Åh den är inte ny, jag har köpt eko-ägg så länge jag kan minnas, jag tycker helt enkelt de smakar bättre. Jag är en ägg-periodare. ibland går det åt fler och ibland färre. När min son fick sin provportion kokt äggvita så blev han blossande röd, svullen och prickig. Noj-mamman gasade ner till akuten och barnet fick äggförbud tills ett prickfritt pricktest. Då fick jag förmånen att experimentera utan ägg. Vissa saker går utmärkt – tex pannkaka. Och vissa saker fick jag inte ihop alls – tex biffar. Lyckan var stor när ett prickfritt pricktest genomfördes och äggförbudet upphörde. Sonen vägrar ägg i någon form som inte innebär uppblandning – så kokt, stekt och äggröra äter mest jag. Ägg i saker äter vi ihop.
Jag tycker det är oerhört jobbigt att veta att kycklingtupparna av äggras dödas med en gång de kläcks, på diverse olika vidriga sätt. Om man på något sätt kunde få de flesta äggen att bli hönor – ja det vore fint. Värphöns äts inte, det är olika raser. Om jag förmådde så skulle jag sluta med äggen, men jag tycker om dem – de är så smarta.
Så jag gör vad jag kan, och köper ekologiska, svenska ägg. Ekologiska ägg är märkta med siffran 0, och är de svenska så är de märkta med bokstaven SE för Sverige. Om jag kikar på de äggen jag har just nu så står det 0SE475, det innebär att de är producerade ekologiskt i Sverige på anläggning 475, vilket i det här fallet är Gotlandsäggs AB:s, så de är dessutom lokalproducerade.
Cirka 40% av alla äggproducerande höns i Sverige är burhöns, resten är frigående. Av de frigående är 6% höns i ekologisk produktion. Det är på tok för lite. Dessutom så ifall vi alla skulle äta ekologiska svenska ägg så skulle det spridas mindre bekämpningsmedel på våra åkrar eftersom den mat hönorna äter i ekologisk produktion inte får vara besprutad. Vinst för hönan, vinst för konsumenten och vinst för naturen. Ja de är dyrare eftersom det är en dyrare produktion, men man betalar för något bra. Om man verkligen inte har råd med ekologiska ägg så är det bättre valet att handla ägg från frigående hönor, då är de äggen märkta med nummer 1 eller 2, 1 om de är innehöns 2 om de går ute. Det absolut sämsta är ju att handla från de producenter som har sina höns i bur, nummer 3 på ägget.
Alla svenska ekologiska ägg följer KRAV:s regler och så här är de, text hämtad från Svenska Ägg:
Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. Beläggningen är något lägre än i övrig frigående produktion, d.v.s. max 6 (istället för 9st) höns per kvadratmeter tillgänglig yta. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Minst en tredjedel av golvytan ska vara täckt av ströbädd. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar, när vädret så tillåter. Minst 95% av fodret ska vara ekologiskt odlat.
Ekohönan ska kunna röra sig fritt i stallet (ska vara frigående) och hon måste ha möjlighet att gå ut i en rastgård (beteshage). Där kan alla hönor när vädret tillåter krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Hönsen kan även sprätta och “bada” i ett strömaterial (sand, kutterspån el dyl.) på golvet inne i stallet.
I det ekologiska hönsstallet får det finnas maximalt 3 000 höns i varje djuravdelning. Reglerna kräver också att varje höna ska ha lite mer utrymme än vad som krävs i annan äggproduktion. Det finns även krav på hur kycklingar och unghöns ska födas upp.
Ekologiska höns kan när vädret tillåter gå ut i en väl tilltagen rastgård. Inne i stallet går de också helt fritt.
De ekologiska hönornas foder ska vara ett ekologiskt godkänt foder (t ex ekologiskt odlad spannmål), fritt från GMO (genmodifiering) och utan tillsatser av syntetiska aminosyror. Ekohönor ska också ha tillgång till grovfoder, exempelvis rotfrukter och hö.
Ekologisk äggproduktion lyder under särskilda krav när det gäller medicinering och karenstider efter medicinbehandling, när sådan har krävts.
Det finns också (liksom för övrig svensk äggproduktion) detaljerade regler för hur utrustning för vatten och utfodring ska vara utformade liksom för hur redena ska se ut och hur stor golvets ströade yta ska vara.
All produktion av ekologiska ägg i Sverige sker i enlighet med KRAVs regler. Det innebär att hela produktionskedjan, d.v.s. uppfödning, äggproduktion, foder, producenter och äggpackerier är KRAV godkända. Konstgödsel och bekämpningsmedel inte får användas på gården.
Läs mer om egologiska ägg på www.krav.se
Ytterligare info om äggproduktion kan ni tex hitta hos Djurskyddet.
Värphöns:
Bild från Gotlands ägg, de här hönsen har lagt mina ägg.
Frigående höns i konventionell produktion, lite tajtare kan man väl säga.
Värphöns i bur. Som sagt, det sämsta alternativet.
Ekoägg från utomhus frigående höns endast! Mår dåligt när jag tänker på djur i bur och även de som är frigående inomhus, var ska de gå fritt?, de kommer ju ingenstans.
Min son älskar ägg, får stoppa honom efter två…skönt att ha ett kvällsmålsalternativ till gröten då han absolut vägrar alla former av gröt! Glömde äggen en gång när jag skulle göra pannkakor och de blev goda ändå faktiskt, jag hann äta några stycken innan det slog mig att visst ja äggen! 🙂
Nej men precis, de ekologiska värphönsen ska ju få lov att gå utomhus 🙂 Att deras foder är obesprutat tycker jag emd är ett bättre val, de frigående utomhus får ju vanligt foder. Fast de käkar kanske massor ute, när det är säsong för det. Jag har faktiskt inte hittat ägg från frigående utehöns häromkring.
Man kan ha bakpulver i sin pankakssmet, då behövs inga ägg.Funkar på ungspannkaka med 😀
Jag köper ibland ägg av en småskalig äggproducent, hon har kanske ett tjugotal hönor, de är utomhusgående men bor i ett hönshus och får obesprutat foder. De är ju inte märkta eller genomlysta men lika ekologiska för det!:-D Drömmer om att själv ha egna höns en dag.=D
Åh ja men så är ju superbra att handla ägg! Jag läste om en tjej som bode i ett villaområde som hade fått tillstånd att ha höns (ingen tupp förstås), hon hade typ 5 dvärghöns av nån lugn ras. Lät jättemysigt. 🙂
Tittar man på märkningen på exempelvis Icas I love ego ägg så står det från frigående inomhus hönor om jag inte minns fel, därför valde jag Stjärnäggs ekoägg där det står frigående utomhus men inser nu att de måste betyda samma sak eftersom båda är eko? Lite missvisande. Hursomhelst tycket jag att stjärnäggen är lite finare, mindre men ack så goda:-D. Godast är förstås de jag köpet lokalt men det är inte alltid man har vägarna förbi:-D
Men ifall de är ekomärkta (siffran 0) så måste de få lov att gå ut i rastgård iaf. Har ingen koll på Icas eco, handlar mest på Willys och Coop. Är inte icas 0-märkta så tycker jag det är falsk marknadsföring. Ska kika på det. 🙂
Kan vara jag som yrar (som en höna) också, att handla med en 20 månaders är inte alltid det lättaste än mindre att hinna läsa på förpackningar….:-)
Hehe nä barn i affärer är lagomt stressigt. Det är skönast att åka utan, jag försöker passa på när han är på dagis, men det funkar ju inte alltid. Snart är det praktik och långa dagar, då blir det mer gnälligt barn i affären och svett längs ryggraden….