41: Earth Hour – Delta!

Idag går Earth Hour av stapeln. Klockan 20.30 släcker vi ned. Earth Hour startades i Sidney 2007 av WWF, och redan nästa år så spred den sig globalt, det året var det bara Örebro kommun som deltog officiellt. Även Stockholm slott släckte ned. Nästa år, 2009, så deltog Sverige officiellt och ungefär 500 000 svenska hushåll deltog enligt mätningar, sedan dess har begreppet blivit mer och mer känt. Förra året så släckte över hälften av Sveriges befolkning.

Så varför delta? Nej självklart löser vi inte världens energiproblem genom att dra ur kontakten 1 h en lördagkväll i mars, men det är ett sätt att uppmärksamma energiproblematiken. Jag har idag när jag letat information stött på mycket negativ sådan, som tex att Sveriges energiförsörjning ser mycket annorlunda ut än Australiens där en stor del av energin kommer från smutsiga fossila bränslen. Här är siffran i princip noll. För vi får ju en stor del (hälften) av vår el från “ren” kärnkraft. Vilket jag personligen anser är ett problem, som jag iof förstår är svårt att lösa. Det var inte poängen, poängen är att Earth Hour är den ENDA aktionen mot klimatförändringar som verkar globalt. Jag kikade in på deras fb-sida, och där är människor från hela världen som uttrycker både hejarop och rädsla, misstro och hopp. En person i Manilla och en person i Sverige känner till samma sak, och gör samma aktion för miljön och mot klimatförändring, inom samma dygn. Det tycker jag är stort.

Även om man nu tycker att hela grejen är ett hittepå, kan man inte bara släcka ner ändå? Umgås med familjen, spela lite sällskapsspel, tänd lite ljus. Fasan vad mysigt det kan bli liksom. Ikväll tänder jag stora ljusstaken, kurar upp mig i soffan och läser ut den där deckaren jag köpte till tågfärden igår. Lite ledsen är jag att jag inte kan se det från ovan, det vore så coolt att se världen släckas ned.

earthhour09-ed01

Om man såg jorden från ovan så skulle det på vissa platser inte göra så stor skillnad. Stora delar av Afrika, Asien och Sydamerika är mörka hela tiden. Det blir så otroligt påtagligt vilka som förbrukar jordens resurser i ett rasande tempo, och vilka som inte gör det.

This entry was posted in globalt, högtider, klimatförändringar, miljö and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 41: Earth Hour – Delta!

  1. Anna E says:

    undrar om det var någon som försökte säga mig någonting, när både min tvättmaskin och dammsugare lägger av på samma dag som earth hour! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s