20: Spara på energin

Jag bor i en hyresrätt med kallhyra, vintern på Gotland är så att säga – lite upp och ner. Jag går och skruvar på mina element flera ggr i veckan, för kallt, för varmt, för kallt, för varmt… men bestäm sig då! Lite så.

Jag är ett barn av min tid kan man nog säga, uppvuxen på 80-talet i en familj med skral ekonomi men ändå fullt tillräcklig ekonomi. Men mina föräldrar var ekonomiska – 2013 skulle de kunnat kalla sig energisnåla.  Det var ekonomin som fick pappa att fråga om man eldade för kråkorna varje gång man lämnade ytterdörrn öppen 3 sekunder för länge om vintern. Det var även ekonomin som slog an tonen i monologen att släcka lysena när man lämnade toaletten eller sitt rum. Att inte borsta tänderna under rinnande vatten var en självklarhet, likaså att fylla diskhon med vatten och inte diska under rinnande kran. Vi tvättade och tumlade på helgerna, det vet jag inte om det har så stor betydelse för energiåtgången direkt, men då var det ekonomiskt. Men jag lärde mig tidigt att fylla maskinerna fulla. Vi stängde av TV:n på själva apparaten om kvällarna, när vi hade fått en sådan modernitet som fjärrkontroll. Det fanns inte så mycket restriktioner på att duscha kort, men varmvattenberedaren hade ju sin begränsning.

Än i dag sitter det i ryggmärgen; släcka lamporna, stänga ytterdörren, stänga av kranarna, lämna inte elektriska apparater i stand-by läge etc. TACK mamma och pappa för att ni, bland många saker, lärde mig att hushålla med energin hemma.

10 Energispartips (Ekonomispartips…)
1. Stäng av kranen medan du borstar tänderna.
2. Diska inte under rinnande vatten och skölj i balja.
3. Lämna inte el-prylar i stand-by läge.
4. Dra ur mobilladdare och andra laddare ur kontakten när det är färdigladdat.
5. Stäng ytterdörren. Vill du vädra om vintern, ordna korsdrag, stäng av elementen först.
6. Tvätta på låga temperaturer, använd torktumlare sällan, fyll maskinen.
7. Släck lamporna när du lämnar ett rum.
8. Blockera inte element med möbler.
9.Duscha istället för att bada i badkar.
10. Frosta av frysen om den börjar bli isig.

 

This entry was posted in energi/energislöseri, hushållssysslor/husmorstips, klimatförändringar, miljö and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s