36: Sporta eko

Hmm. Ja nu sportar jag ju rätt lite, så dagens hälso-löfte är väl att sporta lite mer, först och främst. Men hur sportar man eko då?

  • Köp miljömedvetna träningskläder, köp inte kläder som är anti-bakteriella. Sådana träningsplagg som marknadsförs som luktfria innehåller ofta miljöfarliga ämnen, tex triclosan, silver och triklokarban – alla ämnen som följer med tvättvattnet ut i naturen där de inte bryts ned. Att köpa sådana kläder innebär också att man bidrar till att sprida antibiotikaresistens, de antibakteriella ämnena i kläderna liknar antibiotika i uppbyggnad. Att bidra till att man kanske inom kort inte kan genomföra en enkel operation utan att det medför livsfara bara för att man är rädd för att lukta på träningen är det försvarbart? Nä. (det samma gäller förstås alla städprodukter som marknadsför som antibakteriella – köp dem inte!)
  • Träna ute! Åk skidor på vintern, löpträna eller cykla när det är barmark. Nu gör ju en del det året om, men det är inte för mig. Skidor åker jag inte heller men gärna pulka! 🙂 Men seriöst, alla utegym som har dykt upp, smart, nyttja dem. Eller ta en runda i spåret, bättre att springa ute än att springa på ett löpband. Jag har läst om vissa gym som har kopplat sina spinningscyklar till elnätet så att man tar tillvara energin när man cyklar omkring på stället – smart. Det tillämpar inte Friskis i Visby, men jag hoppas det är framtiden. Tänk om man kunde seriekoppla löpbanden? Ett drivs med ström och resten driver varandra! Det är ju väldigt mycket energi som bara slösas bort på ett gym.
  • Träna hemma. Det är ju tidssparande med, sätt på en dvd hemma. Det kräver ju disciplin men sparar energin som går åt för at ta dig till passet.
  • Köp smarta eko-produkter, tex letar du efter en ny yogamatta så finns det biologiskt nedbrytbara, vill du ha en ny vattenflaska satsa på en miljövänlig i metall. Köp ekologiska  kläder/skor. Det grå att hitta eko-varianter som inte är dyrare än vanliga träningskläder, som överlag är ganska dyrt. Kläder av återvunnen PET finns med, men efter att ha förstått hur plasten tvättas ut fleecekläder så tänker jag att det borde väl gälla för träningskläder med.
  • Träna efter årstid, gör vinteraktiviteter om vintern i Sverige och sommaraktiviteter om sommaren i Sverige. Det här är lite svårt, jag går och simmar en gång i veckan och tänker fortsätta med det. Bassängen är uppvärmd, den är inte gigantisk men jag kan tänka mig att det går åt en del energi till uppvärmningen. Den har väldigt liten klorhalt iaf, och rengörs på något vis med salt. Jag har försökt hitta någon information om det här men gått bet, jag får fråga på plats.
This entry was posted in eko-varor, energi/energislöseri, kläder, konsumtion, miljö, miljövärstingar and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s