40: Miljövänlig dator

Vilken vecka! I måndags blev alltså min dator stulen i Stockholm. Jag har som fortfarande inte smält det helt, att jag bodde sex år i Stockholm och blev ALDRIG bestulen på något, men så spenderar jag 5 timmar i stan nu och blir av med min ryggsäck. Veckans lärdom, ta inte ögonen ifrån något. Trist. Mycket därför att jag inte vill bli en sån som misstror de flesta. Hur som, jag förlorade inte särskilt mkt information, och nästan ingen personlig information. Puh.

Jag vill slå ett slag här för BACK-UP! Skjut inte upp det till morgondagen, nästa vecka, nästa år. Jag har en desktop som är min huvuddator, men jag backar allt på externa hårddiskar. Det här är en parentes, men oh så viktig.

Nu finns det ingen plan i nuläget att köpa en ny laptop, men när den dagen kommer så ska jag titta på de miljömärkta varianterna. I dagsläget finns det två olika miljömärkningar för datorer: Svanen och TCO’99.

Svanenkriterier för datorer: “Svanenmärkta datorer har låg energiförbrukning, bra ergonomi, låg ljudnivå samt innehåller inte de farligaste flamskyddsmedlen. De är också enkla att uppgradera, demontera och när tiden är inne återvinna. Kriterierna omfattar både datorer och bildskärmar.”

Både Lenovo och Fujitso tillverkar Svanenmärkta PC-datorer.

TCO’99 innebär: “bättre bildkvalitet på bildskärmar, låg påverkan från elektriska och elektromagnetiska fält, låg energiförbrukning vilket ger mindre koldioxidutsläpp och minkad spridning av miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel och tungmetaller.”

Så här ser märkningen ut:

tco99

Jag försökte hitta information om mac-datorer, vad jag förstår är de inte miljömärkta, däremot så jobbar Apple på att framställa dem miljövänligt och energisnålt. På deras egen hemsida kan man läsa om deras miljöarbete. Bland annat har de minskat sina CO2-utsläpp rejält på 20 år tex hela 50% för iMac. Här kan ni läsa mer om deras miljöarbete.

 

 

This entry was posted in konsumtion and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 40: Miljövänlig dator

  1. Så trist att bli av med sin dator, men vad skönt att du inte blev av med så mycket information. Jag har alla mina foton på en usb-sticka och även i “molnet” har jag börjat backa upp saker. Jag har varit med om att datorn kraschat ett par gånger, och sedan dess är jag noga med back up.

    • AnnaCarin says:

      I molnet?? Vad är det?
      Vi hade en jättekrasch på jobbet och sen dess är jag svinnoga med. Jag kan bli helt stressad på folk som inte backar, för deras skull.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s