46: Plantera grönt

Jag håller på att plantera om mina blommor, och har valt ekologisk jord från Änglamark. Det är rogivande tycker jag, att plantera om. Min mamma har en kolonilott, så jag får min beskärda del av att gräva och rensa, men förstås även tillgång till hemodlade grönsaker. Det blir lokalproducerat men tyvärr inte ekologiskt, det är inte mammas grej.

Jag funderar däremot på att odla lite på min balkong, och då i odlingssäckar. Jag läste att man helt enkelt kan skära av toppen på en vanlig säck jord och plantera i. Jag tycker det verkar praktiskt i och för sig men funderar på hur snyggt det blir. Balkongen är mitt sommarrum, helt enkelt där jag tillbringar mest tid, det finns ju andra alternativ. Jag gillar tanken på säckar, det blir visserligen ändå tungt men inte lika otympligt och när säsongen är över kan jag ta dem i bilen enkelt och tömma dem på mammas kolonilott. Jag har hittat de här av märket Root Pouch.

472-4-svarthandtag30

Så här beskrivs de:

“Root Pouch erbjuder ett alternativ till den traditionella plastkrukan. Odlingssäckarna är utformade för att ge växterna de bästa förutsättningar till att växa och må bra. 

Root Pouch odlingssäckar kan återanvändas om och om igen med den styrka och funktion som odlare efterfrågar.

Passar utmärkt till att odla grönsaker, örter och blommor i. De större odlingsäckarna passar även till små träd och buskar. Odling för balkong, växthus och uteplatser. Odlingsäckarna kan enkelt flyttas.

Odlingssäcken kan planteras direkt i marken om så önskas. Närsäcken är planterad i jorden kommer den att brytas ner och låta rötternapenetrera in i den omgivande jorden. Detta gör att växter kan planterasdirekt i jorden utan att ta bort säcken. Den är helt nedbruten efter ca 3-4år. 

Root Pouch är en innovativ och prisbelönt produkt tillverkad av 100% återvunnet material. Root Pouch erbjuder miljövänliga och slitstarka odlingssäckar. Root Pouch unika teknik omvandlar plastflaskor till ett mångsidigt, geotextil material som håller växterna friska och låter överflödigt vatten rinna ut och ger växtens rötterna möjlighet att andas och växa.”

Vad tror ni? Är det för bra för att vara sant? Är det som fleece? Jag har hittat säckar i juteväv, men då är de ändå plastade på insidan. De här var ganska prisvärda med men är i polyten.

tomat-odlingssack

planter060101

 

Självklart tänker jag använda ekologisk jord och näring, som till mina inneblommor. Som tur var finns det att köpa, för nån kompostjord eller hönsbajs har jag ingen tillgång till. Här kan man läsa om lite ekologiska odlingstips i stort och här om eko-gödsel.

Är det någon som har något tips på vad man ska odla på en balkong med sen eftermiddags- och kvällssol? Tomater och kryddor vill jag odla, men finns det någon grönsak som funakr bra tror ni? Jag försökte odla squash på min balkong på Södermalm men det gick åt skogen. Jag har inga tankar på att driva upp saker från frö utan jag vill köpa plantor. Jag har inga gröna fingrar, men jag vill som gärna kunna visa min son hur det går till i liten, liten skala.

Nummer 46 blir helt enkelt att påta i jorden, med mitt barn.

This entry was posted in barn, mat, miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 46: Plantera grönt

 1. Låter ju väldigt bra i alla fall! OM vi får den lägenhet vi hoppas på så ska jag också odla i sommar. Jag börjar dock i mindre skala med tomater, paprika och örter så fler tips har jag inte än.

  Jag har spanat lite på Granits utbud av balkong och odlingssaker, såg bl a att de har odlingshinkar i metall. Vad tror du om dessa?

  • AnnaCarin says:

   Åh ska ni kanske flytta?! Spännande! Ja balkong är ju ett jätteplus, jag älskar min den är jättestor. 🙂
   Åhingen aning, spontant så tycker jag att Granit säljer bra grejer, odlingshinkar verkar bra, också lätta att flytta på, jag tror på enkelhet. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s