24: Återvinna

I den takt återvinning ökade så ökade den hemma hos oss när jag var liten. Jag vet inte idag om det hade med ekonomi att göra, om man betalade sophämtningen per kilo….? Men jag vet att vi återvann i princip det mesta som kunde sorteras. Tidningar eldades det upp ganska många i braskaminen om vintern i och för sig. När jag var liten fanns retur för metall i allafall,  konservburkar och aluminumburkar, per kilo. Jag minns hur jag satt på ladgolvet och bankade dem platta. Glas återvann mamma själv hemma så att säga – vi hade massvis av fruktträd och hon syltade och saftade.

Jag kan ha helt fel, en kan det inte ha varit så med att det inte fanns lika mycket material att slänga??? Tandkrämen kom utan kartong, tidningarna var inte inplastade, det fanns ingen frukt att köpa, typ lite så. Vi handlade inte alls på samma sätt vi gör idag. Eller romantiserar jag det? Man köpte det man behövde, varorna höll längre, det var inte samma slit och släng.

Återvinning har helt enkelt utvecklats i takt med behovet tror jag. Bland annat började man återvinna mer glas för att det ställde till det i förbränningen av hushållssoprna. Värdefulla råvaror återvinns oftare, som tex koppar – där 80% av all bruten koppar fortfarande är i omlopp.

Att återvinna sparar inte bara råvaror och sopor i deponi, man sparar energi. Om man tex återvinner en pantburk istället så sparar man 95% av den energi som det skulle gått åt till att göra en ny. Vi sparar 1 miljon träd om året då vi återvinner tidningspapper och pappförpackningar.

Svenskar är generellt bra på att återvinna. Så här ser bilden ut för Europa:

Picture 35Sverige är på fjärde plats, slagna av Slovenien, Belgien och Tyskland.

Picture 33

Siffrorna för 2011 var antal kg avfall per person: 459 kg. Av detta var den biologiska återvinningen (kompostering och rötgas) 69 kg/person. Energiåtervinningen (i form av fjärrvärme) var 236 kg/person. Materialåtervinningen (material som återvinns i annan form) var 150 kg/person vilket är 32,8% av soporna. 0,8 % av avfallet deponerades 2011, 2001 skärptes lagarna för deponi och det blir mindre och mindra avfall som deponeras. Deponier är ju i vardagligt tal soptippar, de som fanns (och fortfarande finns och gör skada) och de som fortfarande nyttjas.

Farligt avfall: Färg, batterier, kemikalier etc lämnades det in 59 830 ton 2011, det är 6,9 kg/person. Det finns dock beräkningar som på att 4000-6000 ton farligt avfall slängs i soporna varje år.

Jag har alltid sorterat, mer eller mindre. När jag bodde på Söder med en kombo så plockade jag upp grejer hen slängde i sopen. Metall, glas och hårdplast var och är sådana grejer som jag bara inte kan slänga. Och farligt avfall förstås. Jag har i perioder slappat lite, inte med de ovanstående grejerna men med biologiskt avfall (hata kompostflugor) och papp. Vilket är ju dumt, jag har 30 meter till en jättebra återvinningsstation. Nu har de utökat den med batteriholk och glasåtervinning. Så i princip behöver jag aldrig återvinna något någon annanstans. Elavfall förstås och farligt avfall, åker förstås till Återvinningscentralen i Visby.

Sedan jag började med den här bloggen har jag skärpt ihop mig och sorterar ALLT. Tänk de där små klisterlapparna på äpplen. De åker i plasten. Det kanske kvittar lika så länge jag har ett blöjbarn hemma. Det är ett annat inlägg, men jag kör engångsblöjor. De är mitt dåliga samvete. Så badrumssoppåsen är ju densamma. Men jisses! Min “brännbart” under diskbänken slänger jag max en gång i veckan, inte för att den är full utan för att den åker med de andra ut. Vad hamnar däri? Fönsterkuvert. Engångstvättlappar (de där som är torra). Muffinspapper. Bakplåtspapper. Nappar och tandborstar. Tops. Tygrester. Det  är inte mycket hur som.

Jag hittade en bra avfallsguide i pdf-format när jag googlade, ofta står det ju på förpackningarna nu hur de ska sorteras. Jag tycker det kan vara klurigt när två olika material blandas. Är man osäker så googla är mitt tips. Jag har tex trott att det var okej att slänga nappar i plasten. Bot och bättring.

Att återvinna lönar sig!

Bilder och siffror från Avfall Sverige.

This entry was posted in barn, energi/energislöseri, globalt, konsumtion, miljö and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to 24: Återvinna

  1. Erika says:

    Ett tips:) Jag har nyligen hittat biologiskt nedbrytbart bakplåtspapper bland de kända märkena som finns i vanliga dagligbutiker och det funkar ju även utmärkt att återanvända flera gånger dessutom. Så nu slipper de hamna i vanliga soporna 🙂

  2. Johan says:

    Imse vimses tygtvättlappar är suveräna. Testa dem. Mjukare än de i papper. Kan även rekommendera deras allt i ett-blöja.
    Vi körde engångsblöjor till vårt barn de första 2 månaderna men att se sopnerget som blev gick vi över till tyg. Sedan kan ju syskonen ärva blöjorna.

    • AnnaCarin says:

      Åh jag hade en för hög tröskel til tygblöjor, jag ska skriva ett eget inlägg om det. Det är mest att jag är ensamstående och det kändes som ett för stort projekt, nu så här i efterhand så önskar jag att jag ahde forskat lite mer. En vän till mig använde nämligen Imse vimses blöjor och jag tyckte det verkade meckigt, men det finns ju andra varianter.

      Men som sagt, det blir ett eget inlägg, och blir det någosin ett barn till så blir det tygblöjor. Nu hoppas jag att jag ser ljuset i tunneln lite när det gäller blöjor och potträning.

      Tack snälla för din input! 🙂

  3. Solkatten says:

    Apropå att det var mindre vi slängde “förr” så är min uppfattning att framförallt elprylar höll mycket längre förr. Mina föräldrar har t ex fortfarande kvar sin dammsugare de fick när de gifte sig på 60-talet, och den fungerar än! Vi själva har “förbrukat” åtminstone 3 st dammsugare på 20 år. Och inte är det alltid så att dyrare pryl= håller längre heller.

    • AnnaCarin says:

      Nej men visst är det så?! För att inte tala om mobiler, nu rä de ju designade att pajja efter garanti-tiden gått ut med en dag känns det som…

    • Sanna says:

      Ja, det är himla synd att nya elprylar inte håller längre. Jag har en underbar mintgrön Husqvarna Automatic symaskin från 60-talet, den går hur bra som helst. Förr tillverkades saker för att hålla.

  4. Sanna says:

    Vad duktig du är på att återvinna, vilken inspiration! Jag kan också plocka upp saker efter andra, speciellt när jag bodde i studentkorridor. Glas, konservburkar och petflaskor klarar jag verkligen inte av att se i sopkorgar, det kliar liksom i mina återvinnarfingrar.

    Häromdagen insåg att jag verkligen måste bli bättre på att återvinna mjukplast, det är ju läskigt att tänka på hur lång tid det tar för plast att brytas ned. Försöker verkligen att inte ta påsar i butiker och tänker alltid en gång extra vid frukt- och grönsaksdisken. Man behöver ju inte påsar till allting.Ska bara få sambon mer medveten om detta också. 🙂 Tygpåsar är verkligen bra att ha när man handlar, riktigt pratiskt att ha i väskan och så är de ju snygga också. 🙂

    • AnnaCarin says:

      Det där med mjukplast är ju inte något som återvinns överallt, jag vet att i Sthlm fick man inte slänga mjukplast i plasten… vet inte riktigt varför…? Kanske är annorlunda idag.
      Det är värt att kolla en avfallsguide, det är lätt att man tror att något går att återvinna som egentligen ska gå i brännbart, den missen har ju jag gjort flera ggr. Känns jättedumt att lägga i nått som förstör. Ja jag klurar på vad man kan byta ut fruktpåsarna med, det kanske finns några små lik såna baggu? Får kolla. 🙂

  5. Sanna says:

    I Stockholm verkar det ju vara lite segt med återvinningen överhuvudtaget, men det kanske beror på var i Stockholm man bor eller hur man prioriterar. Ja, en avfallsguide låter smart att kolla upp, det ska jag göra. I Linköping får man i alla fall slänga mjukplast i plasten. 🙂 Det låter ju klokt med små baggu. Eller sy själv eller använda papperspåsar. Många frukter och grönsaker kan man ju ta utan påse, som citrusfrukter och paprika som inte smular eller går sönder. Synd att Fairtrade/ eko-bananer måste förpackas i plastpåsar.

    • AnnaCarin says:

      Smart! Papperpåse! Kassörskorna lär ju inte bli glada förstås. Men så länge man självscannar borde det ju inte vara något problem. Bra tips!

  6. Erika says:

    http://www.miljovetarna.blogspot.se/2013/01/tisdagstips-plastpasen.html?m=1
    Mer matnyttigt ang just plast vs papper. Denna bloggpost visar på hur j-la svårt det är därute i miljödjungeln. Hur man än vänder å vrider så inser jag att ju mer jag vet desto mindre förstår jag att jag har missat 😦

    • Erika says:

      Haha så jag skriver. Menar att jag blir mer förvirrad ju mer jag lär mig 🙂

    • AnnaCarin says:

      Ja ibland känns det osm om det är omljigt att göra rätt… men då får man tänka att jag gör vad jag kan! Det dumma är ju när man tänker, äh inget spelar nån roll…. Det är klurigt. Jag har precis köpt 2 baggu till, de är ju av nylon – men det känns som om de är typ omöjliga att slita ut. Om jag itne tappar bort dom så kommer jag antagligen handla med dem om 10 år. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s