9: Hållbar konsumtion

  • Köp kvalité. Genom att handla färre saker med längre livslängd handlar man hållbarare. Häromdagen läste jag en artikel i SvD, kontentan slit-och-släng mentaliteten är stor i Sverige, större än i andra länder. Mycket kan man skylla på företag som IKEA och H&M. Jag handlar inte särskilt mycket kläder just nu, det jag handlar köper jag till min son. Jag har begränsad ekonomi men försöker att hellre välja snäppet dyrare affärer än H&M. Både Lindex och Åhléns har t ex kollektioner där bomullen är ekologisk, till inte alltför dyra priser. Jag brukar tänka på det här när jag går ut nu om dagarna, mina vinterkängor är inne på sin fjärde säsong, de är inte producerade eko men de har levt länge. Ett par bra skor som underhålls på rätt sätt kan hålla i 10 år.
  • Handla begagnat. Låt plagg, möbler och elektronik få nytt liv. Begagnatmarknaden är mycket positiv just nu tycker jag, det är en bra klang i att handla begagnat. Man gör ett klipp på Blocket eller Tradera, eller fyndar i den lokala loppis-butiken. Jag har en del teak-möbler som jag har ärvt eller handlat på prylbodar, jag skulle aldrig köpa nyproducerade teakmöbler som inte är miljömärkta.
  • Köper du nytt, köp inga piratkopior. Inte för att det ska hetsas med märken, men för att de stora företagen har folks ögon på sig och det blir lättare att upptäcka fel i miljöhanteringen.
  • Stöd lokal affärsverksamhet. Dels är det trevligt med lokal handel, den är dessutom lättare att påverka. Efterfrågar du miljötvänliga varor så är det större chans att de uppfyller dina önskemål. Dessutom kan man slippa transporter, kanske inte alla men en del.
  • Gynna ekologiska företag. Finns efterfrågan finns möjligheterna.
  • Undvik plast. Den mesta plasten man handlar idag görs av råolja och naturgas. Ersätt plasten med bättre material såsom glas och trä. Den plast som består av PVC innehåller dessutom ftalater som misstänks vara cancerframkallande och hormonstörande. PVC-plast är märkt med en trekant och nummer.  All plast är märkt, från siffran 1-7. Enligt Greenpeace är nummer 5, 2 och 4 minst giftiga.
This entry was posted in eko-varor, kläder, konsumtion and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to 9: Hållbar konsumtion

  1. Bra inlägg!

    Tyvärr tycker jag att det ofta “hissas” att köpa billigt, det är positivt att berätta hur billigt något har varit men berättar man att något är dyrt så är det nästan snobbigt eller hur man ska uttrycka det. Det är som att man ständigt ska tänka på de som inte har råd. Min erfarenhet är dock att kostnaden går på jämt ut då det dyrare ofta håller längre. Vi kör en kombination av nytt eko (vilket visst är rätt dyrt) och begagnat och jag tror inte att vi har större utgifter än någon annan, snarare tvärtom.

    • yevonde says:

      Oh min först kommentar! Kul! Ja visst är det lite så. Problemet är ju inte de som inte har råd utan alla de som har råd men väljer att låta bli. När det kommer till t ex kläder får man ju tänka på andrahands-värdet med. Märkesplagg går lättare att sälja igen. Det handlar ju lite om efterfrågan också, ifall vi efterfrågar det ekologiska mer så ökar ju chanserna för margineler hås försäljare och även chansen att få ner sina omkostnader.

  2. Pingback: Ekoinfo! Jennys shoppingrutiner och #crop100 | 365 eko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s