35: kultur digitalt, legalt och eko

Hur många köper CD-skivor längre? Sedan Spotify kom så har i alla fall jag inte köpt särskilt många. Det har väl blivit enstaka om jag gått på konsert med någon lite mer okänd artist. Nu för tiden så tjänar artiser mer pengar på vårt Spotify-lyssnande än CD-försäljningen, jag tror det skiftade 2009. Självklart kan man diskutera huruvida artisten får tilräckligt mycket pengar, och jag tror att man borde göra om avtal så att de som gör musiken får mer ersättning. Absolut. Men jag vill ändå hylla elektroniska tjänster, jag älskar Spotify! Det är enkelt och för en liten peng slipper man reklamen, 100kr/månad är helt okej pengar för att få tillgång till en OTROLIG mängd musik, och plattorna släpps ju jättesnabbt på Spotify. Visst, vissa artister kan man fortfarande inte lyssna på, eller man kan inte höra alla deras skivor, men i stort sett hittar jag alltid vad jag letar efter. Miljövänligt är det. Tjänsten kräver ingen tillverkning av skiva och inga utsläpp vid transport. Win!

Film och tv då? Om man inte vill piratladda ner så blir det dyrt om man tex väljer att köpa tv-serie boxar. Alternativ till den jättedyra boxen som man lukar på en helg och det olagliga där upphovsmänniskorna inte får ett jota, börjar dyka upp. Jag gillar svtplay, de har ju faktiskt börja sända program bara på nätet. Nu har ju Viaplay och Netflix poppat upp med, jag har inte köpt deras tjänst ännu – jag tycker de har lite knapert utbud och lite åldrade filmer och program. Jag har sneglat lite på amerikanska Netflix, deras utbud är helt klart bättre, det funkar ju så länge det bara är jag som kollar. Men när min son som redan kollar Mamma mu och så vill kolla – ja då behövs ju svenskt tal. Jag har funderat på andra streamingvägar, som ett komplement. Jag har hört talas om Hulu och UnoTelly, men inte riktigt satt mig in i hur de funkar. Jag hittade också ett tips om  Western Digital.  Är det nån som läser här som har provat något så tar jag tacksamt mot tips, jag skulle verkligen vilja ha en tjänst lik Spotify, med utbudet och tillgägligheten. Samt att det är lagligt förstås.

E-böckerhar jag ingen jättekoll på, men med läsplattans inkomst så kan jag verkligen se att det skulle funka. Men jag tror människor rent allmänt är lite hårdnackade med böcker, att man gillar att klämma lite på dem, ha dem på rad i bokhyllan. Då är ju det fantastiskt med second hand antingen i butik eller på nätet. Man kan hitta mycket bra begagnade böcker på Bokbörsen bla. Sen finns ju alltid gamla hederliga biblioteket, en gratisförmån utan dess like. 🙂

This entry was posted in energi/energislöseri, konsumtion, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to 35: kultur digitalt, legalt och eko

 1. Johan says:

  På vårt bibliotek kan man både e-böcker och ludvöcker via strömmande media. De har även musik man kan låna digitalt över nätet. Kanske ditt bibliotek har det med?

  • Johan says:

   Ljudböcker ska det vara. Så går det när man skriver kommentarer på telefonen.

   • AnnaCarin says:

    hehe modern teknik! 🙂 Jodå man kan låna e-böcker på mitt lokala bibliotek, men inte musik eller digital film. Jag har aldrig lånat någon däremot, jag tror ifall jag hade haft en läsplatta så skulle det vara aktuellt, men nu så känns det fortfarande roligare med en vanlig bok. Och de lånar jag på bibblan! 🙂

 2. Hejhej!
  Härligt inspirerande blogg alltså!
  Värmer i hjärtat när jag ser att fler & fler sprider miljötänk på webben ♥
  Tack för din fina fotokomplimang också (:
  //anna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s