8: Eko skönhetsvård och hygien

Varje dag utsätts vi för 10 000-tals syntetiska kemikalier, som ingen vet hur de verkligen påverkar oss och naturen, kortsiktigt, långsiktigt, enskilt och i kombinationer med varandra.Forskarna har koll på ungefär 5 % av alla de ca 150 000 olika syntetiska ämnen som uppfunnits i laboratorium och som idag används i mängder av produkter av olika slag. Sammanlagt finns det upp till 7 000 olika syntetiska ämnen i våra allra vanligaste vardagsprodukter.

Bara i Sverige använder vi 110 ton kosmetika och hudvårdsprodukter varje dag

Texten ovan kommer från Katarina Johanssons Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg.

Jag plockade bort giftiga, hudovänliga produkter ur min dusch för 1,5 år sedan när jag för första gången anammade no poo. Jag tvättar håret med ett ekologiskt balsam eller ekologiska ägg, jag tvättar kroppen med ekologisk duschkräm, och mitt barn med en ännu snällare, ekologisk barnvariant. I övrigt använder jag en fantastisk eko-deo, och bara eko tvål vid handtvätt, ibland flytande och ibland vanlig hård tvål – vilket egentligen är det bästa för naturen. Håret mitt är torrt och behöver hjälp, det får det i form av olika oljor       t ex ricin, jojoba, raps. Huden i ansiktet smörjer jag med tistelolja, när jag sminkat mig tar jag bort det med vanlig bomull och rapsoja. Behöver jag en ansiktskrubb gör jag en av ricin och bikarbonat. Kroppen smörjer jag oftast med rapsolja. Min hud och mitt hår har aldrig någonsin mått bättre, jag är sjukt nöjd. Tips för no poo kroppsvård kan man hitta bland annat här.

Smink är det lite värre med. Jag sminkar mig inte så ofta men harvar på med det jag har och prio har inte varit att köpa nytt. Det börjar verkligen bli dags ändå, smink är ju något utav en färskvara (det mesta behövs rensas ut efter 1 år!) och min maskara t ex är ett halvår gammal, resten vill jag inte ens tänka på hur gammalt det är… Min tanke är att byta ut allt efter hand och bara handla eko, icke djurtestat och kroppsvänligt smink.

Jag vill rekommendera en otroligt bra blogg som heter naturligtsnygg.se

Den drivs av Hanna och blev årets miljöblogg 2011. Hanna tipsar inte bara om skönhetsvård och hygienprodukter, utan även om städprodukter och vart man kan handla allt.

På bloggen kan man bland annat hitta en lista med 5 stycken ingredienser man bör undvika i alla lägen. Dessa 5 är: Mineraloljor, parabener, syntetiska parfymer, SLES/SLS och PEG. Mineralolja utvinns ur råolja. Parabener kan vara allergiframkallande och misstänks vara hormonstörande och är bland annat förbjudet i Danmark i produkter för barn upp till 3 år. De flesta syntetiska parfymer innehåller ftalater som är fertilitetsstörande.

Dessa fem ingredienser går att hitta i Svanenmärkta produkter, så Svanen är inte en garanti för att vara snäll mot varken miljön eller huden.

Förutom att konventionella produkter kan innehålla ämnen som är farliga för en själv så hamnar de så småningom i naturen. Vi tvättar av oss dem (som inte gått in i huden) och de följer med vattnet. På havet.nu kan man bland annat läsa om ett företag som nu väljer att ersätta plasten i sina kropps-skrubbar med annat mer ekovänligt material. Ersätta plasten! Nånting är det ju, det där som skrubbar, plast alltså.

Köp ekovänliga, icke djurtestade och kroppsvänliga produkter. Många tänker kanske att det är mycket dyrare.För mig har vissa saker blivit lite dyrare (duschkräm, handtvål – flytande, hård handtvål är jättebilligt, deodorant) men annat har blivit mycket, mycket billigare (balsam- som iof är dyrare men jag använder mindre, ansiktsvård, hudkräm).

Jag ska fortsätta rensa mitt badrum, färre produkter och bättre ingredienser.

This entry was posted in eko-varor, hygien/skönhetsprodukter, konsumtion and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to 8: Eko skönhetsvård och hygien

 1. Anna E says:

  Har du testat att göra egen deo? Extra virgin kokosolja (den skall lukta kokos, det är skillnad på kokosolja och kokosolja har jag fått reda på,
  http://www.noble-house.tk/html/zweeds/Produktbroschyr_Amanprana/Fordelarna_med_extra_virgin_kokosolja_och_palmfroolja.html
  bikarbonat samt potatismjöl, eller maizena eller arrowrot.
  Tips: Åhlens har just nu specialpris på Unes mascara, 129kr. har inte testat denna eftersom jag är så nöjd med Lotus men de flesta har ju bara gott att säga om Une så man kanske skulle prova något nytt.
  Använder själv också mycket av Weledas produkter både till mig själv och mitt barn. Weleda kostar ungefär halva priset om man köper det i Tyskland, det går även att beställa därifrån via nätet har själv inte gjort det än eftersom jag oftast hittar driver på svenska siter och då passar på att beställa upp ett litet lager men känner man någon som ska till Tyskland är det en självklar beställning!

  • AnnaCarin says:

   Åh jag experimenterade lite när jag var mammaledig, testade bikarbonat och kokosolja, bägge använder jag massvis annars, men det blev lite för naturligt för mig. Sen tröttnade jag lite på kokosdoften… Jag älskar verkligen min krämdeo från Soapwalla, den är lite dyr men jättedryg. Om man är känslig för tee trea oil så passar den nog inte dock.
   Men spännande med Weleda! Jag har en kompis här i stan som brukar åka till Tyskland, får skicka med en beställning 🙂

  • Sanna says:

   Unes mascara är riktigt bra! Sitter bra, ger fina fransar och är lätt att ta bort. 🙂

 2. Pingback: Ekoinfo! Beat the microbead! | 365 eko

 3. Pingback: Ekologiskt och icke djurtestat smink/hudvård | Mila Swartz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s