Ekodröm! Egna solceller

Jag bestämde mig för en ny kategori, en ekodröm-kategori. Det är inte tips utan drömmar, det kan vara praktiska saker som är dyra, eller på något annat sätt ogenomförbara. Det vore fel att säga tips.

Här är en dröm jag har, att producera min egen el. Det är inte genomförbart just nu, jag bor i en hyresrätt som jag planerar att flytta ifrån  om några år – däremot har jag läst om personer som faktiskt bor i hyresrätt och satt upp solpanel tex det här paret. Kanske nästa lägenhet blir mer permanent, jag är lite emot att köpa dyra bostadsrätter – jag tycker att man låser upp en himla massa pengar som kan göra mer nytta någon annanstans, men ibland är man ju tvungen att köpa. Hade jag en bostadsrätt eller villa så hade jag sett det som en investering att köpa och instalera solceller.

Det är ju en jätteinvestering att skaffa solpanel, kostnaderna är ju lite olika beroende vart man vänder sig men jag hittade lite uppgifter hos Vattenfall som installerar solpanel åt privatpersoner.

Enligt Vattenfall kan man spara mellan 2000 och 4000 kronor per år i elkostnad, så det skulle ju ta 10-20 år innan investeringen är betald.  Solcellerna har en livslängd på 25 år däremot, så det skulle löna sig.

Jag tänker så här, om man bortser från det ekonomiska så är det väl en självklarhet att det lönar sig. Att bara använda sin egna el, vilken vinst! Jag hoppas att om säg tio år alla nyproducerade hem är självförsörjande när de kommer till el. Det vore fantastiskt.

This entry was posted in Ekodröm!, energi/energislöseri, globalt, klimatförändringar, miljö. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s