48: Miljövänligare strandhäng

“FINNS DET MILJÖFARLIGA ÄMNEN I SOLSKYDDSKRÄMER?

Under 2008 gjorde Naturskyddsföreningen en bedömning av miljöegenskaperna hos ett antal solskyddsprodukter. Samtliga produkter bedömdes innehöll ämnen som inte är miljö-anpassade, eftersom det är dessa ämnen som står för den solskyddande verkan. I valet mellan människors hälsa och miljön, väljer vi på ACO människans hälsa. Men i valet mellan två ingredienser med likvärdig funktion så väljer vi naturligtvis det miljömässigt bästa alternativet.”

Så här säger ACO på sin hemsida. Jag tycker det där valet är lite knepigt. För hur det än är så måste ju människans hälsa påverkas även med solskydd. Hur solkrämer påverkar ekosystem och då även människan vet vi inte jättemycket om idag, men vi vet att det finns i våra vattendrag och i fisk.

Sommartid! Det är härligt! Ljuset börjar komma tillbaka och idag pekar klockan på rätt årstid igen. Jag är ingen vintermänniska, eller jag uppskattar årstidsväxlingar, men vårvintern är en enda lång seg historia häromkring. Jag kan förstå tjusningen om man bor norröver, men här är det mest smutsigt och trist. en idag ställde vi om klockan, får se när våren nappar på sommartiden med.

Med sommaren kommer solen, solbrännorna och solskydd. Jag har solat fel i omgångar av livet, när man var ung och odödlig och mest brydde sig om brännan. Det har ändrat sig rejält och numera är jag gärna i skuggan och undviker helst stranden timmarna mitt på dagen. Solskydd har jag använt i många år, och tänkt att det ska väl räcka, men sen jag fyllde 30 ungefär så har jag blivit nojjigare och nojjigare och har helst en klänning eller tunika på mig på stranden. Plus hatt och solskydd. Så fick jag 2011 ett rödhårigt barn med porslinshud och jag ser det som en av mina livsuppgifter att han aldrig ska bränna sig.

Enligt Cancerfonden fick år 2011 fick 3350 personer i Sverige diagnosen malignt melanom, vilket är den farligaste varianten av hudcancer, det finns andra typer som skivepitelcancer som är den form som ökar mest procentuellt, samma siffra för 2011 var 5775 personer. En tredje och mindre farlig form av hudcancer är basalcellscancer – varje år upptäcks 40 000 fall. Basalcellscancer räknas inte in i den vanliga cancerstatistiken dock, tumörerna växer oftast väldigt långsamt och saknar förmåga att bilda metastaser.

En t-shirt eller skjorta i bomull har solskyddfaktor 10 ungefär. Bambukläder har högre solskyddsfaktor. Så steg 1 i att sola säkert är att klä på sig, och att utnyttja skuggan de där värsta timmarna mellan 11-15. Ibland klämmer folk ur sig argumentet att man måste sola för att få i sig D-vitamin, vilket stämmer men man behöver bara exponera sig 15 minuter om dagen för att få sin dos. Däremot bildas D-vitamin bara när solen står högt på himlen, kan vara värt att komma ihåg. Men en kvart räcker alltså.

Nu förtiden finns det ju UV-dräkter, de brukar ha solskydd 50 ungefär, de är tillverkade av nylon/elastan. Ungefär som baddräkter. Jag har försökt hitta lite mer info om dem, ifall man kan möjligen hitta en miljövänlig variant men gått bet. Ifall man har ett barn som gillar att kravla runt i vattnet på stranden är väl de att föredra, men om man som jag fick en riktig landkrabba till son så är det onödigt med en UV-dräkt. Det går som lika bra med bomullskläder eller bambukläder om man undviker de där starkaste timmarna.

Angående badkläder så finns det ekologiska alternativ för barn, jag är väl av den skolan att små barn inte ska behöva badkläder – men om det är för att skydda sig för solen så är det ju en bra grej. Imse Vimse som har ekologiska badkläder för barn har även en sorts överdel, den är ärmlös men skyddar överkroppen en smula. Jag hade önskat att den inte var så putenuttig bara, utan mer neutral. Jag har haft svårt att hitta ekologiska alternativ för vuxna på svenska sajter, däremot verkar det vara enkelt att hitta om man vågar beställa från utlandet. Sök på eco bikini och eco bathingsuit.

Angående solskydd då. Krämer och spray. Enligt sajten Living Green så finns det inget miljövänligt solskydd. Däremot finns det bättre alternativ. Ekologiskt solskydd innehåller mineralen titandioxin, mineralen lägger sig på huden och reflekterar bort solstrålarna. Det är ett så kallat fysikaliskt filter. Konventionellt solskydd innehåller flera ämnen som är giftiga för naturen och människan. Naturskyddsföreningen gjorde en undersökning 2008 och fann att flera solskydd, speciellt de riktade till barn innehöll zinkoxid även om det var förbjudet i Sverige. Det resulterade i att flera krämer drogs tillbaka, men till saken hör att det finns olika sorters zinkoxid, nano- och det utan nano-partiklar. Jag är verkligen ingen kemist, men hos Hanna på Naturlig snygg hittade jag ett inlägg som kanske reder upp saken. Zinkoxid anses vara det som skyddar bäst mot solens UV-strålar.

Utöver då zinkoxid med nano-partiklar så anser Naturvårdsverket att flera av de UV-filter som är godkända av EU är direkt skadliga för miljön. År 2011 kom de med en rapport om UV-filter. Nuförtiden så hittas UV-filter i alla svenska vattendrag, och även i fisk. Vilket då i sin tur innebär att de kan följa med näringskedjan.

Vi smörjer det på oss för att sen skölja av oss det antingen i havet/sjön eller hemma i duschen. Duschar vi av oss det så hamnar det ändå i naturen sen eftersom reningsverk inte har någon möjlighet att filtrera UV-ämnena. Dessutom är det inte enbart i solskydd som de här ämnena finns utan även i hudkräm och smink, eftersom de också ofta innehåller solskydd som skydd mot rynkor.

Miljövänligare alternativ:

eco-cosmetics-sun-care-grupp

Jag köpte ett solskydd från Eco Cosmetics förra året, solskyddsfaktor 50+. Den var en sån som inte sjunker in i huden utan lägger sig utanpå. Lite kladdigt, men om jag får välja på komfort och miljö så väljer jag miljö. Jag hittade den i min lokala hälskost, den var rätt dyr men den räckte hela säsongen.

538197_10151333723864543_1049236172_n-1

Jag har nyss fått tips om Badgers solkräm. Det går att beställa från olika sajter i Sverige, en tub kostar runt 200 kronor. Som ni ser är det ett solskydd som innehåller zinkoxid, men då nano-fritt.

lavera_sun_sensitive_teas1

Lavera är ett annat miljövänligt och hudvänligt alternativ. Jag blev glad när jag såg det där ceratet och det kommer jag försöka hitta till sommaren. Jag bränner ALLTID läpparna, så går man sen resten av sommaren och ser puffig ut.

sol2-e1330786401521

Ett sista alternativ jag har hittat är solskydd från Green People som man bland annat kan handla på Bodystore.

Sola säkert och eko, hemma och borta!

This entry was posted in barn, eko-varor, fisk/fiske, globalt, konsumtion, miljö, resor and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 48: Miljövänligare strandhäng

  1. Johanna says:

    Hej! Jag försöker att hitta kläder i bambu till min lilla dotter för att använda på stranden och som solskydd, men jag hittar ingen bra webbshop som säljer bambukläder. Har du något tips möjligtvis? Hälsningar Johanna

    • AnnaCarin says:

      Hej Johanna! 🙂 Inte på rak arm, men jag kan försöka leta lite. Just nu är jag lite hemlös, sitter och surfar i min mammas hall… men kan leta när jag flyttat hem igen till helgen! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s