Ekoinfo! GOTS och Oeko-tex

Att hitta eko-kläder är en djungel, det finns många märken som har någon egen sorts märkning. Hur eko de är kan dock variera mycket. Lite info om det här hos Råd och Rön. Där står det bl a om Oeko-tex/Öko-tex märkningen, som inte är en eko-märkning utan en hälsomärkning.  Oeko-tex märkningen har funnits sedan 1992, och i en striktare variant sedan 1995.

DownloadedFile-2

“Öko-tex är en frivillig märkning av textilprodukter som visar att de inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa. Eftersom man minimierar användandet av kemikalier vid tillverkningen av dessa produkter så kan man se det som en indirekt miljömärkning, även om råvarorna inte är ekologiskt framställda.”
Källa.

Men en öko-tex märkning innebär ju inte att plagget är ekologiskt, även om det kan vara det. Numera finns den här märkningen:

gots-logo1

GOTS-märkningen är internationell och innebär att plagget består av minst 70% ekologiskt framtaget material, men även att arbetarna har drägliga löner och acceptabla arbetsförhållanden. Kriterierna för att få använda GOTS-märkningen hittar ni listade här.

Om man inte hittar kläder som är GOTS-märkta så kan man ju alltid fråga efter dem. Återigen det här med fråga/efterfråga 🙂

Man kan även hålla utkik efter andra symboler, ni kan läsa om dem här:

images-1 svanen Print bra miljoval logo images
This entry was posted in Ekoinfo!, kläder, konsumtion, miljövärstingar, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ekoinfo! GOTS och Oeko-tex

  1. AktivaDagar says:

    Tack för bra info! Håller på och försöker sätta mig in i denna djungel…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s