37: Borsta tänderna miljövänligt

Jag har provat en del ekologiska tandkrämer. Weledas salttandkräm – smakade usch. Nu har vi tandkrämer från Urtekram i badrummet. De är okej, tänderna blir rena. Exakt samma fräschör som med en flourtandkräm blir det inte, men det är okej. Jag är kluven till flour, ju mer jag läser om det så känner jag men usch. Samtidigt så vill jag ju inte få försämrad munhälsa, jag har haft en del karies – ingen våldsam mängd men ändå.

Nån som läser här som slutat med flour? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Men ifall man som i de flesta fall använder tandkräm med flour så kan man numera välja Svanenmärkt sådan. Hos Miljötankar kan man läsa ett mycket bra inlägg om eko-tandkräm här. Två märken har en Svanenmärkt variant, det är Acta och Zendium. Jag letade nu på mitt lokala ICA Maxi utan lycka men ska söka vidare.

Varför ekologisk tandkräm?

“Exempel på ämnen som kan finnas i tandkräm är parabener, triklosan och natriumlauryl-sulfat. Triklosan är ett bakteriedödande miljögift som har hittats i reningsverk, fiskar och bröstmjölk. Parabener är vanliga konserveringsmedel men är misstänkt skadliga för miljön. Natriumlaurylsulfat är ett ämne som kan irritera slemhinnorna men som finns i de flesta vuxentandkrämer som skumbildare. I Svanenmärkt tandkräm kontrolleras att inget av dessa ämnen förekommer.”

Källa.

Svanen har följande kriterier för tandkräm:

 • inga misstänkt hormonstörande ämnen tillåts
 • inga antibakteriella ämnen som kan lagras i djur tillåts (t ex triklosan)
 • det skumbildande ämnet natriumlaurylsulfat är inte tillåtet, det finns mildare alternativ
 • förpackningen är miljöanpassad och lätt att återvinna

Edit: Anna E påpekade att man kan ju även köpa ekologiska tandborstar, jag hade tänkt skriva om det men det bara försvann! Tack Anna E! 🙂 Självklart kan man köpa ekologiska tandborstar. Till både vuxna och barn finns det tandborstar som är gjorda av bambu och till barn finns en variant gjord av majsstärkelse. Båda varianterna är komposterbara. Hos Jordklok kan man även köpa ekologisk munskölj och de har ett stort urval av tandkräm utan flour.

This entry was posted in eko-varor, hygien/skönhetsprodukter, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to 37: Borsta tänderna miljövänligt

 1. Anna E says:

  Vi kör också på Urtekrams tandkräm, Mint för vuxna och barntandkrämen till min son. Har också provat Weledas barntandkräm men den var för stark och gillades ej! Köpte nyligen ett annat märke som har fått bra omdöme, det heter Jack and Jill, men det har vi inte testat än.
  Glöm inte tandborsten! Jag själv borstar tänderna med Ekotandborsten och tycker den är kanon. Jag köpte den i barnvarianten till min son också men han var lite för liten och hade redan vant sig vid plasttandborstarna så den får jag vänta lite med till honom. Blev dock jätteglad då jag hittade en tandborste för barn gjord av majs! De kommer också från Jack and Jill och finns att köpa bland annat på Jordklok och alvehem. Den tandborsten accepterades utan problem! Skönt att slippa plasten!!
  Angående flour så tror jag att bara man borstar ordentligt så klarar man nog sig, själv har jag aldrig haft problem med karies, dock hade jag problem att få barn så därför slutade jag med vanlig tandkräm för några år sedan. (och en annan massa skit vi använder) I Kanada rekommenderar man inte flourtandkräm till barn under tre år! Kan vara något att tänka på.

  • AnnaCarin says:

   Jag köpte Eukalyptus till mig, hade nog varit bättre med mint… Barntandkrämen är riktigt bra tycker jag 🙂 Ahhhh men JUST ja! Glömde ju tandborsten! FÅr göra en endit ikväll. Tack snälla!! 🙂
   Ja alltså ju mer man läser om flour, desto tveksammare blir jag ju. Vad himla kul att höra att det gick vägen med barn, jag känner så många som har haft det svårt, och som fortfarande inte lyckats. Den sorgen. Stor kram!

 2. Jag har provat ett antal ekotandkrämer nu, och tyvärr har jag inte hittat någon som smakar tillräckligt gott och fräscht för mig. Kingfischers var en favorit hos många, men inte ens den funkade. Istället kör vi Actas här hemma. E får dock flourfri (Jack n Jills som jag ser att du fått tips om ovan, men vi har också haft Laveras som E också gillade men som var lite knepig då den var rödfärgad och ganska rinnig – i kombo med vit pyjamas…), och förhoppningsvis så blir det lättare för henne sen som inte vant sig vid den där mintsmaken som vi har.

  • AnnaCarin says:

   Ja jag saknar floursmaken när jag provar andra. Får se hur jag gör, men det känns ju väldigt onödigt med flourtandkräm på Bens mjölktänder. Ska prova den där Jack n Jill! Haha nä rödfärgad verkar vara en dålig deal. 🙂 Tack snälla för tips!!

 3. Carolina says:

  Kingfischers minttandkräm med fluor är min favvo hittills. Har provat en del nu när jag pga gravidsura smaken i munnen borstar tänderna x antal ggr om dagen. Har även Weleda Plant gel, rödfärgad. Helt ok men sen jag såg att den saknar fluor använder jag den bara för de där “mellanborstningarna”. Har förstått nånstans att fluor är dåligt, men har medvetet undvikit att läsa om det då jag har kassa tänder, lätt att få hål och tandsten och tänker att fluor ändå är bevisat bra mot sånt…
  Senast på Ica Maxi köpte jag “Aloe Vera Original, för en naturligt friskare mun”. Ingen aning om hur miljövänlig och naturlig den egentligen är och har inte provat den än. Men som sagt, efter den här graviditeten kan jag bli tandkrämsprovare. Skulle inte kunna gå tillbaka till typ Colgate, smakar som att borsta tänderna med socker i jämförelse. Blä!
  Nu ska jag googla på nätshopping av Kingsfischer. Den är slut snart 😦

  • AnnaCarin says:

   haha åh det där med att vara gravid och borsta tänderna. Jisses. Jag höll på att kräkas de första 20 veckorna varje gång jag borstade. Såg att Jordklok har Kingfisher! Jag får prova! 🙂 Grattis till graviditeten! 😀

   • Carolina says:

    Jag kräks om jag inte borstar tänderna i tid och otid 😉
    Japp. Har påbörjat en beställning där. Även Natracare förlossningsbindor. Känns så knasigt bara. Man vet ju inte om man kommer behöva dem (Med dryga fem veckor kvar- påbörjad nojjing)

   • AnnaCarin says:

    Haha åh det är så himla olika. Alla de där åkommorna som följde med att vara gravid. Jag fick bla överprodukion av saliv och gick hela sommaren i Sthlm och spottade. Bindorna blir nog bra, jag hade några stora från apoliva. Hellre att ha hemma än att behöva handla sen. Sno med dig såna nättrosor från BB! Fem veckor! Spänannde! Kollade lite nogrannare nu förresten, såg att det var du 🙂 Vad roligt att du läser! 🙂

  • AnnaCarin says:

   Den där Aloe Vera är nog en klassisk greenwashing, jag stod och kollade på den på Maxi med. Tror inte den är miljövänlig.

 4. Anna E says:

  Är det någon som känner till om det finns tandborstar även till vuxna i majstärkelse? Eller är det någon som provat Jordkloks bambutandborste och kan säga om den släpper strån? Har kört på ekotandborsten den med svarta strån ett tag och får jämt och ständigt strån i munnen det är inte alls roligt 😦 först trodde jag att det var när tandborsten behövdes bytas ut men nu har jag fått strån i munnen av tre nya tandborstar…förstår varför min son direkt ratade barnvarianten.

  • AnnaCarin says:

   Har missat det här totalt!! Sorry!! Jag har bara provat Jordkloks tandborste och den är superhård. Min mun fixade den inte. Jag har den mjukaste man kan få tag på annars. Har använt Jordkloks till att göra rent tvättfacket från mögel, mycket bra för ändamålet. 😀

 5. Anna E says:

  Tack. Köper tepes på apoteket så länge tills det kommer en majsvariant för vuxna. ( så lite onödiga plastdetaljer som möjligt och gjorda i polypropen.)

  • AnnaCarin says:

   Smart val, jag hade såna förut, får återgå till det. Jag har hel tandborste den mjukaste man kan hita. Mina tänder är verkligen av der veka slaget. 😦

 6. Sandra says:

  Hej! Jag lever ett så naturligt och giftfritt och miljövänligt liv som möjligt. Bytte för ca ett år sedan ut min tandkräm mot en flourfri. Kingfisher. Var nöjd i början. Men nu ett år senare har jag mer tandsten än förut och har för första gången i mitt 27-åriga liv fått hål. Och jag äter till och med bättre mat och mindre socker än för ett år sedan. Väldigt besviken. Men har behövt börja med flour tandkräm igen. Så man ska vara försiktig och tänka till en extra gång innan man slutar med flour.

  • AnnaCarin says:

   Absolut! Alla har så olika munhälsa med, jag varvar fluorfri med fluorig. Var hos tandis nu i somras, och det såg ut ungefär som vanligt, får utvärdera nästa gång. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s