26: Dofta eko

Fragrance, perfume. Framställda av okända syntetiska kemikalier och tillverkarna behöver inte, av konkurrensskäl, att uppge alla sina ingredienser i parfymerna. De flesta syntetiska parfymer innehåller ftalater, som är fertilitetstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna. Det finns 28 olika doftämnen som är förbjudna inom EU enligt Kosmetikadirektivet, och som klassas som allergiframkallande.”

saxat från naturligtsnygg.se

Dessutom så innehåller köpte dofter oftast syntetisk mysk. Naturlig mysk kommer från myskhjortens körtel eller myskväxten. Att en hjort fått sätta livet till är ju inte heller så kul. Men risken att köpa parfym med naturlig mysk är rätt liten, oftast är mysken syntetisk och vissa av de syntetiska myskerna är konstaterat hormonrubbande. I Danmark rekomenderas gravida och ammande kvinnor inte använda parfymer alls p g a ftalater och syntetisk mysk. Utöver fertilitetstörande så är ftalater cancerogena. Trevligt. Mysk är inte giftigt i sig men lagras i vår fettvävnad och följer även med vattnet ut i naturen när vi tvättar, tvättar oss och duschar. Vad som händer högre upp i näringskedjan vet vi inte.

Syntetisk doft är ju inte bara parfym, det gäller ju alla andra produkter som doftar. Tvättmedel, duschprodukter, diskmedel etc. Enklast och miljövänligast är att välja doftfria produkter.  Kroppsprodukter kan få dofta lite tycker jag, men jag väljer ekocertifierade för att slippa ämnen som inte är bra för mig, eller naturen.

När det gäller infertilitet och syntetiska ämnen är jag ingen expert. Jag försöker hitta statistik. Jag tycker det är ett himla prat om ålder bara, ja – det är konstaterat att både kvinnor och män, mest kvinnor, blir mindre och mindre fertila ju äldre de blir. Men det förklarar inte alla som har problem att få barn innan de där magiska gränserna kickar in. Jag har tidigare bloggat p g a ofrivillig barnlöshet – i mitt fall var det för att jag var ensamstående och inte p g a infertilitet, men däremot kom jag i kontakt med MÄNGDER av människor som har svårigheter att bli gravida. Inte p g a ålder. Det är otroligt jobbigt fysiskt och psykist att gå igenom infertilitetsbehandlingar, och för att inte tala om kostanderna för landsting OCH privatpersoner.

Gör era barn och er omgivning en tjänst och kemikaliebanta hemma. Välj bort syntetiska dofter. Tvätten behöver verkligen inte lukta “sommarblom”. Ren tvätt luktar gott ändå. Välj bättre tvål, dusch och övriga kroppsprodukter. Utan ftalater, utan syntetiska mysker och andra skumma ämnen.  Här kan ni läsa en checklista för hur man kollar INCI-listan, alltså produktens innehållsförteckning.

Parfym då, jag har letat efter den ultimata i åratal. Luktat hit och dit men faktiskt aldrig köpt en konventionell parfym – det kan jag tacka min velighet och priserna för. Och nu när jag har blivit medveten om gifterna i dem så blir det ännu enklare att välja. Och välja bort. Det finns eko-parfymer, välj en sån nästa gång du ska handla ny.

This entry was posted in eko-varor, hygien/skönhetsprodukter, konsumtion, miljö and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s