15: Välja rätt fisk

Att som konsument välja rätt fisk har blivit busenkelt, WWF har en guide man kan printa ut och ha med i plånboken. Eller så kan man välja fisk som är MSC-märkt, ASC-märkt eller KRAV-märkt. MSC-märkning gäller vildfångad fisk, och ASC och KRAV gäller främst odlad fisk. Ni hittar förklaringar här.

63082_FISKGUIDE_MINI_HR-1

WWF:s fiskeguide

Jag har i stort sett försökt följa WWF:s fiskguide de senaste åren. Det jag har slarvat med är lax. Jag har ätit odlad lax i alla former, odlad lax är visserligen på gula listan och inte röda men ändå. Eller odlad lax från Norra Europa ligger på gula listan, övriga världen röd, men eftersom de flesta odlade laxarna häromkring kommer från Norge – gul.

Det finns olika anledningar till att låta bli den odlade, en anledning är att det går åt 2-2,5 kg annan fisk för att få fram 1 kg odlad lax – det här är fisk som den vilda laxen jagar och det blir svårare för den vilda att överleva. En annan är att laxar från odlingarna “rymmer” och beblandar sig med den vilda – den odlade har egenskaper som man helst inte vill få in i den vilda stammen vad jag har förstått. En tredje anledning problem med laxlus, en ohyra som sprids bland laxarna och som man bekämpar i odlingarna. Laxlusen blir resistent mot åtgärderna, och resistenta laxlöss sprids till de vilda stammarna när de vandrar då de passerar odlingskssarna.

En fjärde anledning till varför man inta bör äta odlad lax är astaxantin. Astaxantin är ett pigment som finns i alger och encelliga organismer – dessa äts av räkor som i sin tur äts av vild lax. När laxen äter räkorna blir fiskköttet färgat. Laxen är naturligt vit i köttet men finns i det vilda i olika färger, allt från ljust rosa till djupröd. Odlad lax matas inte med räkor. Därför förblir köttet vitt, men det vill inte konsumenterna ha – de är ju vana med den röda färgen. Alltså tillsätts ett syntetiskt framställt astaxantin till laxarnas foder. Dessutom så sprutas det in saltvatten i en del av fiskarna, enligt Äkta Vara.

En femte anledning till varför det är negativt med laxodling i kasse är just odlingen. Det tar 1 år för laxen att växa till sig till rätt storlek. Ett år i en kasse, i trängsel och död. Jag har etiska problem med att äta djur. Jag är inte vegetarian, jag äter kött ibland och fisk ofta. Jag äter dessutom allt jag blir bjuden på, jag gillar inte att krångla till det för folk, eller skriva folk på näsan, förutom scampi som jag inte vill äta överhuvudtaget. Odlad fisk ligger nog längst ned på skalan över hur “mat” lever innan det hamnar på tallriken. Dessutom så i CO2 mätt så släpper konventionellt odlad lax ut lika mycket som fläskkött i framställningen.

Det finns KRAV-odlad lax, kriterierna som måste uppfyllas är att laxen:
… äter ett foder som är ekologiskt och hållbart. Ekologiska vegetabilier och fiskrens eller fisk som inte användas som människoföda. Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser i fodret.
… ska ha tillräckligt med utrymme i odlingskassarna för att kunna bilda stim och för att de inte ska skada varandra.
… har odlats på ett sätt som är skonsamt mot miljön. Utsläpp från fiskodlingen får inte minska den biologiska mångfalden eller förorsaka övergödning.

Jag gillar verkligen lax, all lax jag köper framöver ska vara viltfångad MSC-märkt, eller KRAV-odlad. Jag har hittills inte stött på någon MSC-märkt lax i butikerna i Visby, däremot KRAV-odlad.

Angående märkningarna så har Findus en märkning som heter Fish for Life som är förvillande lik MSC-märkningen… slump..? Jag har inte hittat så mycket info om den märkningen än, vet inte om den är okej. Den finns dock inte omnämnd på på varken WWF eller Naturskyddsföreningens hemsidor. Om nån som läser här har någon input så säg gärna till!

This entry was posted in fisk/fiske, mat, miljö and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s