. Sen verkar ju hållbarheten lite sämre, så även vattentätheten.

Picture 43

Svårt det där, men gore-tex är bra giftigt har jag förstått och bryts inte ned. Gore-tex görs av PTFE, flourplast. Den består av flourerade kolväten, igen – jag är ingen kemist men gore-tex rekommenderas att lämnas in som farligt avfall, och det tycker jag är talande. Det har framkommit att den typ av gift som gore-tex består av lagras i fettvävnad och kan föras vidare tex vid amning. Mysigt. 

Jag gillar att vara ute i naturen, men gärna när vädret är behagligt och jag gör aldrig några strapatsrika äventyr. Ingen gore-tex i min garderob. Eventuellt i ett par vinterkängor, jag har försökt kolla vad Sorels vanligaste modell består av, skulle kunna vara gore-tex.

Däremot så har jag inte bara en utan två teflonstekpannor. Teflon är även det flourplast. Jag läste ordet teflon-fån hos Ekomorsan, och det är ju precis så jag känner mig. Ja men det är ju självklart. Steka mat i plast. DUMT! Jag har även en springform och en brödform i non-stick teflon. De använder jag inte så ofta, men aldrig mer. Jag ska samla ihop dem och lämna dem som farligt avfall.

Det får bli en gjutjärnspanna från Skeppshult. Asdyrt men ogiftigt.

10014223_1

Edmund Hillary och Tenzing Norgay. De hade ingen gore-tex.

This entry was posted in kläder, miljövärstingar and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

29 Responses to 49: Byt ut teflonet och skippa Gore-tex

 1. Erika says:

  Kan tipsa om fabriksförsäljning ( till billigare peng) på Skeppshult. Ligger väl i Småland om jag inte minns fel 😉
  Å ja Gore tex har jag haft många diskussioner med kollegor om på sistone. De har verkligen lyckats med sin marknadsföring ( att framstå som ett bra alternativ för naturälskare) Har varit och frågat efter vinterkläder utan Perflourerade ämnen på olika sportkedjor och de har inget bra alternativ i butik. De har alla varit helt tagna på sängen av frågan, tyvärr. Hoppas att frågan iaf lett till eftertanke.
  Nästa vinter blir det att investera i kläder från Fjällräven/gneis eller liknande. Ska finnas miljövänliga inpregneringsmedel som man tvättar in i kläderna ( istället för giftiga varianter som tvättas ur de traditionella kläderna) Går att googla fram.

  • AnnaCarin says:

   Jag har inte funderat så mycket på gore-tex tidigare, jag är verkligen inte friluftstypen, men nu tycks diskussionen iaf vara igång! Bra! Ja det är ju märkligt att det är just naturälskarna som går runt och förgiftar naturen. Paradox! Perflouerande! Åh jag visste väl att det hette något bättre, lite trött i ögonen. Jag har jobbat för Fjällräven, och jag vet att de säljer vax med som de vill att man ska vaxa in kläderna med, skulle tro att de håller vätan bättre då även efter tvätt. 🙂 Får kolla på miljövänliga impregneringsmedel, som sagt inte utefamiljen men nån gång har jag impregneerat. Tack snälla för all input!!

  • AnnaCarin says:

   just ja! Fabriksförsäljning! Jag ska till Öland en sväng i sommar, men Skeppshult verkar ligga på helt fel sida landet. 😦

   • Erika says:

    Verkar finnas fler wedbutiker där man kan fynda oxå 🙂 Å ibland dyker ju produkterna upp på loppis/second hand men då ska man ju ha tur oxå. Gekås verkar ha produkterna oxå men vet ej pris.
    Å nej jag är inte aktiv frilufsmänniska heller tyvärr även fast önskan finns där 😉 Men med en liten skogsmulle vid min sida så verkar det där lösa sig allt mer. Att se hennes glittrande ögon och enorma entusiasm/kreativitet när vi väl kommer ut i skogen gör ju sitt till.

   • AnnaCarin says:

    Får leta lite! 🙂
    Jaaaaa jag önskade att jag avr sån som gick ut och spanade på fåglar och så, jag ska anstränga mig lite mer i år jag vill ju att min son blir vän med naturen. Jag gillar skogen men är där sällan.

  • AnnaCarin says:

   Fin! Åh men shit vad dyr!! Såg att de hade den jackan i reahörnan på deras hemsida, 3500 kronor på rea. Det är ju faktiskt galet, ordinarie pris 7 papp. Dä ä sanslöst.

   • Erika says:

    Oj :-o!!! Har inte kollat pris bara drömt mig bort till en ljusare framtid där sånna här initiativ och produktionsutveckling är vardag. Suck. Kom igen ge oss schyssta alternativ till ok priser. Betalar som sagt gärna om jag får reko saker men inte VAD som helst.
    Ja jag skulle ju hakat på någon webbrea nu för att slippa ordinarie pris nästa vinter men har tydligen glömt
    ( förträngt den detaljen)

  • AnnaCarin says:

   haha nä de var som snoot-dyra 😉 Men som sagt fina. Men så mkt borde inte en bra jacka kosta. Hoppas du hittar nått! 😀

 2. Anna E says:

  Skeppshults grytor och pannor är kanon, jag använder ex mitt plättjärn varje vecka och det är inte alls svårare att steka på gjutjärn. Man behöver en bra platt stekspade (Global har en som är superbra) och extra smör! De har också ett fint våffeljärn till spisen som jag önska mig! Har ett fint gammal våffeljärn UTAN nonstick och det håller jag hårt i! Men ibland vill man kunna göra flera våfflor samtidigt! Lagar man mycket grytor med tomat som bas kan det dock bli järnsmak på maten eftersom syran i tomaten fäller ut järn från grytan. Jag gör mycket köttfärsås så jag investerade i en emaljerad gjutjärnsgryta just av den anledningen.

  • AnnaCarin says:

   Just det, där sa du nått. MItt våffeljärn är teflon. Men jag steker ju våfflor 1 gång om året. Får kanske ignorera det då. Ska absolut investera i en gjutjärnsstekpanna. Men angående grytor, jag har ju vanliga kastruller, det är väl ingen teflonbeläggning i dem? Vanliga blanka liksom? Stål?
   Tack snälla för info!! 🙂

 3. Anna E says:

  Nej vanliga rostfria kastruller har ingen nonstick , det ser man lätt. Jag menar en sådan gryta som man gör långkok och storkok i. Min le creuset är på 4,2 liter vilket är tillräckligt för mig när jag lagar till två tre dagar. Mm kan laga tomat i gjutjärn om man inte bryr sig om järnsmaken men man ska inte förvara maten ngon längre tid i grytan. Min emaljerade gryta ställer jag ex in i kylskåpet nr den svalnat ngot.

 4. Mikaela says:

  Håller med om att gjutjärn är bäst, egentligen (och så får man ju lite naturligt järntillskott också), men i vissa lägen tycker jag de är otympliga. Så jag har satsat på stekpannor med keramisk beläggning, som ska vara bättre.

  Problemet med teflon är ju vad jag förstått att det inte tål höga temperaturer, vilket känns som en rätt dum egenskap när man ska steka…

  Våffeljärnet tänker jag behålla, som sagt, en gång om året känns inte som att det blir prio ett att ändra.

  • AnnaCarin says:

   Åhå! Ska kolla upp det. Nä men eller hur. Ska verkligen byta ut dem snabbt, jag har tänkt på det länge men det har inte blivit av. Jag tänker som du med våffeljärnet, det är ingen prio här och jag behåller mitt giftiga.

 5. Sanna says:

  Gjutjärn är fantastiskt! Jag har faktiskt två Skeppshultpannor från second hand, hur bra som helst! 🙂 Den ena är halvstor och kostade 50 kr och min fina plättlagg med hjärtan hittade jag för 75 kr, så det behöver inte bli dyrt. Har också en Le Creuset som jag fick i 25-årspresent, my precious! Finns i många fina färger, kostar en del men har livstidsgaranti om man tar hand om den. Använder den minst en gång i veckan. Annars är ett hett tips kolstålspannor, de håller också en evighet och ger bra yta, men är inte lika tunga som gjutjärn.

 6. Erika says:

  Var inne på Naturkompaniet för att kolla lite miljövänliga alternativ ute i fysisk butik (istället för att alltid behöva beställa på nätet) Känner ju till deras ” grönare val” märkning sen tidigare http://www.naturkompaniet.se/Info/ReadMore.aspx?id=7072
  MEN blev ändå väldigt förvånad när jag såg att deras Gore tex skor hade denna märkning. Ser ju när jag läser deras beskrivning av märkningen att skon kan platsa där pga livslängd tex men blir ändå väldigt nedslagen av att se att just miljöboven Gore tex lyftas fram som ett schysst alternativ.
  Ännu en anledning att verkligen läsa på ännu mer innan man gör sina inköp. Det är inte alltid så lätt att försöka vara en medveten konsument.

 7. Anna E says:

  Jag har ett annat exempel att fylla på med som inte gäller teflon eller gore-tex visserligen men som gäller att läsa på. Behöver ett par nya grytvantar tänkte jag då de gamla har många år på nacken och ser lite tråkiga ut, surfade runt på Åhlens i ett annat ärende och hittade till min förvåning grytvantar i ekologisk bomull med jättegulligt ugglemönster som jag tänkte att de vill jag ha! Någon vecka senare var jag in på Åhlens för att haffa dem och av ny vana läste jag först på ettiketten för att se att det verkligen var ekologisk bomull och döm av min förvåning då jag ser att det mycket riktigt är ekologisk bomull MEN med fyllning av polyuretan!!!! INGET man vill ha i en grytvante!!
  ” Skumplast tillverkas med hjälp av isocyanater,
  en giftig kemikaliegrupp som även finns
  i bland annat lacker, lim och elektronik. När
  polyuretan upphettas, till exempel vid brand
  eller vid strykning på vanlig strykbräda
  (enligt tidningen Arbetarskydd), avger de
  isocyanater som bl a kan skada lungorna.” går att läsa på http://www.kemikaliedetektiven.se/giftiogsoffa.pdf
  Man undrar liksom om de tänker överhuvudtaget??

  • AnnaCarin says:

   Nä men näääää. Vad tråkigt! Då känns det som om de lurar konsumenten ju! Om en vara framställs om ekologisk så ska ju HELA produkten vara det. Har du sagt något till Åhléns? Usch. 😦

   • Anna E says:

    Det var denna:
    http://www.ahlens.se/inredning/koks-bordstextil/index.html#s=showAll;p=58d3cc2f-cf32-4fcf-8bce-ee9f3db465b4
    står inget om polyuretan där!
    Nej jag har inte kontaktat Åhlens, handlar i princip aldrig där är inte så förtjust i parfymmolnet man måste ta sig igenom när man ska in där…..
    de hade dock andra grillvantar i ekologisk bomull med polyesterstoppning men jag tappade liksom lusten att handla…Får köra på de gamla några år till… kanske lära mig virka och göra egna 🙂

   • AnnaCarin says:

    Jag har hemsydda, en släkting syr jättefina i jeans, jag vet iof inte vad hon stopper dem med. Virka verkar himla kul! Jag är inte så händig på sånt…. 🙂

   • Anna E says:

    Inte jag heller men det skulle vara bra att kunna, sticka likaså! Min mamma är duktig, stickar tröjor, vantar, filtar och halsdukar. Virkade en jättefin filt med liknande mormorsrutor till min son, det vill jag också kunna göra, schysst kvällssysselsättning! 🙂

   • AnnaCarin says:

    haha ja det ligger på min bucket list med. Men livet är långt. 😉

 8. Pingback: Ekoinfo! Beat the microbead! | 365 eko

 9. Anna E says:

  Kollade in Åhléns igår och såg att de sökte folk som ville prova deras nya non-stick teflonpanna:

  http://www.ahlens.se/inredning/testpanel-nero/index.html

  sen såg jag att de hade en flik som hette VÅRT ANSVAR, där kunde man bland annat läsa följande:

  “Det viktigaste vi på Åhléns kan göra för att vara en del av en hållbar handel är att se till att de varor som vi säljer har så litet negativt avtryck på människor och miljö som möjligt.”

  Så jag mailade dem och frågade hur det kunde komma sig att de säljer teflonpannor då?

  Som svar fick jag att de skulle vara PFOA-fria!! Om de inte innehåller PFOA skrev jag då tillbaka, vad innehåller de då som ger stekpannan dess glatta non-stick beläggning? Högst sannolikt något annat perflourerande ämne som är minst lika miljöbelastande eller vad tror du? De har inte svarat än. Jag blir bara så trött på alla som köper allt vad tillverkarna säger och inte ifrågasätter, när man tar bort ett ämne så måste det ju ersättas med något annat som ger samma egenskaper och bara för att det inte finns med på någon svart lista än så är det full fart framåt att sälja det som miljövänligt??Sen blir man trött på alla som skryter om sitt ansvar men som hela tiden slingrar sig, att ta ansvar borde väl för Åhléns vara att helt sluta med teflon. Mer sådana ställningstagande skulle jag vilja se- vi säljer inte teflon helt enkelt. Men jag antar att det är långt dit…

  • AnnaCarin says:

   Men gud vad bra att du frågade!!! Jag tycker det vore en självklarhet att alla prylar som säljs är om inte eko så iaf inte direkt skadliga som teflon. Eller hu! HImla slingrande! Jag blir skitsne! Bara för att de gör 1% jättebra liksom så ska det förlåta för 99% bajs. Nä HU och BU! Bra jobbat Anna!

 10. Anna E says:

  Tack :-), ja visst blir man sne. Bajs är rätta ordet :-), eller skiääp (skräp) som Ebben säger 🙂
  Det har varit mycket sånt nu på sistone tycker jag, det är ju liksom inte genomtänkt, man gör en sak så ser man inte till helheten och då faller det som man gör bra. Som tex en Ur och skur förskola jag besökte för ett tag sedan (Ebben blir tre till sommaren och då ska han börja förskolan), de serverar och lagar ekologiskt mat i väldigt stor utsträckning vad jag förstår långt mer än de vanliga 25% och det tyckte ju jag var toppen! tills jag gjorde ett besök och såg att barnen satt och åt vid bord med pvc plastdukar. Deras leksakssamling var inte av denna värld heller ska jag säga, nästan uteslutande plast och den värsta ftalatsorten också! Vi köper inte några nya leksaker förkunnade föreståndaren lite småstolt vi får ärva av barnens föräldrar. QUE??? där kan vi snacka riktigt skiääp. Ni har inte funderat på att plastbanta frågade jag och fick en förundrad blick. Den förskolan går fetbort kan jag säga men det var annat också som inte stämde, personalen kändes inte direkt rolig eller varm förutom mattanterna då :-), lokalerna var hur tråkiga som helst och skogen hade de också fyllt med plastleksaker…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s