47: Att snart kunna välja en miljövänlig och rättvisemärkt smartphone

Jag har ingen smartphone. Jag hade en som jag körde i tvättmaskinen av misstag, och nu har jag visserligen en ny mobil men av gammal modell, jag kan inte ens ta emot mms. Det  är helt okej, ibland saknar jag smartphone-egenskaper som GPS och kamera, men jag saknar inte den ständiga uppkopplingen. Det låter kanske bakvänt men det är skönt att inte ha internet i fickan tycker jag,

Jag tycker hela teknikindustrin har gått och blivit lite galen. Den senaste, fräsigaste modellen har blivit lika med bäst. Vi byter ut våra datorer, våra tv-apparater och våra smartphones som om de har ett bäst-före-datum. Ut med gamla in med det nya. Naturligtvis så beror det i mobiltelefonernas fall på olika orsaker, och en är ju faktiskt att mobiler nu för tiden verkar designade att gå sönder precis efter att garantitiden löpt ut. De är dessutom mycket skörare än gårdagens mobiler, ett tapp i backen och ajöss. Att en smartphone inte överlever tvättmaskinen kan jag förstå i och för sig.

Men när det gäller mobiltelefoner och nu “paddor” med så byts de ofta för att en ny modell kommer. Det kan vara så att de skickas vidare i familjen, eller säljs begagnat, så att de lever vidare. Eller så blir de liggande.

Greenpeace har tagit fram en lista över hur gröna teknikföretagen är, och i toppen hamnar Wipro, ett Indiskt företag som bl a tillverkar desktops och laptops. De tillverkar inte mobiltelefoner vad jag har förstått.

GG_1012_bg

Att tillverka teknik är en smutsig industri, metallerna som krävs framställs under risiga sociala förhållanden, ofta även produkterna i sig.

Dessutom när produkten är färdiganvänd och slängs så kan den uttjänta produkten tas om hand så här:

Elektroniken som hamnar i Ghana kommer från Europeiska länder som Italien, Tyskland och Danmark.

Det finns ljus i mörkret. I slutet av 2013 lanseras världens första rättivsa och miljövänligt framtagna smartphone. Fair phone är framtagen av ett nederländskt företag. Gå gärna in och kika på deras hemsida, ni hittar den här, under fliken about så kan ni se en film om idén och tillverkningen. Vill ni följa deras twitterflöde så gör ni det här.

Picture 40

Min nästa smartphone, blir en Fair phone. Jag kanske inte kommer ha råd med första generationen, den kanske inte ens kommer att gå att beställa i Sverige, men jag hoppas, hoppas att efterfrågan kommer att bli stor. Jag vill inte bidra till barnarbete, blodiga konflikter och miljöförstöring.

This entry was posted in eko-varor, energi/energislöseri, globalt, konsumtion, miljövärstingar and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 47: Att snart kunna välja en miljövänlig och rättvisemärkt smartphone

  1. Toppen! Jag har en smartphone, och jag använder den verkligen till det mesta (men ringer ganska sällan). Förhoppningsvis så håller min rätt länge och så får jag kolla in fair phonen efter det.

    • AnnaCarin says:

      Ja men visst verkar det bra! Ja mobilen har ju blivit en allt viktigare pryl. Jag saknar inte min just nu men det komemr bli svårare och svårare att inte ha en, typ ungefär som internetbanken…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s