38: Prata smartare om miljö

“En normalförlossning släpper ut lika mycket växthusgaser som att köra bil från Stockholm till Italien.”  

Dvs om man använder lustas. Ett miljöfakta som är lösryckt en väldigt fångande. Med det här vill jag absolut inte säga att jag tycker man ska sluta använda lustgas, jisses! Lustgas är en fantastisk smärtlindring, jag drog i mig mängder. Däremot så hajjar jag ju till vid ett sånt här påstående, lustgas är alltså en 300 ggr starkare växthusgas än CO2, och en normalförlossning är att jämföra med 150 mils bilkörning. Från Sthlm till Italienska gränsen är det 150 mil lite rufft mätt på Runningmap.

Jag har märkt att jag tycker det är svårt att prata om miljö och miljöfrågor. Jag pratar gärna, men bara om någon annan börjar. Det känns alltid som om man prackar på någon något annars, eller det gör det ändå. Men då är det ju bra med såna här miljöfakta, som har en viss wow-faktor. Wow! Är det sant?! Galet!

För självklart måste det vara okej att prata om miljö och miljöfrågor. Men det är inte konstigt att Al Gore döpte sin bok till An Inconvenient Truth. Det är ett obekvämt ämne. fast det berör oss alla, och våra kommande generationer.

Jag startade den här bloggen för min egen skull. Jag behövde lära mig mer, och framförallt ta till mig mer. Man kan ju läsa och höra hur mycket som helst, men om man inte tar det med sig och praktiserar det så är det ingen förändring. Sen är det ju aldrig svart eller vitt. Vissa saker är superenkla att göra eller att sluta göra, och andra saker är väldigt svåra. Så är livet i stort tror jag.

Infon jag lägger ut är inga pekpinnar, bara information. Läsare får förstås själva ta tills sig och göra precis vad de vill, alla måste ju själva göra vad de finner lämpligt i sin situation. Vi är alla olika människor. Jag är singelmamma och bor i en stad (knappt stad okej då). Har man en stor familj och bor på landsbygden så ser vardagen kanske mycket annorlunda ut. Min poäng är bara att jag försöker inte berätta för någon hur de ska leva, jag försöker reda ut hur jag själv vill leva.

Är det någon som har en exeptionell mijlöfakta, lämna den gärna i en kommentar! Tack! 🙂

This entry was posted in globalt, klimatförändringar, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 38: Prata smartare om miljö

 1. Sanna says:

  Intressant att du skriver om lustgas, jag hörde samma sak under en middag med vänner igår, att lustgas inte är bra för miljön. Jag har inga barn, är inte riktigt “där” än, men jag drömmer om det i framtiden. Jag har funderat en del kring förlossningar och bedövning, lustgaser och allt möjligt som jag har snappat upp av vänner och familj. För mig som inte har varit med om en förlossning verkar det vara en djungel och jag förstår att allt är individuellt och att allt (kanske inget) förmodligen inte blir som man tänkt sig när det väl är dags. Själv har jag funderat kring bedövning, har världens fobi för sprutor och vill nog helst slippa det av den anledningen. Lustgas däremot har jag tänkt verkar ok, tur att det finns smärtlindring ändå! Typiskt att det är en växthusgas.. What to do liksom? Jobbigt med sådana moment 22.

  Jag gillar verkligen din blogg. Jag håller med om att det kan vara svårt att prata om miljöfrågor,. Jag är inte så bra på att hålla fakta i huvudet, men jag brukar prata om vad jag själv gör. Till exempel om jag ska handla tillsammans med någon brukar jag peka på någon vara, till exempel ekologisk mjöllk eller fairtrade-bananer och säga något positivt om varan. Jag kanske säger att den är god, snäll mot djuren, människorna som arbetar med den, inte orsakar onödiga utsläpp, visar att det kostar ungefär lika mycket. Många menar ju till exempel att det är dyrt att handla ekologiskt, men jag och andra studentvänner som också värnar om miljön gör det och vi har ändå mat på bordet, tak över huvudet och de prylar vi behöver. Jag tror att mycket handlar om att inte överkonsumera prylar eller slänga mat, då .har man råd med bra mat.

  Om någon vill ha tips om exempelvis en bra mascara visar jag min ekocertifierade och får på så sätt kanske igång ett samtal om miljön. Kort sagt, jag tror på att visa vad man själv gör och så kommer samtalet igång automatiskt. Man vill ju inte känna att man kommer med pekpinnar, men jag tror att om andra märker att man själv är intresserad av miljön så kanske de också blir intresserade. Jag tror att man får ta lite i taget och visa att man inte menar att döma. Möta människan där hen är. 🙂 Jag märker att det funkar på mina vänner i alla fall, jag får någon fråga här och där om hur jag gör. Det svåra för mig då är att sluta prata, för jag blir så taggad, det kan ju vara lite drygt. 😉

  Jag tycker inte att din blogg känns som en “pekpinneblogg”, den är en inspirationsblogg! 🙂 Så kul att du svarar på kommentarer också, kul att ha någon mer att bolla med. 🙂

 2. AnnaCarin says:

  Åh jag tror att sjukhus bara måste bli bättre på läckor, så att inte gas läcker ut i onödan. Alla använder inte lustgas, det är ju som du säger väldigt individuellt. Jag använde bara lustgas, och en TENS. TENS är som elektroder man sätter på sig och skickar ström. Det var väldigt bra, men sen var de tvugna att sätta en skalpelektrod och då får man inte ha TENS. Gasen tog mig igenom det, men vissa tycker ju gasen är jättejobbig.
  Smarta små tips om eko! Jag tycker också det är svårt att ha fakta-kollen. Det blir lätt “hur var det nu igen då…?” 🙂
  Tack snälla! Ja men jag älskar kommentarerna! 🙂 Och det här är ju ett bollplank för mig med! Ha det fint!!

 3. Sanna says:

  Ja just det, det låter ju bra att undvika läckor. Jahaaaaa, NU fattar jag vad TENS är! Har hört om det men inte fattat vad det är, tack! 🙂 Vad bra att lustgasen funkade för dig. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s