Ekoinfo! #Plastriot del 2

Edit 2013-10-17: Det är otroligt många som hittar hit just nu med sökord mikroplast, det är förstås jätteroligt! Kolla även nopoo.se 🙂

Det blir ett plastinlägg till, det är ju andra produkter än fleece som innehåller microplaster. Ofta så smörjer vi in oss med dem, eller skrubbar in dem i huden. De finns i smink, tvål, raklödder, tandkräm etc.

#plastriot är ett projekt som drivs av Daniel Hansson, oceanograf och forskare, samt Tanja Dyredand, journalist och den som driver bloggen ekostil. Tillsamamns driver de sajten plastriot.se, där det bland annat finns en blogg som jag tycker är värd ett besök.

Ett inlägg handlar om att lära sig läsa innehållsförteckningen på skönhetsprodukter för att kunna undvika dem med microplaster i, ni kan läsa hela inlägget här. Det kan finnas plaster i produkter både för män och kvinnor, så kolla igenom badrummet och rensa ut produkter som innehåller något av följande:

Polyethylene, PE
Polyethylene terephthalate, PET
Polypropylen, PP
Polyvinylchloride, PVC
Polystyrene, PS
Polyvinylacetat, PVAc
Polyvinylpyrrolidon, PVP
Polymethyl methacrylate, PMMA
Polytetrafluoroethylene, PTFE (teflon)

Produkter innehållande microplaster marknadsförs ofta med något av följande:

Microspheres
Micro-beads
Balls
Beads
Spherulites
Spherules
Polymer spheres
Microcrystals
Granules

Så ser man en produkt som  marknadsförs så kan det vara första varningsklockan. Vänd och läs innehållsförteckningen och i de flesta fallen är det förkortningen PE eller PVP som finns med.

Sortera ut plasten, för din egen hälsas skull och för miljön. Det finns massvis av bra produkter som inte innehåller skräp.

This entry was posted in eko-varor, fisk/fiske, hygien/skönhetsprodukter, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Ekoinfo! #Plastriot del 2

  1. Pingback: Ekoinfo! #plastriot | 365 eko

  2. Pingback: Ekotips! Kräm ut – olja in | 365 eko

  3. Men snälla. Allt som man inte har en aning om… När blev världen så här konstig? Jag vill inte smörja in mig med plast… Tack för infon.

  4. Pingback: Ekoinfo! Beat the microbead! | 365 eko

  5. Isabelle says:

    Vart ska jag “rensa ut” dessa produkter? Återvinna som plast?

  6. Asta says:

    Produkten ska sorteras utefter det materialet förpackningen är när den är tömd och ursköljd. Men, sköljer du ur så hamnar ju microplasten i avloppet och ut i vattnet. Jag förslår att lägga det i hushållssoporna eftersom dessa förbränns och plasten blir då till energi och rökgasen renas innan den släpps ut i luften via skorsten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s