23: Kvinnlig hygien och lite kärlek

Innan nästa inlägg, nummer 23, så måste jag bara säga tack snälla ni för all fin feed-back jag har fått här på bloggen, på facebook och IRL. Det är fantastiskt kul att mitt projekt uppskattas av fler än bara mig, jag blir superglad för alla kommentarer och fina ord. ❤

Nyss ringde en vän och sa att bloggen hade väckt något vilande, det kändes så himla kul. Idag blir det inlägg 23 och det är inspirerat av dig Åsa!

Menstruation, tant röd, vår kvinnliga förbannelse… kärt barn har många namn. Seriöst så har jag faktiskt hört den där sista. Jag hittade lite intressanta (en del chockande!) siffror om mens:

 • 10 000 bindor och tamponger använder en kvinna under sitt liv.
 • 2 000 dagar, drygt, har varje kvinna mens i sitt liv, dvs ungefär 400 ggr.
 • 160 liter mensblod blöder varje kvinna i genomsnitt under sin livstid.
 • 1937 uppfanns den första menskoppen.

160 liter blod liksom. 10 000 mensskydd! Säg att man bara använder bindor, det är väl 10-12 bindor i ett paket. Det blir ju nånstans mellan 840 och 1000 paket. Om vi pratar i pengar så är det 25-30 000 vi lägger på mensskydd. Och då uppfanns menskoppen 1937. En menskopp kostar cirka 300 kronor och håller i ungefär 10 år. Det låter som en bättre deal. Här kan ni läsa ett jättebra blogginlägg om hur vi är lurade av mensindustrin, och flera jämförelser mellan menskopp, tamponger och bindor. Menskopp verkar säkert och fräscht, och väldigt eko.

mooncup

Jag har aldrig provat menskopp, jag höll på att göra det när jag läste det där blogginlägget men drygt fyra månader senare blev jag gravid, något som var tänkt en tid. Jag födde ett barn som vägde 4910 g och ja det var påfrestande. I dagsläget, så här drygt två år efter förlossningen,  använder jag inte tamponger och troligen kan jag inte heller använda en menskopp.

Men det finns ju alternativ som är lite bättre än always och libresse. För några år sedan lanserade Renée Voltaire sina produkter Lingonvecka, och de har funnits i välsorterade butiker, jag vet att Ica Maxi har haft dem. De är tillverkade i 100% ekologisk bomull och de små fickorna de ligger i är av majsstärkelse. De är rätt dyra, jag hittade lägsta pris på nätet 42 kr för en förpackning med 10 bindor. Här kan ni läsa om dem.

pressrelease-lingonvecka

Jag hittade ett annat ekologiskt märke på Jordklok, Natracare. De kostar några kronor mindre än Lingonvecka, ingen jätteskillnad. De är också tillverkade av 100% ekologisk bomull, och även där är “plasten” gjord av majsstärkelse. Här kan ni läsa om Natracare.

natracare-Pads-group-green-ecological

Båda dessa produkter är komposterbara. Jag ska försöka lura ut om Lingonvecka faktiskt tillverkas i Sverige, i så fall är det ett bättre alternativ. Återkommer när jag har provat och säger vad jag tycker.

Edit 2013-03-03: Det finns förstås ett alternativ till! Jag glömde totalt av att skriva om tygbindor. Tack Erika som kommenterade och påminde mig! Nu när jag läser lite mer om dem så blir jag inte lika skraj för att pröva. Tampongshopen har bla det här erbjudandet med 21 bindor dag/natt och trosskydd för strax under tusenlappen. Det ska tydligen räcka en mensperiod. De är från gotländska företaget Imse Vimse. Jag har läst lite trådar och man behöver inte skölja dem innan man tvättar dem om man är äckelmagad. Är man på stan så har man med sig en plastpåse. Alltså jag förstår att det här inte är för alla, jag har en tröskel till det men som sagt – ju mer man läser desto lättare känns det. Bindorna tvättas i 60 grader. Ifall man inte vill ha vita så kan man tex söka på etsy.com på menstrual pad och hitta sånt här:

Picture 32

OBS: Jag förstår att det händer även om det förvånar mig enormt. Man ska aldrig spola ned mensskydd i toaletten, det gäller även tamponger! Det enda man stopper i toan är kiss, bajs och toapapper! Vissa verkar se toaletten som ett slukhål, ner med diverse olika prylar – tamponger, kondomer, tops etc etc. Men som sagt, nej inte rätt alls!

Bilderna på bindorna är från Renée Voltaire och Natracare, menskoppsbilden är från företaget Mooncup.

This entry was posted in eko-varor, hygien/skönhetsprodukter, konsumtion, miljö and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to 23: Kvinnlig hygien och lite kärlek

 1. smygmaskan says:

  :-), tack själv för inspirationen!!! Nu är det dags att väcka det vilande, damma av menskoppen och göra fler bra val!

 2. Erika says:

  Å jag älskar min menskopp. Vart också väldigt förvånad att den funnits i så många år utan att vi fått veta. Ett annat bra alternativ eller komplement om man inte vill/kan använda kopp är tygbindor. Jag köpte mig en uppsättning i samband med att vi införskaffade Tygblöjor till barnet. Så kolla gärna in http://www.imsevimse.se eller sök på andra nätsiter
  Tack för en fantastisk blogg!! Läser allt med stort intresse

 3. Erika says:

  För att spara in på kostnaden om det skenar iväg så kan man absolut klippa egna inlägg av ex lakan/handdukar mm å lägga i själva ytterfickan. Trosskydd av tyg är riktigt enkelt då behöver man ju inte ytterfickan på samma sätt. Den största vinsten tycker jag är att ens ädlare delar mår bättre att sedan miljön dessutom sparas är ju bästa sortens win win 🙂

  • AnnaCarin says:

   haha ja du har nog rätt i att de ädlare delarna mår bättre. 🙂 Jag ska närma mig det här lite mer i tanken (eventuellt hinner jag byta innan klimakteriet….)
   Gillar din feed-back! 🙂

 4. Sanna says:

  Jag ÄLSKAR min menskopp! 🙂 Så skön att jag glömmer bort att jag har mens (förutom mensvärken första dagarna). Jag behöver inte vara nojig över att den ska läcka, det blir inget skräp, den känns inte alls, jag kan sova med den, den sparar massor av pengar…fantastisk på alla sätt och vis för mig! 🙂 Hoppas att du kan prova någon gång och se om den funkar.

 5. Sanna says:

  Jag förstår, pepp till dig! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s