3: Diska eko

Jag har ingen diskmaskin. Enligt Energimyndigheten så är det mer energisnålt att diska i maskin än för hand. Det finns inte plats för någon diskmaskin här, så jag får göra vad jag kan för att göra mitt diskande mer miljövänligt.

1. Införskaffa en balja att skölja i. Jag samlar disken i hon nu och sköljer i ett svep. Men att skölja i balja sparar förstås vatten.

2. Jag använder Grumme-diskmedel, utan doft. Doftämnen är oftast syntetiska och svårnedbrytbara. En enkel miljövänlig grej är att alltid välja det som inte doftar. När det gäller diskmedel så spelar doften faktiskt ingen roll. Jag ska se över ifall det finns något ännu mer skonsamt diskmedel. Dessutom tänkte jag införskaffa mer miljövänliga diskgrejer, som diskborste och disktrasor. Att tvätta disktrasor i maskin istället för att slänga dem är ett bättre alternativ.

Miljövänliga produkter kan man bl a köpa via Jordklok.

Edit 2013-03-01: Jag köpte nytt diskmedel på lokala hälsokosten häromdagen, jag är nöjd än så länge, det löddrar bra och verkar drygt. Det blev Ecover, det verkar vara det bästa alternativet. Flaskan kostade 39 kr, så lite dyrare än Vanliga t ex Svanenmärkta diskmedel är det ju, men det får gå. Jag köpte även en sköljbalja på Ica Maxi, så nu är diskmöjligheterna pimpade. 🙂

Edit 2013-12-08: Har sedan ett par månader gått över till Sonett, kanske lite sämre löddring än Ecover men helt okej ändå. Fördelen är att i den lokala hälsokosten, Cikoria i Visby, så kan man alltid få flaskan påfylld. Slippa köpa nya plastflaskor är fasan så himla bra! Heja! =D

This entry was posted in eko-varor, hushållssysslor/husmorstips, konsumtion, miljö and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s