Jag är uppväxt på landet men inte på bondgård. Däremot så handlade mina föräldrar kött av bönder, gårdslaktad gris och nöt, nån gång emellanåt lamm, men inte så ofta tror jag. Dessutom kände vi en kycklinguppfödare så kyckling som faktiskt kändes som en lyxvara när jag var liten fanns ofta i frysen. Jag har massvis av minnen av att skriva etiketter och stoppa köttfärs i påsar, jag minns lukten av död i köket.
Jag säger så här, det är helt upp till var och en att äta vad de finner passande – vill man äta biff så kör på. MEN om vi ska äta billigt, billigare, billigast hela tiden så kan man ju ge sig den på att vi äter dåligt, sämre, sämst. Att djuren blivit behandlade som döda varor redan innan de är döda. Jag tycker djur ska bli behandlade bra under sin levnadstid, slaktas så humant som möjligt, djur ska inte transporteras kors och tvärs över Europa, och vi ska inte käka kött hitforslat från Sydamerika. Framförallt ska vi inte äta så så sjukt mycket kött som vi gör.
Sedan 1990 har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 50%, genomsnittssvensken äter 500g fläskkött och 700g nötkött i veckan. Jag är inte så himla bra på matte men jag får det till dryga 62 kg kött per år. Jag äter kanske 5 kg kött per år. Så nån annan drar ju i sig min andel. Knappt 4 % av svenskarna är vegetarianer.
Jag tycker verkligen inte att alla svenskar ska bli vegetarianer, och jag vet av erfarenhet att det är dyrt att välja bra kött. Det är ju bara att inse att inte alla svenskar har råd att köpa det dyrare köttet till varje måltid. En kompromiss kan ju vara att äta mer vegtariskt och mindre mängd kött, och då välja kött av bättre ursprung och kvalité.
Man kan försöka att välja svenskt KRAV-märkt kött. Gärna från uppfödaren själv, man kan gårdshandla på mängder av ställen nu. Det bästa är ju om köttet är slaktat på gården, djuret har sluppit en stressig färd till slakteriet, och sluppit att tränga ihop sig med andra främmande djur på slakteriet. Gårdsslakterier är inte vanligt i Sverige, mycket beror på att vi har så stränga regler från livsmedelsverket, med stora krav på hygien.
På sajten Gårdsnära kan man enkelt leta reda på gårdsförsäljning av matvaror nära sin hemort. Det är dyrt med lokalproducerat kött, men vill vi verkligen äta lasagne med hästkött som slaktats i Östeuropa?
Hädanefter tänker jag bara köpa KRAV-kött, gärna lokalproducerat om jag ska äta kött.
Edit 2013-03-02: Hittade den här sajten köttguiden.se idag. Där kan man ladda ner en liten guide lik WWF:s fiskeguide. Kriterierna ser ut så här:
Jag är GRYMT förvånad. Att inget nötkött/lammkött är okej att äta klimatmässigt sett, även gräsuppfött svenskt eko-nötkött/lammkött är rött för klimat. Sjukt förvånande iaf för lamm. Även att svensk KRAV-ost är lika illa klimatmässigt som en Holländsk anonym ost. Alla de här varorna skiljer sig ju på övriga punkter, men om man kollar klimatpåverkan.
Jag tyckte det kändes skönt att läsa att det faktiskt gör skillnad om man köper svenska KRAV-ägg eller inte. Och att ekologiska baljväxter är grönt ljus överlag. Och att viltkött är grönt. För mer info kolla sajten. Och ät inte nöt. Alltså lamm hade massor av olika kriterier jag inte läste det finstilta på, jag kan bara inte förstå det. Så länge det är lamm i rätt säsong och ekologiskt liksom….?
Fin poäng. Jag är vegetarian när jag är i Sverige, men bor just nu i Nordvästafrika där det vissa stunder är oundvikligt att inte äta djur. Jag tröstar mig med att de i alla fall har fått ett helt okej liv. Det känns lite bättre i alla fall.
Ja men precis, jag äter kött när jag bjuds för enkelhetens skull, och ibland hemma ochså det för enkelhetens skull – min son gillar det. Problemet är ju itne de som väljer kött ibland utan de som väljer kött 2 ggr om dagen och i mängder. Spännande med Västafrika! Ska kika in! 🙂