34: Skippa konservburken

Dagens eko blir att sluta köpa konservburkar och köpa minimalt med varor förpackade i glas. Att skippa glaset helt kommer jag inte att göra, men sådant som går att köpa på refill ska jag sluta handla i ny burk. Konservburkar däremot, de är onödiga. Inte bara ur miljösynpunkt utan ur hälsosynpunkt. Konserver har ett ytskikt av plast inuti och i plasten finns bisfenol A, BPA. BPA är förbjudet i vissa produkter i Sverige som nappar och nappflaskor till barn. BPA har en struktur som liknar ett hormon i kroppen och kan störa kroppens endokrina system. Studier har visat att BPA även i små doser kan störa vår fortplantningsförmåga och dessutom öka sjukdomar som cancer och diabetes.  Livsmedelsverket tycker dock inte att det är någon fara att äta konserver, ni kan läsa om det här.

Vi är generellt bra på att återvinna konservburkar och glas, de förpackningarna som är i omlopp stannar för det mesta i omlopp – i Sverige. Ett visst svinn sker förstås. Både glas och metall kan återvinnas i princip hur många gånger som helst, men det krävs stor mängd energi både vid framställande och återvinning.

Det miljö och klimatsmartaste är att välja förpackningar i kartong. Dessutom är det bästa att välja förpackningar av fyrkantig sort – de tar mindre plast vid transport, och förpackningar som är fulla. Om man har valet mellan enbart kartong eller ett blandmaterial tex kartong med plastskruvkork så sparar man 15-20% energiåtgång om man väljer den i enbart kartong.

Angående BPA så känns det för mig bättre att låta bli att äta konserver, men det är ju självklart upp till dig själv som konsument. Att välja bort dem med tanke på miljön är ju ett mer tydligt argument.

This entry was posted in barn, eko-varor, energi/energislöseri, konsumtion, mat, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 34: Skippa konservburken

 1. Mikaela says:

  Håller helt med dig. Tyvärr finns det tre produkter jag inte hittat i varken tetra eller glas: ekologisk majs, ekologisk kokosmjölk och konserverad frukt.

 2. Mikaela says:

  Frukt på konserv är mitt “dåliga samvete”. Jag älskar persikor på burk. Jag kan leva på dem… Och frusen majs smakar tyvärr inte lika bra:-( Kokosmjölk har jag hört att man kan göra själv, men det hinns inte riktigt med, så än så länge får det nog tyvärr bli konventionell på tetra. Har hört av andra som mailat Kung Markatta att de inte belägger sina burkar på det sättet, eller hur de nu hade svarat, men jag tror nog ändå inte på det.

  • AnnaCarin says:

   Åh enda gångerna jag använder majs är i tacos 🙂 Åh persikor på burk! Gott! Inte heller vanligt inköp här, men jag kan förstå varför! 🙂 Aha, nej man kan undra varöfr just de inte skulle ha det. Men det verkar vara lite olika halter iaf. Men nä jag är itne sugen på konservburk med hormonstörande ämnen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s