43: Att tänka på när man inreder

Jag köpte marsnumret av Allt i Hemmet förra veckan, de har en Eko-special i månadens nummer. Det fanns reportage om både att köpa nytt och att handla begagnat. Jag kan tycka att det var lite väl vinklat att man ska plocka in naturen i hemmet. Det var naturfärger och trämaterial, till och med tavlorna skulle föreställa växter etc.   Det kanske inte är allas stil och jag tycker det ska vara okej att vara urban och eko. Jag tänker att ALLA måste gå mot en mer eko livsstil även de som inte bryr sig så värst mycket om kottar och pinnar. Dock var det väldigt intressanta texter om hur man kan handla mer ekologiskt, vad man ska se upp för.

De hade en liten kemikalieskola, vart man hittar de farliga ämnena i möbler:
Stoppningsmaterial – innehåller flamskyddsmedel, so bl a kan påverka hjärnan och fortplantningen.
Textilier – där finner man konserveringsmedel som tar lång tid försvinna. På möbler där tyget inte går att ta av finns ofta smutsavstötande ämnen s k perflouerande ämnen. Sådana ämnen har visat sig påverka levern och sköldkörteln hos djur och ökar även dödligheten hos nyfödda djur. De är extremt svårnedbrytbara i naturen.
Trämöbler – kan innehålla rester av insekts- och mögelbekämpningsmedel.
Spånskivor – innehåller formaldehyd som binder samman materialet. Formaldehyd klassas som cancerframkallande hos människor.
Äldre målarfärg – kan innehålla bly, slipa alltid möblerna utomhus. Bly kan ge skador på människors centrala nervsystem.

Tre kemikalievärstingar att se opp med:

1. Madrasser med skumgummistoppning
2. Plastgolv. Ska du byta ut ditt golv, välj plastfritt.
3. Heltäckningsmattor. O så mysiga att gosa ner fötterna i men de innehåller oftast flamskyddsmedel och undersidan är täckt med PVC-plast som innehåller mjukgörande ftalater. (Ftalater rubbar vår fertilitet)

Märkningar:

fsc-sustainable-printing

FSC-Certifiering, Forest stewardship councils märke. Innebär att materialet kommer från ett hållbart skogsbruk, att det tas fram under såna förhållanden att urbefolkningens rättigheter inte körs över och att skogar med höga natur- och kulturvärden bevaras.

FSC-märkningen gäller inte bara tropiskt trä utan är en global märkning. Hälften av all den skog som nyttjas i Sverige är certifierad. I Sverige finns 11 miljoner heltar FSC-certifierad skog, och i hela världen är siffran 167 miljoner hektar, ca 5% av världens produktiva skogsmarker.

Angående tropiskt trä så avverkas varje år en yta med tropisk skog lika stor som 1/3 av Sverige. Den här skövlingen påverkar förstås lokalbefolkning, lokala ekosystem – men även globalt. Jag minns ju fortfarande formuleringen “regnskogen är jordens lungor” från mellanstadiet. Det är svårt att andas utan lungor.

Andra märkningar man kan hålla utkik efter är:

svanen

Det finns numera Svanenmärkta möbler, idag är 357 produkter från 31 olika företag märkta med Svanen. Det innebär att trät ska komma från ett hållbart skogsbruk, det ska inte finnas några onödiga miljögifter och lack och färg ska innehålla så lite organiskt lösningsmedel som möjligt.

ce-mark

Möbler som är CE-märkta får säljas inom EES, och då är det EU:s regler om krav på säkerhet, miljö och hälsa som ska följas.

Berner_REACH_Logo_cmyk

REACH-märkningen är ECHA:s märkning gällande kemikalier. ECHA står för European Chemicals Agency, REACH är en lag som trädde i kraft 2007. Här kan ni läsa om REACH. Det verkar även finnas flera olika symboler.

images

Eco-label är EU:s motsvarighet till Svanen.

I tidningen fanns även en liten klipp-ut-o-spara lapp med miljöfrågor man kan ställa vid köp, frågan är ju superviktig. Finns ingen efterfrågan så finns inga varor. Tillsammans kan vi skapa möjligheter, så fråga! Här kommer listan ordagrant:

1. Innehåller den här möbeln några ämnen som finns på EU:s kandidatlista (en förteckning över ämnen som är särskilt farliga för miljö och hälsa)? Ett användbart formulär finns på kemi.se, sök på “Begäran om information om särskilt farligt ämne i en vara”.

2. Är klädseln avtagbar? Om inte, innehåller tyget smutsavvisande ämnen?

3. Innehåller stoppningen farliga flamskyddsmedel?

4. Om det är spånskivor i möbieln, ligger mängden formaldehyd i skivorna under gränsvärdet?

5. Var är produkten tillverkad?

Och ifall du ska köpa trämöbler:
1. I vilket land är produkten tillverkad? Från vilket land kommer träråvaran i produkten?

2. Kan företaget garantera att virket inte kommer från olaglig avverkning eller andra kontroversiella källor?

3. Använder företaget FSC-märkt virke? Har man FSC-märkta produkter?

I tidningen kunde man få tips förstås om ekoprylar. Både smått (kökshandukar) och stort (soffa). Vad jag saknade var väl mer information om just andra-hands möbler och billigare nya alternativ. Jag kan inte, och många med mig köpa en säng eller soffa från Norrgavel. Köksstolarna de hde med i reportaget var superfina men kostade 5000 kronor/st. Finns det några alternativ som är mer budget? Tex så funderar jag mycket över min säng nu, det här med stoppningen, vad ska man göra om man vill ha något lite bättre utan att köpa den där jättedyra varianten. För säng köper jag helst inte begagnat, iaf inte madrassen. Pinnstolar är förstås enkla att hitta på loppis. Ett tips som jag själv kan ge efter att ha jobbat med auktionsföremål är att man kan hitta ursnygga möbler på auktioner, som blir billigare än att handla nytt.

En begagnad soffa kan jag förstås handla, men om jag då köper en  retro variant är den mindre giftig? Jag har en Ektorp nu, som jag har tänkt leva med ett bra tag till, den har avtagbar klädsel som jag har tvättat många ggr (tack kräksjukorna). Men sängen… som dessutom har en stomme jag byggt själv – av spånskivor. Jag skulle gärna vilja veta om halterna av formaldehyd har försvunnit nu. Kan det tex hjälpa att köpa en ekologisk bäddmadrass?? Om man har en konventionell resårmadrass?

Det här är klurigt, för merparten av Sveriges befolkning som har IKEA som sitt enda alternativ. Men jag ska försöka att ifall jag behöver handla något till hemmet, köpa ett begagnat eller ett eko alternativ.

This entry was posted in eko-varor, globalt, konsumtion, miljövärstingar and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 43: Att tänka på när man inreder

  1. Sanna says:

    Klurigt med alla möbler! Jag gillar verkligen second hand, synd att det inte togs upp i reportaget. Det låter annars som ett bra reportage. Ja, IKEA är ju verkligen inte det bästa alternativet, men det billigaste utöver second hand. Borde inte vi konsumenter kunna påverka IKEA till att ha miljövänliga kemikaliefria alternativ?

    • AnnaCarin says:

      Jo då det fanns ett reportage om second hand, och hur bra det går för olika second hand sajter och butiker. Att det är finare nu än förr att handla begagnat osv, men jag skulle gärna vilja veta hur man ska kunna veta om second hand prylar är mindre giftiga… ? Klurigt är ordet…. 🙂
      Vi borde absolut kunna påverka som konsumenter, jag tänkte på det senast igår när jag bläddrade igenom H&M-katalogen och det fanns små gröna pluppar som indikeade att plagget var miljövänligt, inte så troligt att H&M skulle börja med sånt om det int elåg i tiden.. 🙂

  2. Anna E says:

    Tidy Books gör handgjorda bokhyllor och boklådor till barn av hållbart trä med lackad yta av miljövänlig vattenbaserad färg och lack. Köpte både bokhylla och boklåda till min son direkt från Tidy Books när de hade 25% kampanj i julas och fick båda till priset av vad enbart bokhyllan kostar i Sverige! De tar bara 12 euro i frakt. Just nu i påsk har de 22% på de ofärgade bohyllorna och boklådorna! De är verkligen så fina, min son älskar sin boklåda som rymmer hur många böcker som helst. Mysigt att sätta sig ned välja bok och läsa!
    När det gäller second hand möbler så har de oftast avgivit sina eventuella gifter vid det laget om man ser till att undvika skummgummistoppning exempelvis. Möbler från förr är ju oftast gjorda av en helt annan kvalitet än vad dagens massproduktion tillåter.
    Det som skrämmer mig lite är det man inte ser, eller kan påverka så lätt. En giftstinkande möbel kan du ju alltid slänga ut men hur gör du med ditt plastgolv om du ex bor i en hyresrätt. Eller beroende på när huset du bor i byggdes vad har det använts för material som idag är förbjudna ex
    för att de är hälsovådliga.

    • AnnaCarin says:

      Åh tack för tips! Ska kolla upp! 🙂 Ja jag tänker att det kanske är så med second hand, att giftet har försvunnit till andra ställen. Ja jag brukar använa näsan när jag handlar nytt, bra redskap.
      Ja jag är himla glad, jag har bara plastgolv i mitt lilla badrum, vilket säkert är dubbelunk för att det blir blött hela tiden, men i resten ligger nån slags parkett. Huset är nytt med.

  3. Anna E says:

    jag tycker att det är viktigt när det gäller perflouerande ämnen att även ta upp teflonfrågan. Nuförtiden är det ju non-stick beläggning på allt, från stekpannor, kastruller, formar till bakplåtspapper. Till och med ugnen har en non-stick beläggning. Jag började min teflonutrensning för ett och ett halvt år sedan efter att ha läst Förgiftad av Smith och Lourie, nuförtiden lagar jag enbart mat på Skeppshults gjutjärn samt i Le creuset grytor. Visst de är dyra i inköp men så håller de också i regel hela livet medans teflon är en slit och slängvara. Le creuset har också jättefina brödformar i keramik som jag använder i stort sett varje vecka, de är utmärkta till att baka mjuka kakor i och bröd naturligtvis. Non-stick är totalt onödigt om du frågar mig, bara ett påhitt för att vi ska konsumera mer.
    Vad hände med alla rostfria bunkar och redskap man använde sig av förr innan plasten gjorde sitt intåg? När jag började leta alternativ gick det knappt att få tag på, till slut fick jag handla av en storköksgrossist, nu är det bättre utbud på nätet men den lokala handeln har inte riktigt fattat galoppen.
    När det gäller hus så står det bra saker att läsa på Ekobyggportalen.se, där kan man bland annat läsa att före andra världskriget fanns det bara naturmaterial att bygga med, så bäst vore ju om man fick tag i ett hus från den tiden som stått orört, dvs inte renoverats! Men så många sådana hus finns det nog inte, jag vet för jag letar…..
    Man kan också läsa om giftrenande krukväxter, men det är lite moment 22 när man läser i Impotensmadrassen att importerade krukväxter fortfarande besprutas med DDT m.m, man vill ju inte ha in fler gifter….

    • AnnaCarin says:

      Åh det här känner ja gkommer bli ett eget inlägg. Jag har tänkt på det massvis av ggr, det här med teflon. Men ändå steker jag på i min panna, det får bli en utrensning i år. Tack snälla för tips!!
      Nä orörda hus från före andra världskriget är nog svårt att hitta… Jag bor i ny hyresrätt, min förhoppnign är ju att det är liiite bättre nu än för tio år sedan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s