44: Eco biltvätt

Tvättade just min bil på Statoil, och när jag sitter där i tvätten så tänker jag “Hur miljövänligt är detta?”. Inte frågade jag vid köp av tvätt. Att det ska vara så svårt att komma ihåg att fråga. Hur som, nu när jag kollar runt på nätet så verkar råd nummer ett vara:

Tvätta på biltvätt eller gör-det-själv-hall. Att tvätta på gatan eller hemma i trädgården är ett sämre alternativ eftersom vattnet bara går diret ut i naturen. Vissa biltvättar har egna små reningsverk siffran för Statoil är 8 av 10 biltvättar. De här små reningsverken gör att varje station återanvänder vattnet. Vill ni veta mer om just Statoils biltvättar och då kanske det intressanta är vilka stationer som har reningsverk så hittar ni info här. Tyvärr var ingen av de två Statoilmackarna i Visby med på listan.

Jag hittade även något som kallas för Eco Shine, vilket är ett företag som tilhandahåller produkter till tvätt, dessa kräver inget vatten. Jag har inte fattat hur det funkar riktigt, men om man bor i Stockholm så kan man passa på att tvätta bilen när man passerar Sickla köpkvarter, där finns en Eco Shine station, det finns även en i Uppsala. De har även någon slags komma-till-bilen-service, man kan alltså beställa tvätt hem. Eller så kan man beställa produkter och tvätta själv. Är det någon som har provat det här? Lämna gärna en kommentar, det vore kul att höra hur det funkar. 🙂

Jag tvättar min bil en gång om året, seriöst. Alltid så här års när man ledsnat på att jackan blir grå när man kommit för nära utsidan. Nästa gång det sker ska det ske så skonsamt som möjligt för naturen. Och jag ska komma ihåg att ställa den där frågan vid köp.

Hur miljövänlig är er biltvätt?

This entry was posted in eko-varor, energi/energislöseri, hushållssysslor/husmorstips and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to 44: Eco biltvätt

 1. Anna E says:

  Seriöst! Jag tvättar heller aldrig min bil oftare än en gång om året, det börjar nog bli dags nu! 🙂
  Man får inte tvätta bilen hur som helst på gatan fast folk gör det ändå…ibland händer det dock att jag spolar av den med högtrycken men då använder jag självklart inga medel. Den kan bli lite grimmig men för mig är detta inget problem. Jobbade ett tag på en av de stora biluthyrningsfirmorna på landets andra största flygplats och där tvättar man bilen efter varje kund!!! det kan bli flera tvättar per bil om dagen, snacka om onödigt och miljöbelastande även omde också har reningstationer. Man slösar ju vatten om inte annat och helt utsläppsfritt är det ju inte. Jag tog upp frågan med huvudkontoret men de ryckte bara på axlarna och sa att kunderna ville ha nytvättade bilar…helt galet!

  • AnnaCarin says:

   hahaha nä behövs det mer än en gång??? 🙂 Det är inte förbjudet överallt att tvätta bilen själv, men på många ställen. Jag minns att vi alltid tvättade bilen hemma, vi hade ju två grannar och ingen insyn – ingen som skulle säga “Hörre du ru!”. Grimmigt?? Lokalslang för randigt? 😀 Jaaaa alltså jag har aldrig tänkt på det men klart biluthyrningsfirmor tvättar ofta. Alltså man kanske kunde tänka sig “Du får den lite billigre otvättad!” För hur smutsiga blir hyrbilar liksom, självklart beror det på väder och var man kör osv.. men överlag…

 2. Mikaela says:

  Tyvärr räcker det inte med att bara låta bli att använda medel om man sköljer av bilen hemma, det är lika mycket asfaltsrester etc som sitter på bilen som är bekymret. Särskilt om man bor på landet, med eget vatten är det lite riskfyllt att tvätta bilen på gården, eftersom det rinner rätt så direkt ner i ditt eget dricksvatten. Mindre kul.

  Jag tvättar inte heller bilen särskilt ofta, brukar bli inför besiktningen (för att flörta lite med dem) och när saltet slutat användas. Och faktiskt är det väl så, att även om den enstaka tvätten på tvätthallen är energikrävande, så är det ändå bättre att tvätta än att låta bli, eftersom bilens livslängd borde bli bättre om man håller efter smuts och så som ger grogrund för rost osv.

 3. AnnaCarin says:

  Hallå där! 🙂
  Ja jag håller med, det verkar vara den bästa lösningen. Om man då kan hitta en tvätt med eget reningsverk så känns det ju lite bättre. Här är det ju saltfritt, jag tvättade faktiskt inte undersidan, det kanske man skulle ha slagit till på. Min bil körs bara runt här på ön… Men precis, bilens livslängd är ju viktigare, i det långa loppet. 😀

 4. Anna E says:

  Där jag bor är det monsunregn flera gånger om sommarhalvåret, då blir bilen som ny igen 🙂 enda positiva dock, mindre roligt med översvämmning i källaren varenda gång! Asfaltsresterna åker då tyvärr ned i avloppet ändå, det går liksom inte att undvika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s