32: Minska ner på riset

Ris
Att odla ris kräver mycket vatten, det är ju inte så svårt att inse. Vad jag inte visste är att risodling släpper ut ganska mycket metan, det gör att 1 kg ris har 3 ggr så stor miljöpåverkan än t ex 1 kg potatis bara när det kommer till odling. Sedan så är ju inte ris närproducerat precis, utan transporteras förstås hit. Man använder dessutom rätt mycket bekämpningsmedel under odling, och dessutom så har man i Malaysia odlat fram ett slags “topp-ris”, jag är inte motståndare till GMO rent generellt, men det här superriset håller på att tränga undan alla andra rissorter. Det är med GMO är ju något jag egentligen inte kan kritisera när det betyder att fler blir mätta, jag känner att jag hamnar på hal is direkt. Men hur som. Ris står ofta på listor över mat vi nordbor borde äta sällan.

Vi äter en del basmatiris här hemma, jag väljer ekologiskt ris, men det är ju inte mer klimatsmart. Min son gillar ris och det har varit ett enkelt alternativ. Men det finns ju alternativ, okej alla nedan går inte hem hos en tveksam två-åring, men man kan ju försöka igen, och igen, nån gång kanske det funkar. 🙂

Bulgur/couscous
Är ju gjort på durumvete, vilket inte odlas häromkring, men något närmare än ris. Eller tydligen så går det att odla durumvete i Sverige, men det görs inte i speciellt stor skala. Det bästa är ju att välja ekologiska varor. Klimatmässigt sett, ett smartare alternativ än ris. Durimvete odlas främst runt medelhavet och i Indien.

Pasta
Pasta är ju också gjort på durumvete, och är också mer klimatsmart än ris. Det finns ju så många roliga sorter med! Jag försökte hitta någon statistik som känns lite tryggare än wiki, men gick bet, men enligt wiki iaf så är pastan som säljs i Sverige mestadels importerad från Italien. Hoppas på det.

Quinoa
Växer på höga höjder i sydamerika, och är klimatsmartare än ris. Kräver inte mängder av vatten vid odlingen. Väljer man Saltåkvarns quinoa så är den ekologiskt odlad och hittransporterad med båt.

Matvete/mathavre/matkorn
Borde väl egentligen stå som första alternativ, men det fanns ingen tanke bakom rangordningen, det är bara en uppräkning. Kallas ibland “svenskt ris”. Närproducerade rissubstitut, och väldigt bra klimatmässigt. Det verkar vara svårt att hitta dem i ekologisk variant, jag läste ett inlägg hos Solkatten om det, att efterfråga eko hos leverantören är ju en idé. 🙂

Dinkel
Åh nu kan vi prata om närodlat! Dinkel odlas med framgång på Gotland! Dinkel går ju att köpa som hela korn men också som mjöl. Jag köper alltid dinkelmjöl, oftast blir det Saltåkvarns påse men jag får alltid lite dåligt samvete, jag borde stödja den lokala producenten Laban istället.

Baljväxter
Man kan även ersätta ris med bönor, linser eller andra ärtväxter. Att göra en linssallad som tillbehör till sitt protein är ju jättegott. (dock håller inte 2-åringen med)

Vi kämpar hårt för att äta mer potatis här hemma, jag själv gillade aldrig potatis när jag var liten men kan uppskatta det nu. Det är inte alla som mår bra av att äta potatiseller pasta, och då ska man ju förstås låta bli. Det finns nog inga rätt och fel, utan bara vad som är rätt för en själv. Jag har bara en aversion mot att skala potatis, men det får väl vara nog med lyxproblem här hemma liksom. Gör’t liksom. Ekologisk potatis har seglat upp litegrann iaf de senaste månaderna. Men jag ser inte potatis som ett alternativ till ris, det är ju två olika slags måltider…

Hur som, vi kommer inte plocka bort riset helt, men minska ned på det. Ris kan ju få bli så där lyxigt, som det faktiskt var när man var liten. Potatis, potatis, potatis, potatis, RIS! potatis, potatis, potatis… skojar bara, det finns ju fler alternativ idag än potatis. 😀

This entry was posted in eko-varor, energi/energislöseri, globalt, konsumtion, mat, miljö, miljövärstingar and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 32: Minska ner på riset

  1. Vicky says:

    Jag bor mitt i europas största risodlingsdistrikt och här kommer åkrarna snart att vattenfyllas. Det är verkligen en massa vatten som pumpas ut. Vår familj äter inte jättemycket ris, men å andra sidan är det ris vi äter oftast närodlat om det skulle vara någon fördel. Allt vatten stället till en del bekymmer – bl a älskar myggorna att lägga sina ägg där på våren och många samhällen besprutas med flyg för att försöka komma till bukt med myggproblemen.

    • AnnaCarin says:

      Oj vet du jag hade inte fattat att det odlas ris i Europa! Kollade nu, känner mig lite dum. Saltåkvarns ris ska tydligen vara odlat i Italien. Men det låter ju som om det är rätt jobbigt! Och ja mycket vatten. Spännande att höra dock.

      • Vicky says:

        Det var nog inget jag reflekterat över innan jag flyttade hit heller, så jag tycker inte du behöver skämmas 🙂
        Men med tanke på att risotto väl får räknas till en av nationalrätterna så ligger det ganska nära till hands ändå. Italienare är väldigt bra på att äta lokala råvaror överlag faktiskt och man hittar t ex bara de frukter och grönsaker i butikerna som det är säsong för

      • AnnaCarin says:

        Hahaha ja men just ja. Risotto! Ja jag kan tänka mig att de är lite bättre på att äta lokalt. Men sen har de ju så mycket mer spännande matvaror året om än vad vi har. Palsternacka liksom. 😀 Jag är lite avundsjuk på dig, speciellt nu när våren aldrig kommer….

  2. Anna E says:

    I Icas egna ekologiska varor I love Eco finns dinkel matvete.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s