25: Var kritisk

Jag är i grund och botten en rätt naiv person. Det har sina fördelar och nackdelar. Nu har väl naiviteten runnit av lite när det gäller företag och miljö, men för ett par år sedan kunde jag med falla för “greenwashing”. Greenwashing är när företag utformar en produkt, en produktbeskrivning eller en reklam så att konsumenten luras att tro att produkten är eko eller i alla fall lite snällare mot miljön än andra. Sådana trix kan vara att använda grön färg på produkten eller att helt enkelt använda ordet grön, pure, naturlig eller eko på något vis. Lurendrejeri är vad det är! Greenwashing som uttryck myntades redan 1985.

Exempel på greenwashing:

macronova_3d_content1 Greenwash_0 untitled1 Pure and Natural Greenwashed Huggies images

Hannah på Naturligtsnygg.se har skrivit ett inlägg om det här.

Det finns även en del företag som man kan luras tro är eko rakt igenom, två sådana som jag tänkt “miljövänliga” om är Lush och Body Shop. De har bägge två produkter som är miljövänliga, men knappast alla.

Så det kan vara en idé att sätta på sig sina kritiska glasögon och granska förpackningen lite närmare. Om man inte orkar hålla reda på olika kemiska namn, de är långa och krångliga så kör på symboler. Om det gäller skönhetsprodukter så är de här märkningarna ok:

eceocert_certified_organic1 DownloadedFile certifikaty-natrue cosmetique bio - cosmebio

Vill man läsa mer om de olika märkningarna ovan kan man göra det här.

 

 

This entry was posted in eko-varor, globalt, hygien/skönhetsprodukter, konsumtion and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to 25: Var kritisk

 1. Sanna says:

  Det är viktigt att vara kritisk, bra skrivet! 🙂 Du skriver verkligen om viktiga saker! Så skönt att det är fler som tänker som jag.

  Jag har slutat med konventionella skönhetsprodukter för jag blev alldeles mörkrädd. Nu använder jag olivtvål från Aleppo istället för duschcrème och schampo. Ansiktet rengör och smörjer jag in med ekologisk olivolja, som ansiktsvatten använder jag rosenvatten och om jag är extra torr använder jag vetegroddsolja. Kroppen smörjer jag också in med olivolja. Ibland använder jag honung som ansiktsmask. Parfym har jag slutat med och använder istället eteriska oljor. Vanlig deo har jag också slutat med och använder istället en deo av alun.Jag använder bara smink som är ekocertifierat och som innehåller naturliga ingredienser. Hårspray och andra stylingprodukter har jag också slutat med. Jag färgar inte håret heller.

  Jag känner verkligen att min hy och mitt hår mår mycket bättre nu än när jag använde konventionella produkter.Färre finnar, färre svarta porer, mindre torr och flagig hud, mindre rödflammig, färre konstiga utslag, ren på djupet. Min hårbotten har slutat klia, håret är mindre slitet, har mer volym, behöver inte tvättas lika ofta. Det viktigaste för mig är dock känslan inombords, att jag vet att jag inte utsätter mig för lika många gifter som tidigare.

  Har även lärt mig att 20 % av hur ens hud är kan man påverka utifrån med krämer, medan 80 % kommer “inifrån”, dvs. hormoner, vad man äter och dricker, om man är stressad, om man röker, om man sover bra och tillräckligt osv. Om man är i balans syns det i huden och håret.

  Har du läst “Badskumt” och “Den onda badankan” av Katarina Johansson? Riktigt bra böcker som handlar om gifter i badrumsskåpet och i hemmet. Den här bloggen är också fantastisk: http://emmagranath.se/

 2. AnnaCarin says:

  Åh jag kör nästan uteslutande med no po, jag brukar köpa balsam men oftast mår mitt hår bäst av ägg-schampo. Rosenvatten?! Spännande! Vad har du för hudtyp? Jag har en sån där jobbig blandhy som aldrig blir riktigt bra. Den är inte sämre med no poo än med konventionella metoder dock så jag kör på. Jag brukar OCM:a med ricin/oliv eller ricin/jojoba. Smörjer gör jag med tistelolja som ska vara lite bättre för fet hy.

  Haha ja du det stämmer nog med sömn på mig. Jag röker inte och äter rätt bra, men sova… när ska man hinna göra allt?? Håller på att läsa badskumt nu! Ska kolla upp den där bloggen! Tack för alla tips! 🙂

 3. Sanna says:

  Låter jättebra att du håller på med no’poo! Jag blev nyligen medlem på den sidan, så kul att upptäcka att det finns många många fler som tänker som vi. 🙂 Är du också med där? Ägg låter spännande, jag har aldrig testat själv men det verkar ganska vanligt. Jag gjorde någon majonäsaktig hårinpackning en gång, den funkade bra. 🙂 Annars är senaste nya kärlekarna kokosolja och arganolja i håret, fantastiskt!

  Ja, rosenvatten hittar man i en grön glasflaska på “exotiska” hyllan i många affärer, typ bredivd ajvar och mango chutney. Kostar typ 10 kr och räcker jättelänge. Det doftar gott och är skönt att spraya i ansiktet (jag har hällt över det i en liten sprayflaska). Man kan även dutta på det med bomullspads, men jag försöker att inte använda bomull i onödan. Det var Emma Granath som skrev om rosenvatten, så kolla in vad hon skriver om det. 🙂 Det var för övrigt hon som fick mig börja använda naturliga produkter för snart 3 år sedan.

  Jag trodde att jag hade fet hy för att jag fick finnar så förr använde jag massa apoteksgrejer mot akne, men då blev jag torr så jag hade väl också klassisk “blandhy”. Upptäckte dock via Emmas tips och under en ansiktsbehandling att jag har torr hy. Emma skrev att det egentligen mest är överviktiga gubbar som har fet hy, men att många, liksom jag trodde, tror att de har fet hy och använder uttorkande produkter som får huden att producera ännu mer fett. Precis så var det för mig, finnarna försvann ju aldrig, trots akneprodukter. Idag vet jag att jag torr hy som behöver mycket fukt och fett, så oljorna är jättebra. Jag får finnar, men inte alls på samma sätt. Jag märker mycket tydligare nu hur min hud påverkas av hur jag lever. När jag har druckit alkohol i lite större mängder (alltså mer än 2 glas vin) ser jag det i huden, den blir liksom lite röd och torr (alltså tror mest att det är jag själv som ser det). Om jag har druckit för lite vatten blir jag också jättetorr i ansiktet. Jag märker också att jag får finnar på hakan precis innan mens, just zonen runt hakan är hormonzonen enligt Emma så det stämmer verkligen på mig.Det finns mycket spännande att läsa i hennes blogg. 🙂

  Jag röker inte heller och tycker också att jag äter rätt bra, men det slinker ner choklad, bullar, vin och annat gott då och då. Lever dock enligt devisen att det är viktigt att äta för själen också, det är viktigt med njutning (som i franska böckerna jag tipsade om). Jag håller med om att det där med sömnen är svårt ibland, jag är expert på att sova för lite, sova för mycket, vända på dygnet osv. En riktig grubblare är jag också. Jag tror att det är viktigt att helt enkelt bara slappna av och acceptera att man är som man är, det tror jag att man mår bättre av. Ingen är ju perfekt! Det är det jag verkligen gillar med Emmas blogg, hon är så mänsklig mitt i all klokhet.

  Jag försöker påminna mig själv om att leva i nuet och inte stressa upp mig för saker jag inte gör, utan berömma mig själv över det jag faktiskt gör. Motion och dagsljus tror jag verkligen på för att må, det gör mig lugn, mindre spänd, gladare och mer fokuserad. Man behöver inte vara någon supermänniska och gymma var och varannan dag, men hålla igång. Ta en promenad eller en springtur, busa med barn (bra för skrattmusklerna också), städa, knåda en deg,ta trappan istälet för hissen, cykla till jobbet. Jag tror att det är bra att svettas lite ibland, både för att rena kroppen och hjärnan. 🙂

  Jag blir också grymt sugen på att blogga när jag skriver så här långa kommentarer, haha! 😉

  • AnnaCarin says:

   LÅnga kommentarer är ju jätteroligt! Jag nrukar själv göra det, bli helt ivrig och så blir det en liten uppsats 🙂
   Spännande! Jag ska abslout kolla upp ansiktsvård på Emmas sida! Tack snälla för alla tips! 😀

 4. Sanna says:

  Haha, vad bra att du tycker det! 🙂 Jag tycker bara att det är roligt att tipsa, så lite så! 😀

 5. Pingback: Ekoinfo! Rösta på Svenska Greenwash priset 2013 | 365 eko

 6. Bra skrivet. Inser att jag kanske är naiv inom detta området… MIn favvo-ansiktsprodukt står det organic på (en svensk produkt) men jag har väl misstänkt att det kanske inte stämmer då om de inte har nån märkning… eller kan det vara så att det kostar pengar att få en märkning så de struntar i det? Man får väl i vanlig ordning skicka ett mail och se vad dom svarar…

  Sedan brukar jag ju alltid passa på att informera om att min blandhy med “hormonella utbrott” har blivit mycket bättre sen jag slutade med mjölkprodukter. Önskar jag vetat det redan för 15 år sen… Allt som jag provat som bara sabbat hyn mer. Kanske kan det hjälpa nån som läser här 🙂

  • AnnaCarin says:

   Åh men det är så svårt att ha ögonen öppna jämt! Jag ha absolut gjort såna köp.

   Intressant! Jag har också poblemhy, som iof blivit mkt bättre när jag slutat med “ansiktsvård”. Jag äter ju mjölkprodukter men inte i nån vidare stor skala. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s